Τοπικά

Σε συνέδριο Ρομά στη Βουδαπέστη συμμετείχε ο 19χρονος μαθητής Θ. Καρακώστας “Θ”

P1010944

«Το πλανόδιο εμπόριο έχει τερματίσει για νέους Ρομά και γι’ αυτό στρέφονται στο σχολείο και τη γνώση», τόνισε ο 19χρονος Θανάσης Καρακώστας του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας ο οποίος πριν λίγες ημέρες συμμετείχε στο ευρωπαϊκό συνέδριο για ζητήματα των Ρομά που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας εκπροσωπώντας τη Μαγνησία.
Ο Θανάσης φοιτά στη Β’ τάξη και έχει επιλέξει τον ναυτικό τομέα με στόχευση να γίνει μηχανικός στα πλοία. Το ταξίδι του στη Βουδαπέστη υποστηρίχθηκε από το Ιατροκοινωνικό Κέντρο που λειτουργεί στο Αλιβέρι.
«Ήταν πολύ ενδιαφέρον το συνέδριο, γιατί συζητήσαμε και αναδείξαμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στους Ρομά, τα προβλήματα στις κοινωνίες τους, τα δικαιώματά τους και ποιες λύσεις πρέπει να υπάρξουν» μας τόνισε ο ίδιος.
Ο Θανάσης διαβάζει συστηματικά και παρακολουθεί το σχολείο ακολουθώντας την πορεία που διέγραψε ο αδελφός του Παναγιώτης ο οποίος ήταν ο πρώτος Ρομά από το Αλιβέρι που εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Τονίζοντας κάποια προβλήματα ο Θανάσης ανέφερε πως πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα για την εργασία, τις υποδομές που προορίζονταν για την κοινωνία των Ρομά, δεν έφτασαν ποτέ. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προγράμματα, όπως υποτροφίες, για να φοιτήσουν οι Ρομά στο Λύκειο και κυρίως να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο, κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το πλανόδιο εμπόριο

Ο 19χρονος Ρομά ανέφερε πως «σχεδόν όλοι οι Ρομά ασχολούνται με το πλανόδιο εμπόριο πουλώντας υποδήματα, ενδύματα, αγροτικά προϊόντα. Και εγώ προσωπικά βοηθώ τον πατέρα μου στο εμπόριο που κάνει σε διάφορες περιοχές, όπως στα χωριά. Όμως δεν υπάρχει προοπτική. Μέσα στα χρόνια της κρίσης η κατανάλωση έπεσε πάρα πολύ και οι δουλειές περιορίζονται. Γι’ αυτό και οι νέοι διαπιστώνουν ότι το πλανόδιο εμπόριο έχει τερματίσει, δεν έχει μέλλον γι’ αυτούς και θα πρέπει να στραφούν αλλού. Έτσι υπάρχει τα τελευταία χρόνια στροφή των νέων στην δημόσια εκπαίδευση και τη φοίτηση στο Γυμνάσιο. Ήδη δεκαπέντε Ρομά φοιτούν στο Γυμνάσιο έχοντας τελειώσει το Δημοτικό, κάτι που στο παρελθόν δεν συνέβαινε».
Βέβαια ο μαθητής Ρομά σημείωσε ότι «η προκατάληψη για τους Ρομά παραμένει, όπως στην επιλογή για μια εργασία, αν και αυτό εξαρτάται από το πού θα πέσεις».
Στέλνοντας μάλιστα ένα μήνυμα για το πώς πρέπει να ενεργούν οι νέοι Ρομά ο Θανάσης τόνισε πως «θα πρέπει να προσπαθούν για τα όνειρά τους, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να κάνουν αυτό που θέλουν πραγματικά».
Στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας λειτουργεί ομάδα κοινωνικής μέριμνας των μαθητών, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν απρόσκοπτα σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το