Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη οι προετοιμασίες για την εξουδετέρωση της βόμβας στο Κορδελιό

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προετοιμασίες για τη μεγάλη επιχείρηση της ερχόμενης Κυριακής με στόχο την απομάκρυνση βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που εντοπίστηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Νέα Μοναστηρίου, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Περίπου 72.000 κάτοικοι των δήμων Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης θα χρειαστεί να μετακινηθούν για τη διεξαγωγή της επιχείρησης με ασφάλεια και ήδη όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς βρίσκονται επί ποδός, όπως και οι κάτοικοι που θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για μερικές ώρες, με ορισμένους απ’ αυτούς να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με περιέργεια για το πώς θα κυλήσει η επιχείρηση, που όμοιά της δεν έχουν ξαναδεί, ενώ άλλοι με …χιούμορ.

Στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, απ’ όπου θα χρειαστεί να μετακινηθούν 62.000 άνθρωποι (άλλοι 10.000 από το δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης), αύριο το πρωί θα ξεκινήσει η διανομή του ενημερωτικού εντύπου, πόρτα-πόρτα, σε όλους τους κατοίκους. Εκτός από το ενημερωτικό έντυπο θα αναρτηθούν σε δημόσιους χώρους, χάρτες με τις περιοχές και τις ζώνες εκκένωσης, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής, Πέτρος Σούλας, σύμφωνα με τον οποίον το σχέδιο εκκένωσης θα υπάρχει και σε κάθε οικοδομή του δήμου.
Ο δήμος -πρόσθεσε ο κ. Σούλας- υπέβαλε αίτημα για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Υπενθύμισε δε, ότι, ο σχεδιασμός της επιχείρησης επιτάσσει προληπτικά (από τα ελληνικά και διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας) την υποχρεωτική απομάκρυνση του πληθυσμού που κατοικεί σε ακτίνα 1,9 χλμ., από το σημείο εντοπισμού της βόμβας για τέσσερις έως οκτώ ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Για την εξυπηρέτηση και την πληροφόρηση των δημοτών οι υπηρεσίες του δήμου Κορδελιού Ευόσμου θα βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στις 10,11 και 12 Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, ανέφερε πως “όλοι και όλα κινούνται με βάση το σχεδιασμό και τις προδιαγραφές που υπάρχουν σε αυτές τις περιπτώσεις”.
Σημείωσε ακόμη πως “ούτε πανικός πρέπει να δημιουργηθεί, γιατί δεν υπάρχει λόγος πανικού, ούτε εφησυχασμός. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις στρατιωτικές οδηγίες, να υποταχθούμε και να πειθαρχήσουμε όλοι για να τελειώσει η κατάσταση με ασφάλεια”.

Η ακτίνα της επιχείρησης, το σχέδιο της οποίας οριστικοποιήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, “αγγίζει” και τα όρια του Δήμου Δέλτα, απ’ όπου, ωστόσο, δεν χρειάζεται να υπάρξει μετακίνηση κατοίκων.
Ο διαδραστικός χάρτης με τα σημεία, τα οποία θα εκκενωθούν, είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας www.pkm.gov.gr.

 

Κάτοικοι και καταστηματάρχες ετοιμάζονται…
Με το που…έσκασε η είδηση για τη βόμβα που εντοπίστηκε στο Ελευθέριο Κορδελιό, η καθημερινότητα των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή άλλαξε μερικώς, αφού πολλοί απ’ αυτούς αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που “επιτάσσει” η παρούσα κατάσταση.
Στην περιοχή γύρω από το βενζινάδικο, καταστηματάρχες και ένοικοι πολυκατοικιών εξηγούσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως περιμένουν με αγωνία την έκβαση της επιχείρησης και δηλώνουν έτοιμοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένοι που δεν φαίνεται διατεθειμένοι να φύγουν από τα σπίτια τους καθώς, όπως λένε, “δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε”.

