Τοπικά

Σε πιο μικρές ηλικίες και συχνότερα εμφανίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα

«Βήματα καρδιάς – Ανάσες ζωής» είναι το θέμα της επιστημονικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Valis, από 17.00 έως 21.00 και σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την ευεργετική επίδραση της καθημερινής άσκησης. Για αυτό και την επόμενη μέρα πραγματοποιείται ο περίπατος στην παραλία του Βόλου, στις 11 π.μ., με αφετηρία το λιμάνι.

Ο Βολιώτης καθηγητής Θωρακοχειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς – Αγγείων, φορέας που διοργανώνει την επιστημονική εκδήλωση, κ. Χριστόφορος Φορούλης τόνισε πως πρόκειται για μία καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο.

«Σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού κυρίως για την ευεργετική επίδραση της καθημερινής άσκησης με τη μορφή του απλού περπατήματος 4 χλμ. και πάνω, σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, αλλά και στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος, που αποτελούν από τα σημαντικότερα αίτια θνητότητας στον γενικό πληθυσμό πέρα των ατυχημάτων» επισήμανε ο καθηγητής Θωρακοχειρουργικής του ΑΠΘ.
Η εκδήλωση φέτος έχει δύο στρογγυλές τράπεζες, μία το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Valis. «Σε αυτή θα δώσουμε βάση σε δύο κυρίως πράγματα. Το ένα είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, που αποτελεί το συχνότερο αίτιο θνητότητας από καρκίνο. Όχι μόνο πεθαίνουν συμπολίτες, αλλά ασθενούν άνθρωποι. Μιλάμε για χρονίως ασθένειες, για τις οποίες οι ασθενείς κάνουν θεραπείες, παρακολουθούνται, παίρνουν πρόωρες αναπηρικές συντάξεις, που αποτελούν έναν παράγοντα εξαθλίωσης. Όταν μια οικογένεια χάσει κάποιο εισόδημα, επειδή ένα μέλος της είναι αδύνατο να εργαστεί, με δεδομένο ότι ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται και σε πιο μικρές ηλικίες, όλο και συχνότερα, δημιουργεί ένα οικονομικό πρόβλημα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται» ανέφερε ο Βολιώτης θωρακοχειρουργός.
Η δεύτερη στρογγυλή τράπεζα θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα με σκοπό να αναδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης και γενικότερα μιας καλύτερης ζωής και διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία επίσης ευθύνονται για θνητότητα, νοσηρότητα, αναπηρίες, όπως τα εγκεφαλικά, τα εμφράγματα κ.λπ. «Προσκεκλημένη στην εκδήλωση είναι η κ. Γ. Χαρδαβέλα, η οποία είναι η γιατρός που «τρέχει» σήμερα το πρόγραμμα για την προσυμπτωματική διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονος. Δηλαδή να κάνουμε αξονικές τομογραφίες χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, ώστε να βρίσκουμε τον καρκίνο του πνεύμονα πριν αυτός φτάσει να δώσει συμπτώματα. Σε αυτό το αρχικό στάδιο είναι αντιμετωπίσιμος και ιάσιμος, ενώ υποθέτουμε ότι θα έχουμε μεγάλο κέρδος σε ανθρώπινες ζωές, αν αυτό το πρόγραμμα γίνει μέρος της αντιμετώπισής του» σημείωσε ο κ. Χριστόφορος Φορούλης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως το υπ’ αριθμόν ένα για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι η διακοπή του καπνίσματος. «Πώς φτάσαμε εδώ, από ένα νεόπλασμα που δεν υπήρχε το 1900, να γίνει το υπ’ αριθμόν ένα νεόπλασμα στα τέλη του 20ού και στις αρχές του 21ου αιώνα» τόνισε.

Covid-19 και εμβόλιο
Ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί τη σημερινή κοινωνία, είναι ο Covid-19. «Πρόκειται για μία βαρύτατη ασθένεια για όσους προσβάλει στα πνευμόνια. Οι θάνατοι έως σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 15.000 και ανεβαίνουμε ολοταχώς. Μάλιστα σήμερα οι θάνατοι και οι βαριές νοσήσεις σε ποσοστό πάνω από 90% συμβαίνουν, δυστυχώς, σε πιο νέους ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι. Χωρίς να είμαι επικριτικός απέναντι στους συμπολίτες που δεν κάνουν το εμβόλιο, είναι ακατανόητο τι αντίδραση είναι αυτή, απέναντι σε μία παροχή της πολιτείας που έχει σκοπό να προστατεύσει τους ίδιους, τους συγγενείς, τους φίλους, το περιβάλλον τους από μία βαρύτατη ασθένεια» τόνισε ο Βολιώτης καθηγητής Θωρακοχειρουργικής του ΑΠΘ, για να καταλήξει λέγοντας: «Νομίζω ότι ακόμη κι αν πράγματι κάπου το χάσαμε στο πεδίο της ενημέρωσης, θα πρέπει σιγά-σιγά να το διορθώσουμε και να εμβολιαστούν οι συμπολίτες, έτσι όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Κάθε μέρα πεθαίνουν ασθενείς 45, 50, 55 ετών στις ΜΕΘ κι αυτό είναι φοβερό για την ελληνική κοινωνία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το