Τοπικά

Σε πολυεπίπεδη κρίση οι ΗΠΑ – Η κατάσταση στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου μέσα από τα μάτια Βολιωτών

Μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση, προσπαθώντας να συνέλθει από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, βρέθηκε εκ νέου στο μάτι του κυκλώνα, με αφορμή μια ακόμα δολοφονία άοπλου έγχρωμου πολίτη από αστυνομικό.
Στις ΗΠΑ ξέσπασε αναταραχή και ουσιαστικά η αντίδραση του κόσμου ήρθε ως απόρροια της κακής οικονομικής κατάστασης, της ανεργίας και του ρατσισμού. Η «Θ» επικοινώνησε με δύο Βολιώτες, που διαμένουν εδώ και χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προκειμένου να δώσουν μια εικόνα της Αμερικής του Ντ. Τραμπ, στη «μετά Φλόιντ εποχή». Οι δύο Βολιώτες ασκούν σκληρή κριτική στον πρόεδρο, λέγοντας πως λειτουργεί διασπαστικά απέναντι στην αμερικανική κοινωνία, η οποία παλεύει να επουλώσει τις χαίνουσες πληγές που προκαλεί η τεράστια ανεργία, καθώς έχουν βγει στο περιθώριο τουλάχιστον 40 εκατομμύρια Αμερικανοί. Μάλιστα δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, εργοδότες να προτείνουν σε εργαζομένους τους, να δουλέψουν τρεις με τέσσερις μήνες, χωρίς να πληρώνονται, με την υπόσχεση ότι δεν θα απολυθούν… Τους δίνουν επίσης την «επιλογή», να μη συμφωνήσουν και να απολυθούν, μπαίνοντας στο ταμείο ανεργίας, όπου το επίδομα δεν επαρκεί, να καλύψει τις ανάγκες και οδηγώντας τους σε συνθήκες ακραίας φτώχιας…

Δεν λείπουν τα έκτροπα
Ο καθηγητής Σύνθεσης στο κολέγιο Berklee της Βοστόνης Απόστολος Παρασκευάς, που από το 1992, όταν άφησε τη Νέα Ιωνία, βρίσκεται στην Αμερική, αναφέρεται στις εικόνες που διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες, τόσο στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης, όσο και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας.


Όπως τονίζει, καθημερινά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στην πόλη της Βοστόνης, με τους διαδηλωτές να καταλήγουν σε συγκεκριμένες συνοικίες, ενώ δεν λείπουν και τα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα οι διαμαρτυρίες γίνονται υπό το βλέμμα μελών της Εθνικής Φρουράς της Μασαχουσέτης, που έχουν παραταχθεί, κατόπιν εντολής του κυβερνήτη. «Κάποιοι έσπασαν και τζαμαρίες καταστημάτων, αλλά δεν έγινε πλιάτσικο. Μάλιστα την Πέμπτη, στις 3 τα ξημερώματα, κάποιος έριξε ένα βεγγαλικό, το οποίο έσκασε μπροστά στα παράθυρα του τρίτου ορόφου της πολυκατοικίας και πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια έντρομοι, αλλά γενικά στη Βοστόνη δεν παρατηρούνται τα εκτεταμένα επεισόδια άλλων αμερικανικών πόλεων», τονίζει ο κ. Παρασκευάς, που παραθέτει τις διαφορές με την Ελλάδα. Όπως λέει η βασικότερη διαφορά είναι η οπλοκατοχή, καθώς η αστυνομία στις ΗΠΑ σε επεισόδια θεωρεί ότι κάποιοι από το πλήθος μπορούν να έχουν όπλα, με αποτέλεσμα να αντιδρά ανάλογα.
«Όταν σπάσει κάποιος μια βιτρίνα στη Βοστόνη, ο αστυνομικός θεωρεί ότι υπάρχει περίπτωση να φέρει πάνω του όπλο, οπότε μπορεί να φοβηθεί και αντιδράσει μη ψύχραιμα, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα», εξηγεί και επιρρίπτει τις ευθύνες για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στον πρόεδρο Τραμπ, σημειώνοντας ότι έχει χωρίσει τη χώρα στα δύο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο κόσμος να βγει στους δρόμους. «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», μετά τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ. «Δεν είναι πρώτη φορά που δολοφονείται κάποιος έγχρωμος από αστυνομικό, αλλά η ουσία είναι ότι από τα μέσα Μαρτίου ο κόσμος είναι κλεισμένος στο σπίτι και έχει συσσωρευμένη ένταση. Επίσης η ανικανότητα του προέδρου, που δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα μόνο στη Βοστόνη να μετράμε 6.500 νεκρούς… Οι απώλειες θα ήταν λιγότερες, άμα φρόντιζε να δράσει εγκαίρως, αλλά ήταν απασχολημένος με το πώς θα επανεκλεγεί και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι δεν έχει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του Covid – 19», υπογραμμίζει ο ομογενής συνθέτης.