Μηχανουργεία, μάντρες οικοδομικών υλικών, συνεργεία αυτοκινήτων αλλά και καταστήματα εστίασης (καφέ κ.ά) που λειτουργούν πολύ κοντά στο βενζινάδικο, όπου βρέθηκε η βόμβα, συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους την εβδομάδα που διανύουμε και όσοι είναι ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι σ’ αυτά περιμένουν -όπως και όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής- την εξουδετέρωση της βόμβας. Κι αυτό, για να επανέλθει η καθημερινότητά τους στους κανονικούς ρυθμούς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Όπως ο Βασίλης Σαρκατζίδης, που τον συναντήσαμε σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων που βρίσκεται σε …απόσταση αναπνοής από το βενζινάδικο. Η είδηση για τη βόμβα δεν τον κράτησε μακριά από το συνεργείο, ωστόσο, όπως λέει, αυτήν την εβδομάδα δεν προγραμματίζει ραντεβού αλλά εξυπηρετεί τις βλάβες που είναι άμεσα απαραίτητο να επιδιορθωθούν.
Λίγο πιο κάτω, κάτοικοι της περιοχής που απολαμβάνουν τον καφέ τους σε μαγαζί εστίασης δεν φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας και παρά το γεγονός ότι δεν τους αρέσει και πολύ η ιδέα να φύγουν από τα σπίτια τους Κυριακάτικα, δηλώνουν ενήμεροι για το γεγονός ότι τελικά θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες οδηγίες.

 

Έτσι θα εξουδετερώσει τη βόμβα το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς
Τριμελής ομάδα στρατιωτικών από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τη βόμβα. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελειου Στρατού (ΓΕΣ), Νίκος Φανιός, η ομάδα θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και στη συνέχεια η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.
“Από τη στιγμή που το πυρομαχικό είναι αποδεσμευμένο, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει έκρηξη εύκολα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φανιός, διευκρινίζοντας ότι η βόμβα είναι αεροπορίας και θα μεταφερθεί με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, υπό την εποπτεία της αστυνομίας, που θα έχει και την ευθύνη της απρόσκοπτης διέλευσης μέσα από τους δρόμους της πόλης.

Στρατιωτικοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς έχουν εξουδετερώσει περισσότερα από 23.000 βλήματα, διαφόρων διαμετρημάτων, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ) στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
Το Τάγμα επιχειρεί επίσης και στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, όπου έχουν εξουδετερωθεί 14 ενεργές βόμβες αεροπορίας στην περιοχή όπου γίνεται διαπλάτυνση αεροδιαδρόμου.

Πανέτοιμος ο ΟΑΣΘ για τη μετακίνηση χιλιάδων πολιτών. Ειδικά οχήματα για τα ΑμΕΑ
Πανέτοιμος δηλώνει ο ΟΑΣΘ να ανταποκριθεί στη μετακίνηση των χιλιάδων πολιτών της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ για τη μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα διατεθούν ειδικά οχήματα. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΘ, Χρήστου Στεφανίδη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ “είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε λεωφορεία για τη μεταφορά των συμπολιτών μας. Υπολογίζω πως θα χρειαστούν 50-60 οχήματα με περίπου 100-120 άτομα προσωπικό, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για περισσότερα λεωφορεία εάν κριθεί απαραίτητο. Κάθε λεωφορείο θα συνοδεύεται από ασθενοφόρο και πυροσβεστικό όχημα, ενώ η τροχαία θα πρέπει να μας υποδείξει τα σημεία επιβίβασης και αποβίβασης. Θα διαθέσουμε και δύο λεωφορεία για τη μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό”.

Η μετακίνηση με τα λεωφορεία θα είναι δωρεάν, ενώ για τη μεταφορά των ΑΜΕΑ με τα ειδικά οχήματα οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν από νωρίτερα στο τηλέφωνο 2313 302170. Επίσης, κάτοικοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να επικοινωνήσουν το αργότερο μέχρι το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου με το ΕΚΑΒ (166) για την ασφαλή μεταφορά τους.
Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται και τα ΚΤΕΛ Μακεδονίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης. Μέχρι στιγμής δεν απαιτείται η συνδρομή των λεωφορείων του ΚΤΕΛ, ωστόσο θα βρίσκονται σε επιφυλακή μέχρι την τελευταία στιγμή για την εκκένωση της περιοχής, όπου βρέθηκε η βόμβα.

