Τοπικά

Σε περιφέρεια και Δήμο ο πρέσβης του Ισραήλ

Την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη επισκέφθηκε στο γραφείο της στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας στο Βόλο, ο πρέσβης του Ισραήλ στη χώρα κ. Yossi Amrani.

Η Αντιπεριφερειάρχης τον υποδέχθηκε θερμά λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή η επίσκεψή του στο Βόλο και στο γραφείο του Διοικητηρίου και ακολούθως τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα έργα και τις δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Ηπειρωτική και Νησιωτική Μαγνησία. Τόνισε ότι η Μαγνησία στηρίζεται σε οικονομικούς πολυεπίπεδους παράγοντες, όπως τον τουρισμό με επίκεντρο το Πήλιο, τα νησιά των Σποράδων, τον αγροκτηνοτροφικό τομέα και τη λίμνη Κάρλα με στόχο, την προώθηση της σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα υπέρ του τουρισμού, στήριξη αεροπορικών πτήσεων μέσω Αγχιάλου, στήριξη και του δυτικού μέρους της Μαγνησίας με την ανάδειξη της Λίμνης Κάρλα και τη λειτουργία Μουσείου Λημναίου πολιτισμού, αλλά και διαδραστικού κέντρου πληροφόρησης. Στηρίζουμε την τοπική αγροτική οικονομία με δωρεάν άρδευση 150.000 στρεμμάτων από τη λίμνη, ενώ για το λιμάνι του Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αιτηθεί την από κοινού διαχείριση του, με το Δήμο Βόλου.

Τόνισε επίσης ότι με την τοπική ισραηλίτικη κοινότητα και τον πρόεδρο κ. Μαρσέλ υπάρχει η καλύτερη δυνατή σχέση, «στηρίζουμε την τοπική ισραηλίτικη κοινότητα και τις δραστηριότητές της γιατί πιστεύουμε στην αξία αυτών και από την άλλη εισπράττουμε αγάπη και υποστήριξη από την κοινότητα, με την οποία σημειωτέον κάθε χρόνο συνδιοργανώνουμε με μεγάλη επιτυχία τις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα και άλλες συναφείς εκηλώσεις».

Από την πλευρά του ο πρέσβης τόνισε ότι σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ βρίσκονται σε ένα πολύ καλό επίπεδο, υπάρχει μια γόνιμη πολιτική συνεργασία και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών σε πολλά επίπεδα, στη δραστηριοποίηση επενδυτών Ισραηλινών στη χώρα μας, στον μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα και στη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας, τεχνολογίας, υγείας, πολιτισμού.

Με το πέρας της συνάντησης η κ. Κολυνδρίνη δώρισε στον Πρέσβη ένα βιβλίο για το Πήλιο και δεσμεύτηκε σε επόμενη συνάντησή τους να τον ξεναγήσει στην Ηπειρωτική και Νησιωτική Μαγνησία.

Ο πρέσβης επισκέφθηκε και τον δήμο Βόλου και ανακοινώθηκαν τα εξής:

Τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Yossi Amrani, υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος και είχαν μια μια εποικοδομητική συζήτηση σε ένα θερμό κλίμα. Ο Ισραηλινός Πρέσβης, που στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του επισκέπτεται τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών.

Ο κ. Amrani αναφέρθηκε στην εξαιρετική αντιμετώπιση από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης και των πολιτών της χώρας της πανδημίας και ευχήθηκε να παραμείνει επιτυχής ο περιορισμός του κορωνοϊού και κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Σε σχέση με τη δική του χώρα, εξήγησε ότι αρχικά είχε επιτευχθεί σχετική πρόοδος ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, πρόσφατα όμως σημειώθηκε αναζωπύρωσή τους (450 κρούσματα ημερησίως), ενώ τα στατιστικά δεδομένα του Ισραήλ οδηγούν προς ένα νέο ένα lockdown το οποίο θα έχει δυσμενέστατα αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας του. Ο κ. Μπέος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη συμβολή των Ελλήνων επιστημόνων στην επιτυχία αντιμετώπισης του ιού στη χώρα αλλά και στην αμεσότητα των ενεργειών της κυβέρνησης που κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στα νέα οικονομικά δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία για την παραγωγικότητα και την επιχειρηματική δραστηριότητα των δύο χωρών και κυρίως για την ανεργία που αποτελεί άμεση απειλή και για τους δύο λαούς.