Ο κόσμος θέλει να ακούσει αυτά που θέλει, ακόμα και αν είναι ψέματα
«Δημιουργείται πίεση στους νέους, που λένε ότι φτάνει, δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι είμαστε μια χώρα ελευθερίας, αλλά από τις πρώτες στον ρατσισμό», δηλώνει ο κ. Παρασκευάς, που θεωρεί ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η κακή οικονομική κατάσταση πολλών Αμερικανών, καθώς επί διακυβέρνησης Τραμπ οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. «Ο ρατσισμός δεν ξεριζώνεται εύκολα. Οι περισσότεροι Αφροαμερικανοί είναι γκετοποιημένοι, δεν έχουν καλές δουλειές, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν σε καλά σχολεία και πανεπιστήμια», αναφέρει ο καθηγητής του Berklee, που εκφράζει φόβους, πως η αναταραχή θα συνεχιστεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πήρε 1.000 φορές τηλέφωνο…
«Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, όπως και η εργασιακή ανασφάλεια. Εργοδότες προτείνουν σε εργαζόμενους να δουλέψουν χωρίς αμοιβή, για τρεις – τέσσερις μήνες, για να γλιτώσουν την απόλυση και την ανεργία. Το επίδομα ανεργίας δεν επαρκεί, για να τα βγάλει κάποιος πέρα. Γνωρίζω περίπτωση που άνεργος πήρε 1.000 φορές τηλέφωνο στην αρμόδια υπηρεσία και δεν κατάφερε να βγάλει γραμμή… Οι καλλιτέχνες και οι μουσικοί βρίσκονται σε πλήρη ανασφάλεια, γιατί δεν μπορούν να πάρουν επίδομα «ασιτίας», καταλήγει ο κ. Παρασκευάς.

Να γίνουν ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς
Την ευχή να συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες των πολιτών, με στόχο να αλλάξουν τα δεδομένα στην οικονομία, την υγεία και την εκπαίδευση εκφράζει ο Βολιώτης καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, Queens College, διευθυντής του πρώτου αρχείου προφορικής ιστορίας, βιβλιοθήκης και μουσείου των Ελληνοαμερικανών της Νέας Υόρκης, Νίκος Αλεξίου. Ο καθηγητής, που βρέθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, τονίζει ότι τα έκτροπα που εκτυλίχθηκαν στην πόλη που «ποτέ δεν κοιμάται» και αλλού, έχουν να κάνουν τόσο με την αστυνομική βία κατά των μειονοτήτων, αλλά και με τη μη απόδοση δικαιοσύνης διαχρονικά. «Επιπλέον είμαστε σε προεκλογική περίοδο και με 40 και πλέον εκατομμύρια ανέργους. Πρέπει να ασκηθεί πίεση για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, στην υγεία, στην εκπαίδευση και γι’ αυτό εύχομαι να μην κουραστεί γρήγορα ο κόσμος και να συνεχίσουμε τον αγώνα στους δρόμους».