 

Σε πλήρη ετοιμότητα και τα ΕΛΠΕ
Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής κατάστασης βρίσκονται και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), καθώς πέραν του εσωτερικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), που έχει πρόσφατα επικαιροποιηθεί, εκπονήθηκε και πρόσθετο σχέδιο με επιπλέον μέτρα, με αφορμή την επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας στο Ελευθέριο Κορδελιό την ερχόμενη Κυριακή.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, Χριστόφορος Αντώτσιος, “οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ βρίσκονται σε απόσταση άνω των 700 μέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα. Οι δεξαμενές καυσίμων βρίσκονται ακόμη μακρύτερα”. Παρά την απόσταση αυτή, ωστόσο, έχουν ούτως ή άλλως ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα.
“Οι ΒΕΘ και όλες οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ διαθέτουν εσωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που έχει κατατεθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, το οποίο επικαιροποιήθηκε πρόσφατα, τον Μάιο του 2016. Για το συγκεκριμένο εγχείρημα (σ.σ. την εξουδετέρωση της βόμβας από τις αρμόδιες αρχές) έχει εκπονηθεί πρόσθετο σχέδιο με επιπλέον μέτρα. Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, οι ΒΕΘ είναι έτοιμες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανής κατάστασης και οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα” κατέληξε ο κ. Αντώτσιος.

 

Αδειάζουν τις δεξαμενές τους 15 πρατήρια
Στο μεταξύ, αδειάζοντας τις δεξαμενές τους από τα καύσιμα θα προετοιμαστούν για την εξουδετέρωση της βόμβας στο Ελευθέριο Κορδελιό τα περίπου 15 πρατήρια, που εδρεύουν εντός της περιοχής, η οποία θα εκκενωθεί την Κυριακή. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής, η εκκένωση των δεξαμενών είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, αλλά από τη στιγμή που τίθεται θέμα λόγω της ύπαρξης της βόμβας, οι πρατηριούχοι είναι πανέτοιμοι να διεκπεραιώσουν εγκαίρως τη διαδικασία, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας.
“Εκτιμώ ότι οι βενζινοπώλες, επειδή γνωρίζουν ότι οι δεξαμενές θα χρειαστεί να αδειάσουν, θα φροντίσουν να έχουν λιγότερα καύσιμα”, σημείωσε ο κ. Κιουρτζής και πρόσθεσε ότι οι δεξαμενές καυσίμων έχουν διάφορα μεγέθη, που ποικίλουν από 5000 λίτρα έως και 30.000-50.000 λίτρα στα μεγάλα πρατήρια.
“Οι αντλίες που βγάζουν το καύσιμο αντλούν περίπου 300-400 λίτρα το λεπτό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να αδειάσει μια μεγάλη δεξαμενή, μπορεί να χρειαστούν και ώρες”, κατέληξε.

 

Σε επιφυλακή η ΕΥΑΘ, δεν ανησυχεί η ΔΕΗ
Δύο αγωγοί ύδρευσης, από τους οποίους υδροδοτούνται -μεταξύ άλλων- το Κορδελιό και η περιοχή μέχρι τις φυλακές Διαβατών, βρίσκονται σε απόσταση μόλις ενός μέτρου από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα, όπως ανέφεραν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ). Στην περιοχή υπάρχει επίσης ένα φρεάτιο αποχέτευσης. Τα συνεργεία της εταιρείας βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να παρέμβουν άμεσα, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.
“Δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη ανησυχία”, δήλωσε ο διευθυντής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης τού Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Αναστάσιος Μιζαμίδης, γνωστοποιώντας ότι το μοναδικό προληπτικό μέτρο που θα ληφθεί είναι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή γύρω από τον βενζινάδικο, για όση ώρα θα διαρκέσει η επιχείρηση. “Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί να πάει κάτι στραβά, άλλωστε τα περισσότερα δίκτυά μας είναι εναέρια, οπότε δε χρειάζεται να λάβουμε κάποια ιδιαίτερα μέτρα”, πρόσθεσε.
Σε σχέση με την τρωτότητα των δικτύων κοινής ωφέλειας της περιοχής, το Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του ΑΠΘ έχει μελετήσει τη σεισμική διακινδύνευση ευρύτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να μπορεί να γίνει ακριβής παραλληλισμός των πιθανών συνεπειών ενός σεισμού με εκείνες στο ενδεχόμενο μίας έκρηξης του βλήματος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής “το έδαφος στη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται από βαθιές αλλουβιακές αποθέσεις, χαμηλής αντοχής, οπότε σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, η εδαφική κίνηση θα παρουσιάζει ισχυρότερη ενίσχυση […] Επομένως, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας όπως αγωγοί ύδρευσης/αποχέτευσης, αερίου, καυσίμων κτλ, καθώς και οι υποδομές όπως γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές, δρόμοι ενδέχεται να παρουσιάσουν βλάβες”.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το