Τοπικά

Σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση του καινοτόμου προγράμματος για τη Λίμνη Κάρλα

Ένα σημαντικό έργο με τίτλο «Ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για τη προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλοβρύσου – Βελεστίνου Δέλτα Πηνειού (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη), – KarlaSchool» , βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά από έγκριση και χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, αποδεικνύοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Φορέων , οδηγεί σε πρόοδο, όχι μόνο της επιστήμης ,αλλά και της κοινωνίας.

Το εταιρικό σχήμα με συντονιστή το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”) και εταίρους τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη), την Εταιρεία Συμβούλων “ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ” και το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ), συνεχίζει την υλοποίηση, με τον καλύτερο τρόπο, του πρωτοπόρου και καινοτόμου προγράμματος “KarlaSchool”, αναδεικνύοντας το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη, τη Λίμνη Κάρλα, ως ένα πρότυπο πεδίο έρευνας, εκπαίδευσης επιστημόνων , περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ομαλής συμβίωσης ,όλων των εμπλεκόμενων με το οικοσύστημα της Λίμνης Κάρλας.
Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2017» στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» και θα είναι διάρκειας 18 μηνών, από το Δεκέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2019.

Σκοπός του έργου είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, μέσω της ενημέρωσης του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, για τις συνέργειες μεταξύ της περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης και η προσέλκυση των νέων επιστημόνων και εκπαιδευτικών που θέλουν να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, στο αντικείμενο της προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες έρευνας που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, που θα χρησιμοποιηθούν κατά κόρο σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Εξαιρετικές δράσεις σε ένα μοναδικό οικοσύστημα
Ήδη, στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος ολοκληρώθηκε :
1. η διεξαγωγή των πρώτων σεμιναρίων για 50 γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής στις 1 και 2 Μαρτίου 2018 με αντικείμενο την εφαρμογή καλών πρακτικών για την προστασία της βιοποικιλότητας της Λίμνης Κάρλας και την ομαλή συμβίωση ανθρώπων και οικοσυστήματος.
2) Το καλοκαιρινό σχολείο (Summer School) για νέους επιστήμονες από όλη την Ελλάδα (2-8 Ιουλίου 2018) στις θεματικές της ορνιθοπανίδας, της ιχθυοπανίδας, των αγροτικών οικοσυστημάτων, του νερού και του οικοτουρισμού και της ερμηνείας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με εκπαιδευτές πολύ εξειδικευμένους επιστήμονες από όλη τη χώρα.

Στη συνέχεια του προγράμματος ήδη έχει προγραμματιστεί ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων για πενήντα (50) αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής (Νοέμβριος 2018 ) και ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς τον ερχόμενο Μάρτιο 2019.
Παράλληλα με τα παραπάνω ,εξειδικευμένοι επιστήμονες εργάζονται συστηματικά για την Ανάπτυξη εφαρμογής για τη βιοποικιλότητα της Λίμνης Κάρλας σε κινητά/tablet και μιας πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη διαχείριση υδάτινων οικοσυστημάτων ,που θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους για τα επόμενα χρόνια.
Τα αποτελέσματα του έργου θα είναι η βελτίωση του γνωστικού αντικειμένου των ομάδων στόχων για το περιβάλλον (τοπική κοινωνία, αγρότες, κτηνοτρόφοι, εκπαιδευτικοί ,αιρετοί, επιστημονική κοινότητα, ΜΚΟ κ.ά.) , η βελτίωση του καθεστώτος και της πολιτικής διαχείρισης της λίμνης Κάρλας και η ευαισθητοποίηση του κοινού (ειδικού και μη) για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής.

Ικανοποίηση όλων των εταίρων του Προγράμματος
Την ικανοποίησή τους εκφράζουν η πρόεδρος του Φορέα Διαχ. Κάρλας κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου- Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Παν/μιου, όπως επίσης και ο Δικαιούχος του έργου που είναι το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (συντονιστής έργου-πρόεδρος Κων. Σκριάπας), αλλά και οι άλλοι εταίροι που είναι η Εταιρία Συμβούλων “Αργοναύτες” (εκπρόσωπος Κων. Μοράρος) και το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηΐδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ) (πρόεδρος Σωτ. Γκανάτσιος), που, επίσης στο ίδιο έργο υλοποιούν ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις ,οι οποίες θα βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τον Μάιο 2019.
Οι επόμενες δράσεις του προγράμματος θα αφορούν γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής της Κάρλας (2ος κύκλος) , τους εκπαιδευτικούς , αλλά και την ανάπτυξη πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης και έξυπνων εφαρμογών για κινητά και Tablets, που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Νέας Γενιάς .
Πληροφορίες: url: http://www.karlaschool.gr/ Πληροφορίες: Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, Mobile: 6974-881944

Karla School: Ένα Πρόγραμμα που διαφημίζει την περιοχή Οικοανάπτυξης της Κάρλας
Για μια ακόμα φορά οι τέσσερις  Φορείς που υλοποιούν το σημαντικό αυτό έργο, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και συμμετοχή επιστημόνων από όλη την Ελλάδα, θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τη Λίμνη Κάρλα ,όχι μόνο ως ένα περιβαλλοντικό έργο ,αλλά και ως ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο, για την ανάπτυξη όχι μόνο της παρακάρλιας περιοχής ,αλλά και όλης της Θεσσαλίας , ιδιαίτερα τώρα που έχουν ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα έργα ανασύστασης της λίμνης Κάρλας.
Με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄βαθμού, της επιστημονικής κοινότητας, με την αξιοποίηση των ερευνητικών εργαστηρίων και των γνώσεων που παράγονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Γεωπονική Σχολή) και των τοπικών κοινωνιών μπορεί η περιοχή να αποτελέσει παραγωγικό και ερευνητικό πρότυπο για τον πρωτογενή τομέα , νέων καλλιεργειών και χώρο ανάπτυξης εναλλακτικών δραστηριοτήτων,που θα δώσουν εισόδημα και ανάπτυξη στην περιοχή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το