Τοπικά

Σε ψηφιακή πλατφόρμα θα συγκεντρωθούν τα ιστορικά στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ψηφιακή πλατφόρμα για τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων για την ιστορία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και την ιστορία άλλων περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Καινοτομώ-Δημιουργώ-Επιχειρώ».
Η συγκεκριμένη δράση είναι μία από τις 60 που εντάσσονται στο προαναφερθέν πρόγραμμα και στοχεύει στη σύνδεση του Πανεπιστημίου και άλλων ερευνητικών φορέων με τις εταιρείες και τον ιδιωτικό τομέα.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συναντήσεις και μία από αυτές διεξήχθη χθες στον χώρο της Επιτροπής Ερευνών στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, όπου έγινε η πρώτη σύσκεψη για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας με ιστορικό υλικό στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την εταιρεία Data-scouting από τη Θεσσαλονίκη.
Επισημαίνεται πως ήδη το Πανεπιστήμιο δημιουργεί χώρο για να λειτουργήσει τη δομή του Ιστορικού Αρχείου στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, επομένως η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας θα έχει ενισχυτικό ρόλο.

Η αντιπρύτανης και καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννα Λαλιώτου τόνισε πως «το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου θα συνεργαστεί με την εταιρεία Data-scouting από τη Θεσσαλονίκη με στόχο να κατασκευαστούν δύο πλατφόρμες συγκέντρωσης και επεξεργασίας ιστορικών τεκμηρίων που αφορούν αφενός την ιστορία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αφετέρου τα υλικά και άυλα τεκμήρια της ιστορίας της περιφέρειας Θεσσαλίας. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί με 900.000 ευρώ και θα διαρκέσει τρία χρόνια. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου θα απασχοληθούν νέοι και άλλοι ερευνητές οι οποίοι μπορεί να αγγίξουν και τα 20 άτομα».

Η κ. Λαλιώτου ανέφερε πως «θα δουλέψουμε πιλοτικά με αρχεία που ήδη έχουμε στις αρχειακές συλλογές του Πανεπιστήμιου, αλλά θα συγκεντρώσουμε και άλλα αρχεία και συλλογές. Η πλατφόρμα θα συνεχίσει να δέχεται υλικό για την ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά της περιφέρειας και να είναι προσβάσιμη σε ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό».
Η ιστορία του Πανεπιστημίου περιλαμβάνει αρχειακές συλλογές που ήδη υπάρχουν και άλλες που θα δημιουργηθούν, ενώ χωρίζεται στο θεσμικό ιστορικό κομμάτι, αλλά και στην ιστορία των ίδιων των ανθρώπων, όπως καθηγητές, ερευνητές.
«Αυτή την περίοδο διαμορφώνεται ο χώρος που θα στεγάζεται το ιστορικό αρχείο του Πανεπιστημίου και πολύ σύντομα θα εγκαινιαστεί», τόνισε η αντιπρύτανης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το