Πολιτισμός

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης με έργα του Αριστείδη Λαούδη

«Μια ζωή γεμάτη δημιουργία» τιτλοφορείται η αναδρομική έκθεση με έργα του αείμνηστου Αριστείδη Λαούδη που εγκαινιάστηκε χθες στην αίθουσα του νέου επιβατικού σταθμού στο λιμάνι του Βόλου (terminal) παρουσία του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.
O Αριστείδης Λαούδης γεννήθηκε στα Εξάρχεια της Αθήνας το 1905. Παρά το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να «βολευτεί» στον τραπεζικό κλάδο, προτίμησε να ασχοληθεί με αυτό που τον ενδιέφερε και θεωρούσε ότι το κατείχε πολύ καλά. Τη χειρωνακτική και καλλιτεχνική τέχνη, επιλέγοντας τελικά αυτή του ξυλουργού και την κατασκευή επίπλων. Σε ηλικία 23 ετών, κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο ξυλουργικής στους Αμπελοκήπους Αθηνών, ενώ από το 1930 δημιούργησε δύο εκθέσεις επίπλων στο κέντρο της Αθήνας, μία στην οδό Σταδίου και την άλλη στην Πανεπιστημίου. Το 1983, συνταξιούχος πια, ο Αριστείδης Λαούδης επανέρχεται στον Βόλο, όπου πλέον σε ηλικία σχεδόν 80 ετών, αρχίζει να αποκαλύπτει το καλλιτεχνικό του ταλέντο, με την παρότρυνση κυρίως του γιου του Κωνσταντίνου και της συζύγου του Πέρσης Καραγιαννοπούλου.

«Ήρθαμε να τιμήσουμε τον πατέρα μου μαζί με τη «Μαγνήτων Κιβωτό» για την προσπάθεια τόσων ετών, μέσα από την οποία αναδείχθηκε η καλλιτεχνική του φλέβα, η οποία ήταν κρυμμένη για πολλά χρόνια» δήλωσε χθες ο γιος του Κωνσταντίνος.
Όπως εξήγησε, ο πατέρας του ανακάλυψε την καλλιτεχνική του «φλέβα» το 1978 όταν βγήκε σε σύνταξη. «Αφού την ανακάλυψε, αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν είχε περιθώριο για χόμπι. Ήταν εργασιομανής. Όταν άρχισε να ασχολείται με την καλλιτεχνία δεν υπήρχε για αυτόν ωράριο, χρόνος, μέρα και νύχτα. Δημιουργούσε όποτε είχε έμπνευση. Μπορεί να ξυπνούσε τη νύχτα με έμπνευση και να ζωγράφισε ή ακόμα και την ώρα του φαγητού».

Ο Αριστείδης Λαούδης έφυγε από τη ζωή το 1992. Είχε δημιουργήσει ένα δικό του εκθετήριο και αριθμούσε ό,τι δημιουργούσε. «Η σημερινή έκθεση είναι από τις πιο συγκινητικές στιγμές. Η ανάμνηση και το αποτέλεσμα μας έχει ικανοποιήσει πλήρως» σημείωσε ο κ. Λαούδης.
Η οικογένειά του θα διαθέσει ορισμένους πίνακες προς πώληση και τα έσοδα θα δοθούν στη Μητρόπολη, προκειμένου να δοθούν σε άτομα που τα έχουν ανάγκη.
Εκ μέρους της «Μαγνήτων Κιβωτού» ο κ. Νίκος Τσούκας τόνισε ότι η έκθεση, που περιλαμβάνει περίπου 50 έργα του Αριστείδη Λαούδη, θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 24 Νοεμβρίου. Θα λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο το πρωί και τις υπόλοιπες μέρες το απόγευμα. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Τσούκας, θα γίνει προσπάθεια σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προκειμένου μαθητές σχολείων να έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το