Κόσμος

Σε οικονομική κρίση η Unrwa – Καλεί την Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση υπέρ Παλαιστινίων

Η Unrwa, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση και καλεί την Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, προκειμένου να διατηρηθούν οι κρίσιμες υπηρεσίες βοήθειας στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αποχώρηση χρηματοδότησης ορισμένων δυτικών χωρών.

Ο Λαζαρίνι υπογράμμισε τη σημασία της τουρκικής υποστήριξης
Η Unrwa, η οποία είναι η μεγαλύτερη οργάνωση παροχής βοήθειας στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας, αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, μετά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι δεκάδες μέλη του προσωπικού της Unrwa συμμετείχαν στην επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, γεγονός που ώθησε αρκετές δυτικές χώρες να αποσύρουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας. Αν και πολλοί από τότε έχουν ξαναρχίσει τη χρηματοδότηση, οι βασικοί υποστηρικτές οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν το έχουν κάνει.

Η Unrwa, που παρέχει υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης σε χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα οικονομικό έλλειμμα που ανέρχεται στα 180 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το έλλειμμα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητά της να παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες στην ευάλωτη αυτή πληθυσμιακή ομάδα.

Η πρόσκληση της Unrwa προς την Τουρκία έγινε κατά τη συνάντηση του γενικού επιτρόπου Φιλίπε Λαζαρίνι με τον Τούρκο πρόεδρο, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δέσμευσή του να ενισχύσει την οικονομική υποστήριξη προς την Unrwa και να αναζητήσει περαιτέρω δωρεές από γειτονικές χώρες και μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).

Η Τουρκία, μέσω της απόφασής της να επιτρέψει την ίδρυση πολιτικού γραφείου της Unrwa στην Άγκυρα, ενισχύει τις διπλωματικές και ανθρωπιστικές προσπάθειες για την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών υποστήριξης των παλαιστινιακών προσφύγων.

Ο Λαζαρίνι υπογράμμισε τη σημασία της τουρκικής υποστήριξης, αναφέροντας ότι η Τουρκία έχει αποδειχθεί ένας αξιόπιστος χορηγός, προσφέροντας στην Unrwa ετησίως 10 εκατομμύρια δολάρια και προσφέροντας σημαντικές ποσότητες τροφίμων.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το