Τοπικά

Σε τελική ευθεία αξιολόγησης τα Σχέδια Βελτίωσης αγροτών από τη Μαγνησία

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης που έχουν καταθέσει οι αγρότες της Μαγνησίας, καθώς έχουν ήδη αρχίσει να παραλαμβάνονται οι φάκελοι από τις αρμόδιες Γνωμοδοτικές Επιτροπές. Να αναφερθεί ότι στον Νομό Μαγνησίας έχουν κατατεθεί συνολικά 263 Σχέδια Βελτίωσης και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται πως θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των σχετικών εγκρίσεων.

Σχετική εντολή έχει δοθεί από τις διαχειριστικές αρχές και τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ενώ από υψηλόβαθμα στελέχη έχει προταθεί, ώστε όλα τα κονδύλια από το «Μέτρο Δασική Οδοποιία», που έχουν οι Περιφέρειες, να μεταφερθούν στα Σχέδια Βελτίωσης, όπως και από εγγειοβελτιωτικά, που δεν έχουν προχωρήσει. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τεχνική συνάντηση για τα διαρθρωτικά προγράμματα, καθώς οι διαδικασίες πρέπει να επισπευστούν, με δεδομένο ότι όλοι οι αγρότες οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει το Σχέδιο Βελτίωσης έως το τέλος του 2023. Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξει «γέφυρα» λόγω των περικοπών της ΚΑΠ και έτσι οι Περιφέρειες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των απεντάξεων. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Κων. Μπαγινέτας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ερχόμενη ΚΑΠ και τα λιγοστά κονδύλια των Προγραμμάτων. «Αν έχουμε 3,5 δισ. ευρώ και το 1,2 δισ. ευρώ πάει στην Εξισωτική, όπως αντιλαμβάνεστε για τα άλλα μέτρα η πίεση είναι μεγάλη», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων Νίκ. Λιάνος ερωτηθείς σχετικά από τη «Θ» επισήμανε ότι «πραγματικά θα δοθεί αγώνας δρόμου, για να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού στην Υπηρεσία. Αυτή την περίοδο παραλαμβάνουμε από τις γνωμοδοτικές επιτροπές τους φακέλους και προχωρούμε στο δεύτερο και τελικό στάδιο της αξιολόγησης, ώστε μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στη συνέχεια όσοι λάβουν έγκριση, να πάρουν και τη σχετική επιχορήγηση», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Τα Σχέδια Βελτίωσης
Τα Σχέδια Βελτίωσης είναι στην ουσία επιδοτούμενα προγράμματα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας του σύγχρονου αγρότη, που θα θελήσει να υλοποιήσει πρωτότυπα και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια, δηλαδή, εξοπλισμοί, τρακτέρ, εργαλεία κλπ.
Είναι μια ενισχυτική δράση για το τελικό προϊόν που παράγει, που του προσδίδει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς τις παραγόμενες ποσότητες, αλλά κυρίως και στην ποιότητα των προϊόντων που παράγει.

Πληρωμές τον Νοέμβριο για τη «Μεταποίηση»
Στο μεταξύ, σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα άλλων Μέτρων, για το 4.2.1 «Μεταποίηση σε γεωργικά προϊόντα» οι πληρωμές αναμένεται πως θα ξεκινήσουν εντός του Νοεμβρίου, καθώς οι εντάξεις έχουν ολοκληρωθεί, ενώ απομένει η εξέταση κάποιων ενστάσεων. Επιπλέον, όλα τα κονδύλια από τη μικρή Μεταποίηση που έχει εκδοθεί περιφερειακά, προτάθηκε να μεταφερθούν στις δράσεις μεταποίησης των Leader, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι τριπλάσια των προσφερόμενων κονδυλίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το