Τοπικά

Σε σχολεία του Βόλου θα φοιτήσουν το Σεπτέμβρη 20 προσφυγόπουλα από του ΜΟΖΑ

PROSFYGOPOYLA

Τον δρόμο της εκπαίδευσης αναμένεται να πάρουν από Σεπτέμβριο τα δεκάδες παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα. Το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να προσλάβει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις, όπως ακόμη και την εκμάθηση αραβικής γλώσσας, για να διδάξουν στα παιδιά.

Στα Δημοτικά θα δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής, ενώ για τα νήπια ενδέχεται να λειτουργήσουν παραρτήματα μέσα στις εγκαταστάσεις των προσφύγων.
Για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία προετοιμάζεται ήδη η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Την περασμένη Παρασκευή ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας για την ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία. Την ενημέρωση στους διευθυντές εκπαίδευσης Θεσσαλίας και Βορείου Ελλάδας έκανε ο γενικός γραμματέας κ. Παντής.
Στην Ελλάδα διαβιούν σε εγκαταστάσεις 50.000 Σύριοι και άλλων εθνικοτήτων πρόσφυγες, από τους οποίους τα 13.000 είναι παιδιά. Το ζήτημα της εκπαίδευσης από ανθρωπιστικούς, παιδαγωγικούς και άλλους λόγους τίθεται σοβαρά πλέον από την πολιτεία, καθώς τα προσφυγόπουλα θα πρέπει να βοηθηθούν στην περαιτέρω μόρφωση και πρόοδό τους. Άλλωστε μιλάμε για παιδιά που στην πατρίδα τους πήγαιναν κανονικά σχολείο και μορφώνονταν μέχρι να ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.
Στον Βόλο και ειδικότερα στις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα από τους 100 και πλέον πρόσφυγες που διαμένουν εκεί, τα 32 είναι παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου.
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος τόνισε πως στην εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη δόθηκε το στίγμα πως από Σεπτέμβριο τα προσφυγόπουλα θα πρέπει να φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία και εμείς ως Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είμαστε έτοιμοι για να ενεργήσουμε βάσει των κατευθύνσεων του υπουργείου. Γνωρίζουμε ότι στις εγκαταστάσεις του πρώην Μόζα διαμένουν 32 παιδιά και έφηβοι, εκ των οποίων τρία είναι νήπια και 17 μαθητές Δημοτικού. Για τα νήπια μπορεί να δημιουργηθεί ένα παράρτημα νηπιαγωγείου μέσα στις εγκαταστάσεις, ενώ για τα 17 παιδιά Δημοτικού θα πρέπει να φοιτήσουν, όσα θέλουν, σε γειτονικά σχολεία μέσα από τις Τάξεις Υποδοχής και την πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα καλύπτουν και ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ενδεχομένως να γνωρίζουν την αραβική γλώσσα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το