Ο Δήμαρχος Βόλου τόνισε το σημαντικό ρόλο του τουρισμού για την τοπική οικονομία και ο κ. Πρέσβης ενημέρωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς των Ισραηλινών, ενώ για την περιοχή του Πηλίου το ενδιαφέρον είναι έντονο και γνωρίζει ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των συμπατριωτών του που επιλέγουν την περιοχή της Μαγνησίας για τις διακοπές τους. Ο κ. Amrani συμπλήρωσε ότι για τον Ισραηλινό λαό αγαπημένο κομμάτι της ψυχαγωγίας του, αποτελεί η ελληνική μουσική, η οποία συνδέει τους ισραηλινούς με την ελληνική κουλτούρα, καθώς πλήθος Ελλήνων καλλιτεχνών επισκέπτονται τη χώρα του και δίνουν συναυλίες οι οποίες σημειώνουν τεράστια επιτυχία.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών ευχαρίστησε το Δήμαρχο της πόλης για την άψογη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με την Κοινότητα και για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των μελών της. Ο Δήμαρχος τόνισε το σπουδαίο ρόλο των μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην τοπική κοινωνία και δήλωσε ότι θα συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στα μέλη και το έργο τους.

Μετά την ανταλλαγή των καθιερωμένων αναμνηστικών ο κ. Μπέος κάλεσε τον κ. Πρέσβη να επισκεφθεί και πάλι την πόλη του Βόλου στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να ξεναγηθεί σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και να γνωρίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα της περιοχής.

Επίσκεψη του Πρέσβη του Ισραήλ στον  Μητροπολίτη Ιγνάτιο

Τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο επισκέφθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Γιόσι ΑμράνιΣτην συνάντηση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, ο Δ/ντής της agape Hellas κ. Μανώλης Τουφεξής και ο Δ/ντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου δρ Παντελής Καλαϊτζίδης.

Ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, που όπως τόνισε, βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ελληνικό πολιτισμό, τέχνες και μουσική, που είναι ιδιαίτερα αγαπητές στον λαό του Ισραήλ, όσο και στην επιλογή ενός εκατομμυρίου Ισραηλινών να επισκέπτονται την χώρα μας κάθε καλοκαίρι.

Ο Ισραηλινός Πρέσβης αναφέρθηκε στο πρόβλημα του ρατσισμού, που ταλαιπωρεί την εποχή μας, επισημαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος για να παλέψεις αυτά τα φαινόμενα είναι η εκπαίδευση και η επαφή των ανθρώπων σε διαπροσωπικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στο εβραϊκό Ολοκαύτωμα, επεσήμανε ότι «είναι ίσως το σημαντικότερο και τραγικότερο γεγονός στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Δεν θέλω όμως να μείνουμε στις εκδηλώσεις μνήμης και εκπαίδευσης μόνον για το Ολοκαύτωμα. Δεν πρέπει το Ολοκαύτωμα να καθορίσει και να σημαδέψει το παρόν και το μέλλον των εβραίων. Πρέπει, γνωρίζοντας την ιστορία, τιμώντας την μνήμη των νεκρών, να προχωρήσουμε στο μέλλον. Ας επενδύσουμε στο παρόν και το μέλλον».

Τέλος, ο κ. Πρέσβης, εξήρε την συνεργασία της Μητρόπολης, της Εβραϊκής Κοινότητας Βόλου και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, προκειμένου να έρθουν σε επαφή, πιλοτικά, σε μικρή κλίμακα στην αρχή, παιδιά και νέοι των δύο λαών, για να χαρούν μαζί τη συντροφιά, τη φύση, τη θάλασσα, τη μουσική.

Από την μεριά του, ο Μητροπολίτης  αναφέρθηκε επίσης στην σημασία των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών, ιδίως στην εποχή μας. Μίλησε για την άψογη συνεργασία της Τοπικής μας Εκκλησίας με την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, που είναι βαθιά ριζωμένη στον χρόνο και εδράζεται στην σωτηρία των Εβραίων του Βόλου την περίοδο της Κατοχής. Χαρακτήρισε αυτή την συνεργασία «μοντέλο» για την υπόλοιπη Ελλάδα και εξήρε την συμβολή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, η οποία εργάζεται για την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης διαλόγου και συνάντησης μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών. Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε και την συμβολή της agape προς την κατεύθυνση αυτή και υπογράμμισε την ταύτιση των απόψεών του με αυτές του Ισραηλινού Πρέσβη για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και την ενίσχυση του διαλόγου των θρησκειών και των πολιτισμών, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το μέλλον του.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το