Τοπικά

Σε “θέση μάχης” περισσότερα από 100 μηχανήματα ενόψει του χιονιά στη Μαγνησία – Μέχρι και -12 θα δείξει το θερμόμετρο  

Αντιπεριφέρεια και Δήμοι έχουν προετοιμαστεί για το κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια» που θα σαρώσει τη Μαγνησία από το Σάββατο με έντονες χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες που θα ενδέχεται να φτάσουν στις ορεινές περιοχές έως και -12 βαθμούς. Με περισσότερα από 100 μηχανήματα η Αντιπεριφέρεια βρίσκεται σε ετοιμότητα και από αύριο το απόγευμα θα παραμένουν σε επιφυλακή σε θέσεις που έχουν επιλεγεί βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου. Εστάλη επίσης έγγραφο προς την εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογεί, καθώς στο παρελθόν με αντίστοιχα φαινόμενα διοχέτευε την κίνηση στα περιφερειακά δίκτυα επιβαρύνοντάς τα.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι στην ευθύνη της είναι το κομμάτι των επαρχιακών δρόμων, ενώ οι δήμοι πρέπει να φροντίσουν για τους δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους. Μάλιστα, σημείωσε πως σε συνεργασία με την τροχαία θα απαγορευτεί η κίνηση βαρέων οχημάτων αν χρειαστεί για να αποφευχθούν φαινόμενα με «διπλωμένες» νταλίκες. Κάλεσε τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις εθνικές και τις παράπλευρες οδούς να ανταποκριθούν και να σταματούν στα πάρκινγκ τα οχήματα αν δεν μπορούν να κινηθούν στον δρόμο.

Για τις κτηνοτροφικές μονάδες ανέφερε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Περιφέρεια. «Έχω αποστείλει έγγραφο σε κτηνοτροφικούς συλλόγους να έχουν επάρκεια νερού και τροφής για τα ζώα τους και να καλέσουν τα μέλη τους να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις» είπε. Ακόμη σημείωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα έχει δημιουργήσει οχτώ αποθήκες τοποθέτησης αλατιού περιφερειακά του νομού. «Χρειάζονται τόνοι άλατος και ποσότητες πρέπει να ρίχνουν και οι δήμοι στα δημοτικά δίκτυα» είπε και πρόσθεσε ότι έχει ενεργοποιηθεί και το μητρώο μηχανημάτων για να συνδράμει στην κακοκαιρία.

«Ας ελπίσουμε να μην έχει το φαινόμενο την ίδια ένταση με το 1987 όπως λένε. Όταν το φαινόμενο θα είναι σε εξέλιξη, δεν θα υπάρχει αλάτι. Προμηθευτείτε τώρα αλάτι στους δήμους» τόνισε η κ. Κολυνδρίνη.

