Ελλάδα

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις -Το σενάριο των εκλογών

Αναστάτωση και έντονο σκεπτικισμό φέρνουν στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια οι πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα, με ορίζοντα τη διετία πέραν του 2018.

Οι διαπραγματεύσεις για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση κινούνται σε οριακό σημείο και η πίεση από το στρατόπεδο των δανειστών αυξάνεται. Εξ’ αυτού του λόγου, η «φωνή» του Μαξίμου, έσπευσε να ξορκίσει τον εφιάλτη για λήψη μέτρων και να βάλει πάγο στα περί πρόωρων εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την απαίτηση για νέα μέτρα μετά το 2018. Και επανέλαβε τη θέση ότι το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύει η ελληνική πλευρά είναι να κλείσει η συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας «ρεαλιστικό» και «εφικτό» τον εν λόγω στόχο.

Η ζαριά των εκλογών
Όσο για τον εκλογικό σχεδιασμό – παρά τους έντονους ψιθύρους από την περασμένη κιόλας εβδομάδα- δεν φαίνεται να υπάρχει. Με κυβερνητικές πηγές να επιμένουν στην άποψη ότι «οι εκλογές είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, ώστε να επιβληθεί τέταρτο Μνημόνιο».

Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους δεν μπορούν να αποκλείσουν ένα ατύχημα. Σε περίπτωση δηλαδή που η κατάσταση πάρει εντελώς δυσάρεστη τροπή, να ρίξουν τη ζαριά των εκλογών με το σκεπτικό ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να υπογράψουν μία συμφωνία που θα είναι εντελώς ετεροβαρής.

Χωρίς plan b
Στο ερώτημα τέλος, αν υπάρχει εναλλακτική λύση- σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν τα σχέδια της Αθήνας- σαφής απάντηση και πάλι δεν υφίσταται. Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πράξει «βλέποντας και κάνοντας».

Ενδεικτική άλλωστε τήταν η απάντηση του υπουργού επικρατείας πως «αν υπάρξουν έντονες διαφωνίες, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της διαπραγμάτευσης, ώστε να βρεθεί μία λύση μέχρι το τέλος του χρόνου».

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το