Τοπικά

Σε ποιους δήμους της Μαγνησίας αναζητεί η ΕΛΣΤΑΤ Τομεάρχες για τις γενικές απογραφές κτιρίων και πληθυσμού 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την επανενεργοποίηση της διαδικασίας υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής, για ορισμένους δήμους της χώρας, για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν ως Τομεάρχες στις Γενικές Απογραφές Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών. Μεταξύ των συγκεκριμένων δήμων περιλαμβάνονται από τη Μαγνησία οι δήμοι Αλμυρού, Αλοννήσου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Σκιάθου

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την 15η ώρα της 26ης Ιουλίου 2021 μέχρι και την 24η ώρα της 1ης Αυγούστου 2021.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνον φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, ηλικίας από 18 έως 67 ετών. Οι υποψήφιοι μπορεί να είναι ιδιώτες, υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ελεγχόμενων από το Δημόσιο, ΟΤΑ, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Εξαιρούνται οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2021.

Οι Τομεάρχες που θα επιλεγούν, υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 36, 39 και 41 του Ν. 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις», όπως κάθε φορά ισχύει.

Σύμφωνα με το άρθρο 17, παρ. 5, του Νόμου 4772/2021 (ΦΕΚ 17/Α΄), το νομικό καθεστώς ατόμων εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., επιδοτούμενων ή μη, δεν μεταβάλλεται εξαιτίας της απασχόλησής τους στις Γενικές Απογραφές Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών 2021.

Στην περίπτωση που συνταξιούχοι της παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 ενταχθούν στο Μητρώο, και δεδομένου ότι η ΕΛΣΤΑΤ είναι φορέας Γενικής Κυβέρνησης, ισχύουν τα προβλεπόμενα για την απασχόληση συνταξιούχων στο άρθρο αυτό, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 27 του Ν. 4670/2020.

Στην περίπτωση που υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ελεγχόμενων από το Δημόσιο, ΟΤΑ, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ενταχθούν στο Μητρώο, μπορούν να απασχοληθούν στις Απογραφές Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών χωρίς να απαιτείται πρότερη έγκριση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του φορέα τους, σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 2, του Νόμου 4772/2021 (ΦΕΚ 17/Α΄).

H Απογραφή Κτιρίων θα διενεργηθεί με ηλεκτρονικά μέσα (tablets) γι’ αυτό και η ευχέρεια στο χειρισμό tablet αποτελεί προαπαιτούμενο για την εγγραφή στο Μητρώο.
Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών θα διενεργηθεί με μικτό σύστημα, που προβλέπει την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή των νοικοκυριών μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, και τη συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων από τους Απογραφείς, μέσω τηλεφώνου ή με προσωπική συνέντευξη με κάποιο μέλος του νοικοκυριού – όταν δεν είναι δυνατή η αυτοαπογραφή – λαμβάνοντας όλα τα ισχύοντα και προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και, στη συνέχεια, καταχώριση των στοιχείων των ερωτηματολογίων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Οι Τομεάρχες που θα επιλεγούν θα απασχοληθούν καθ’ όλη τη διάρκεια των Γενικών Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών, και για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) μήνες. Το αντικείμενο της απασχόλησής τους είναι ενιαίο και αδιάσπαστο και περιλαμβάνει τις εξής διαδοχικές και αλληλοσυνδεόμενες φάσεις:
(α) εκπαίδευση στη διαδικασία διενέργειας της Απογραφής Κτιρίων, παραλαβή tablet και εγκατάσταση στον Απογραφικό Τομέα,
(β) πλήρης και ορθή συλλογή και καταχώριση των στοιχείων της Απογραφής Κτιρίων στον Τομέα τους, με λήψη και των συντεταγμένων των κτιρίων, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΛΣΤΑΤ, και ενημέρωση των χαρτογραφικών υποβάθρων που θα τους χορηγηθούν,
(γ) εκπαίδευση αναφορικά με την αυτοαπογραφή του πληθυσμού και τη συλλογή και καταχώριση των στοιχείων της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών από τους Απογραφείς,
(δ) εγκατάσταση των Απογραφέων στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, διάθεση του έντυπου υλικού της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών και εποπτεία του έργου τους καθ’ όλη τη διάρκεια της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών και,
(ε) μέριμνα για την έγκαιρη και ορθή ολοκλήρωση του έργου των Απογραφέων ευθύνης τους και επιστροφή του έντυπου υλικού και του tablet, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΛΣΤΑΤ.

Λόγω της φύσης των εργασιών των Απογραφών ΚΠΚ, οι Τομεάρχες πρέπει να είναι υγιείς, με καλή φυσική κατάσταση, να έχουν καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας και γνώση και ευχέρεια χειρισμού ηλεκτρονικών μέσων (προσωπικών υπολογιστών, tablet), έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν επιτυχώς στις ανάγκες της Απογραφής Κτιρίων.
Η παροχή υπηρεσιών των Τομεαρχών στην ΕΛΣΤΑΤ σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΕΛΣΤΑΤ (Β΄ 2390/28.08.2012).

Οι Τομεάρχες, πριν αναλάβουν την εργασία τους, είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο, το οποίο γίνεται από τον αρμόδιο Επόπτη της Περιφερειακής Ενότητας που έχουν δηλώσει και επιλέξει να απασχοληθούν.
Οι αιτήσεις για την εγγραφή στο Μητρώο Τομεαρχών ΚΠΚ, οι οποίες θα είναι ταυτόχρονα και Υπεύθυνες Δηλώσεις για όσα δηλώνονται από τους υποψήφιους, θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους μόνον ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ και συγκεκριμένα στον
σύνδεσμο: https://www.statistics.gr/2021-census-pop-hous-enum

Πριν την υποβολή της αίτησής τους, όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να διαβάσουν την αναλυτική σχετική Ανακοίνωση-Πρόσκληση στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, στην κεντρική σελίδα του Portal, θεματική ενότητα «Στατιστικές», ένδειξη «Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021», η οποία περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση που δεν καλύπτεται από αυτό το κείμενο ή την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι Τομεάρχες μπορούν να απευθύνονται, κατά προτίμηση, στο e-mail: [email protected] ή στα τηλέφωνα 213 135 2887, 2880, 2885 και 2879

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το