Αθλητισμός

Σε ρυθμούς εκλογών το ποδόσφαιρο

sarris

Αγώνας ταχύτητας ενόψει των εκλογών της ΕΠΟ για νέο πρόεδρο, πιθανόν στις 24 Ιανουαρίου, άρχισε σχεδόν ταυτόχρονα με την παραίτηση του Γ. Σαρρή στο προχθεσινό Δ.Σ. υπό το βάρος της άσκησης ποινικών διώξεων.

Την επόμενη Τρίτη θα οριστεί η ημερομηνία τέλεσης της έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα έχει ως μοναδικό θέμα την εκλογή προέδρου. Επίσης θα ανακοινωθεί η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Το εκλογικό σώμα θα αποτελείται από τους εκπροσώπους των 56 ποδοσφαιρικών Ενώσεων (συνήθως είναι οι πρόεδροι) που έχουν από μία ψήφο.

Για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα πρέπει να προταθεί από οκτώ Ενώσεις. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος που συγκεντρώνει τον παραπάνω αριθμό, τότε ο επόμενος που γίνεται δεκτός ως υποψήφιος είναι αυτός που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό υποδείξεων ακόμα κι αν είναι λιγότερες των οκτώ. Πέρα από το τεχνικό κομμάτι της εκλογικής διαδικασίας, υπάρχει και το ουσιαστικό. Ηδη οι διεργασίες έχουν αρχίσει και οι υποψήφιοι βρίσκονται σε θέση μάχης, σαν να περίμεναν από καιρό την παραίτηση Σαρρή.

Ο νυν πρόεδρος της ΚΕΔ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκης, φέρεται να έχει πάρει το χρίσμα από το κέντρο που στήριξε το 2012 τον παραιτηθέντα πρόεδρο της ΕΠΟ. Πρόκειται για επιλογή που στοχεύει στο να αποσυμπιεστεί, προσωρινά έστω, η κατάσταση που επικρατεί, χωρίς όμως να οδηγήσει σε αλλαγές προσώπων, δομών και φιλοσοφίας ως προς τον τρόπο που διοικείται η ΕΠΟ και κατ’ επέκταση το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κόντρα στον εκλεκτό του υπάρχοντος «συστήματος», θα τεθεί όπως όλα δείχνουν η υποψηφιότητα που πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτση. Ο Γκαγκάτσης που παραιτήθηκε το 2008 και διεκδίκησε ανεπιτυχώς την προεδρία το 2012, προβάλλεται ως λύση που μπορεί να «επιβιώσει» με το υπάρχον Δ.Σ. το οποίο αποτελείται από πρόσωπα που εξελέγησαν με το «ψηφοδέλτιο» του Γ. Σαρρή.

Η περίπτωση του Γ. Λυσσαρίδη, παρότι παρουσιάζει ηθικό πλεονέκτημα και αντιμετωπίζεται θετικά από κάποιες Ενώσεις, δεν φαίνεται τουλάχιστον ώς αυτή τη στιγμή να αναπτύσσει δυναμική.

Εκτός από το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ θα πρέπει να συνυπάρξει και να διαχειριστεί ένα ήδη εκλεγμένο Δ.Σ., υπάρχει μια ακόμα ιδιομορφία. Ο νέος πρόεδρος θα έχει θητεία λιγότερη των δύο ετών αφού οι προγραμματισμένες εκλογές είναι τον Οκτώβριο του 2016. Αυτό έχει ήδη πυροδοτήσει το σενάριο της «προσωρινής λύσης».

Αρση απορρήτου

Χθες έγινε γνωστή η απάντηση του «ποδοσφαιρικού εισαγγελέα» της ΕΠΟ Κ. Πετρόπουλου στην αίτηση που του έκανε ο δικηγόρος Γ. Παναγόπουλος, ζητώντας του να ζητήσει την άρση του απορρήτου όσων κατηγορούνται για «εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο» και να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις. Ο κ. Πετρόπουλος απάντησε ότι είναι αναρμόδιος για αμφότερα τα αιτήματα, ωστόσο απορία προκαλεί ότι στην απάντησή του αναφέρει ότι «δεν δύναται να γίνει λόγος περί διωκομένων, καθόσον δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη», ενώ όλοι γνωρίζουν ότι ποινική δίωξη έχει ασκηθεί σε μέλη της ΕΠΟ.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το