Ο διοικητής των πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας Γ. Βλόντζος ανέφερε ότι θα βγουν τρία περιπολικά σε ΠΑΘΕ, Σούρπη και Αερινό. Σημείωσε ότι σε όλα τα οχήματα έχουν τοποθετηθεί αλυσίδες και είναι στη διάθεση της Αντιπεριφέρειας.
Ο συντονιστής σε θέματα πολιτικής Προστασίας κ. Μιχαλάκης σημείωσε ότι στις διασώσεις θα χρειαστεί συντονισμός στο πυροσβεστικό σώμα, στην αστυνομία και στο ΕΚΑΒ.
«Στόχος μας είναι να μην χρειαστεί να απεγκλωβίσουμε κανέναν και γι’ αυτό συμβουλεύουμε τον κόσμο να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις» απάντησε η κ. Κολυνδρίνη.
Από την Αστυνομία, ο κ. Καλαμπόκας είπε ότι υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα και θα υπάρχει άμεση επικοινωνία με όλους τους φορείς.
Από το Λιμεναρχείο Βόλου, η κ. Κυρίτση ανέφερε ότι το προσωπικό και τα πλωτά μέσα θα είναι σε ετοιμότητα και πως ο «Πρωτέας» θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή βοήθειας αν χρειαστεί στις Σποράδες.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης δήλωσε ότι έχει εμπειρία από την προηγούμενη κακοκαιρία του 2017 με το χιόνι να ξεπερνά τα 3 μέτρα στα ορεινά και 1,5 μέτρο στο λιμάνι. «Εάν μείνουμε σε αυτά τα μέτρα δεν θα έχουμε πρόβλημα, εάν τα ξεπεράσουμε θα έχουμε» είπε, ενώ από τη Σκόπελο ο αντιδήμαρχος κ. Ξηντάρης ανέφερε ότι το νησί είναι προετοιμασμένο με μηχανήματα του Δήμου και ιδιωτών και επισήμανε ότι ο δήμος θα βοηθήσει και τη ΔΕΗ αν προκύψουν προβλήματα.
Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας είπε ότι ενεργοποιήθηκε σύμβαση με ιδιώτη για έκτακτες ανάγκες και θα γίνει και συντονιστικό στο νησί για να επιβεβαιωθεί η ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαγοράς Π. Κουτσάφτης δήλωσε ότι μέχρι σήμερα ο χειμώνας κύλησε ομαλά. «Έχουμε ετοιμότητα σε προσωπικό, αλάτι, μηχανήματα και οργάνωση. Εδώ αν ρίξει χιόνι, το κρατάει» είπε και πρόσθεσε ότι και οι πολίτες δεν πρέπει να βγάλουν όλα τα οχήματα στον κεντρικό δρόμο για να περνούν τα εκχιονιστικά. Κάλεσε επίσης τους πολίτες να ανοίγουν ελάχιστα τις βρύσες για να μην παγώσει το νερό, αλλά να μην τις αφήνουν εντελώς ανοιχτές γιατί θα τελειώσει το νερό.
Από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου ο αντιδήμαρχος κ. Παλληκάρης ανέφερε ότι έχουν ενημερωθεί όλοι πρόεδροι των χωριών. Στον Δήμο βρίσκονται σε ετοιμότητα τρία μηχανήματα και άλλα 13 από εργολάβους.
Η κ. Κολυνδρίνη ζήτησε να μην υπάρχουν αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου καθώς τα ερπυστριοφόρα δε μπορούν να περάσουν. «Σε Πινακάτες, Μηλιές, Βυζίτσα και Άγιο Γεώργιο δεν πρέπει να υπάρχουν αυτοκίνητα στον δρόμο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ντεπό με αλάτι στις Ναυτικές Σχολές και στη Χορεύτρα.

Από τον Δήμο Ν. Πηλίου ο αντιδήμαρχος κ. Ραματάς σημείωσε ότι έχει γίνει έχουν εφοδιαστεί με αλάτι όλες οι δημοτικές ενότητες. «Το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει αφορά το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και τους εμβολιασμούς» ανέφερε και σημείωσε ότι έχουν ενημερωθεί και οι εθελοντικές ομάδες.
Από τον Δήμο Αλμυρού ο αντιδήμαρχος κ. Βούλγαρης είπε ότι ο Δήμος είναι σε ετοιμότητα και το πρωί έγινε συνάντηση με τον διοικητή αστυνομίας και πυροσβεστικής για τον καλύτερο συντονισμό.

Ο Βασίλης Ηλιόπουλος, από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, επισήμανε ότι είναι δεδομένη η ετοιμότητα της Λέσχης με δύο οχήματα 4Χ4. Το ένα θα ρίχνει θαλασσινό νερό στους δρόμους και το δεύτερο είναι διασωστικό, ενώ έτοιμα είναι και τα μέλη της ομάδας.
Σε ετοιμότητα, βάσει του σχεδίου «Ξενοκράτης», βρίσκεται και η 111 Πτέρυγα Μάχης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το