Μέρος της προεκλογικής εκστρατείας
Ερωτηθείς αναφορικά με τα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος Τραμπ, πως πίσω από τα επεισόδια βρίσκονται ακροαριστερές ομάδες, ο κ. Αλεξίου είναι κατηγορηματικός. «Όχι δεν πρόκειται για ακροαριστερούς. Εγώ θα έλεγα το αντίθετο. Πρόκειται για ακροδεξιά, αλλά και κακοποιά στοιχεία. Ας σκεφτούμε ποιο σενάριο λειτουργεί υπέρ του Τραμπ αυτή τη κρίσιμη στιγμή; Το σενάριο υπέρ της βίας και όχι ότι πρόκειται για κίνημα διαμαρτυρίας υπέρ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενάντια στον ρατσισμό. Η άποψη ότι πρόκειται για βία, θα νομιμοποιήσει τις αντιδημοκρατικές πολιτικές, που έχει επιβάλει ή και άλλες που προσπαθεί να επιβάλει. Επιπλέον το σενάριο βίας και θα συσπειρώσει την εκλογική βάση του Τραμπ, αλλά θα τραβήξει και τους μετριοπαθείς, που επιθυμούν τάξη και ασφάλεια. Γι’ αυτό και σημειολογικά φωτογραφίζεται να κρατά τη Βίβλο μπροστά από μια εκκλησία ή να υπάρχει κάποιος που φορά στρατιωτική στολή παραλλαγής, όταν περπατάνε στον Λευκό Οίκο.
Άρα η εντεινόμενη κοινωνική και πολιτική όξυνση είναι μέρος της προεκλογικής στρατηγικής, που έχει αποφασίσει αυτή τη στιγμή το επιτελείο του. Γι’ αυτό και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση στην καταπάτηση του Συντάγματος, που συμβαίνει τώρα», επισήμανε ο κ. Αλεξίου.

1.042 νεκροί από αστυνομικά πυρά το 2019
Αποκαλυπτικό για το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, είναι δημοσίευμα της έγκριτης «Washington Post», που αναφέρει ότι μόνο την περασμένη χρονιά σκοτώνονταν από αστυνομικούς περίπου τρεις άνθρωποι την ημέρα… Μάλιστα παρουσίασε και έναν χάρτη, όπου τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάσιμων πυροβολισμών από εκπροσώπους των αστυνομικών αρχών σημειώθηκαν από το 2015 μέχρι σήμερα στις πολιτείες του Νέου Μεξικού (50 ανά εκατομμύριο κατοίκων, και συνολικά 105 από το 2015), της Αλάσκας (53 ανά εκατομμύριο κατοίκων, 39 από το 2015) και της Οκλαχόμα (42 ανά εκ. κατοίκων και 162 από το 2015). Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολιτεία της Μινεσότα, όπου εκεί δολοφονήθηκε ο Φλόϊντ, έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά με 11 ανά εκ. κατοίκων και 61 από το 2015 και μια τεράστια πληθυσμιακά πολιτεία, όπως η Καλιφόρνια έχει 20 ανά εκατομμύριο κατοίκων και 793 από το 2015, ενώ η Νέα Υόρκη έχει 5 ανά εκ. και 98 από το 2015. Παράλληλα η Μασαχουσέτη μόλις 5 ανά εκατομμύριο κατοίκων και συνολικά 35 από το 2015. Σύμφωνα με την «Ποστ» εξαιτίας των αστυνομικών πυρών πέφτουν νεκροί 31 Αφροαμερικανοί ανά εκατομμύριο, ευρισκόμενοι στην πρώτη θέση, με δεύτερους τους ισπανόφωνους με 23 ανά εκατομμύριο, τρίτους τους λευκούς με 12 ανά εκατομμύριο και τελευταία την κατηγορία των υπολοίπων με 4 ανά εκατομμύριο. Αριθμητικά, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τη γνωστή εφημερίδα συνολικά 1.276 έγχρωμοι από το 2015 (σε πληθυσμό 42 συνολικά εκατομμύριων στις ΗΠΑ), 895 ισπανόφωνοι (σε πληθυσμό 39 εκ. πολιτών), 2.439 λευκοί (σε πληθυσμό 197 εκ.) και 218 άλλοι (σε πληθυσμό περίπου 49 εκατομμυρίων).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το