Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε χθες, Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Ο μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Δημητριάδος Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, εκλέχτηκε την περασμένη Πέμπτη, από την Ιερά Σύνοδο, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας με 60 ψήφους, ενώ στο τριπρόσωπο έλαβε 65 ψήφους.
Σύμφωνα με το www.romfea.gr η χειροτονία τελέστηκε χθες στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.
Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Σάμου Ευσεβίου, Δημητριάδος Ιγνατίου, Σιδηροκάστρου Μακαρίου, Νεαπόλεως Βαρνάβα, Λευκάδος και Ιθάκης Θεοφίλου, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Λαρίσης Ιερωνύμου και Κιλκισίου Βαρθολομαίου.
Να αναφερθεί ότι στο ναό παρέστησαν εκπρόσωποι των Αρχών της Αιτωλοακαρνανίας, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος πιστών από διάφορα μέρη της Ελλάδος.
Στον χειροτονητήριο λόγο του, ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μεταξύ άλλων τόνισε ότι “ο κάθε επίσκοπος αποτελεί μια συνέχεια στον κρίκο της αλυσίδας της Εκκλησίας, αλλά και μια καινούργια αρχή».
Επίσης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Επαρχίας του και στις μορφές που αναδείχθηκαν στα ιερά χώματα της, υπογραμμίζοντας ότι “η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας τόπος, που μέχρι σήμερα γεννά αγίους”.
Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Δαμασκηνός τόνισε ότι θα αποτελεί πάντα για εκείνον ένας οδοδείκτης αυθεντικής πορείας και ένα πρότυπο προς μίμηση.
“Ταπεινά υπόσχομαι να ακολουθήσω το φωτεινό Σας παράδειγμα ως γνήσιος υιός φιλοστόργου Πατρός. Η παντοτινή μνημόνευση του Σεπτού Ονόματός Σας σε κάθε Θεία Λειτουργία θα είναι η έκφραση της υιικής αφοσίωσης και της ειλικρινούς αγάπης μου προς Εσάς και δι’ Υμών στην αγία Εκκλησία του Χριστού” – τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμασκηνός.
Απευθυνόμενος ο Αρχιεπίσκοπος προς τον νέο Μητροπολίτη, ανέφερε ότι η Εκκλησία μερίμνησε για την Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας και θα συνεχίσει να μέριμνα.
Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για την ιστορικότητα της Επαρχίας, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια περιοχή που μας κάνει περήφανους».
Τέλος εξήρε την προσωπικότητα του νέου Μητροπολίτη κ. Δαμάσκηνου, τονίζοντας ότι η μέχρι σήμερα διακονία του έδειξε ότι τα καταφέρνει θαυμάσια σε όλους τους τομείς.
Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο κ. Δαμασκηνός ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο επίσκοπος είναι ο προεστώς της συγκεκριμένης εν τόπω Εκκλησίας. Και αυτό καλούμαι από σήμερα ισόβια να ζήσω, αυτόν τον άρρηκτο δεσμό με την Εκκλησία της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας. Μεταφυτεύομαι από τη φιλόξενη Μαγνησία, που αγάπησα, σε ένα τόπο τρισευλογημένο και πολλαπλώς από τον Θεό ευεργετημένο.
Κάθε τι σε αυτόν είναι μοναδικό στην ελληνική μας πατρίδα:
Η φυσική του ομορφιά θαυμαστή και πολυποίκιλη, από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο με τη σπάνια πανίδα, και από τα Ακαρνανικά Όρη μέχρι τον ποταμό Αχελώο.
Η ιστορικότητά του χαμένη στα βάθη των αιώνων, από την πολιορκία της Τροίας και τη μυθική Αργώ, όπου Αιτωλοί και Ακαρνάνες έδιναν το στίγμα της ιστορικής παρουσίας τους, μέχρι τα ποτισμένα με ελληνικό αίμα χώματα επί Τουρκοκρατίας και, προπαντός, μέχρι το ιερό Μεσολόγγι, που με την Έξοδό του έγινε παγκόσμιο σύμβολο ηρωϊσμού και αντίστασης σε κάθε μορφή βαρβαρότητας και ανελευθερίας.
Ιδιαιτέρως η πόλη του Αγρινίου, λίκνο της δημοκρατίας από την αρχαιότητα, γενέτειρα αργότερα μεγάλων μορφών που αναδείχθηκαν στην παιδεία, στη σπουδή, στα γράμματα, στην τέχνη, και κατεστάθησαν μεγάλοι ευεργέτες του γένους τους. Πόλη που φιλοξένησε με σπλάγχνα οικτιρμών τους αδελφούς πρόσφυγες της Μικρασίας, και πλουτίστηκε έτι και έτι από αυτούς με την αγάπη για τον Θεό, το φιλοπρόοδο ήθος, την απλότητα που γίνεται αρχοντιά και ευλογημένη δημιουργία.
Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας τόπος, που μέχρι σήμερα γεννά αγίους. Στα χώματα αυτά γεννήθηκε ο φλογερός εθναπόστολος και ιερομάρτυς άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος έδειξε με την ζωή, τις διδαχές, την μαρτυρία και το μαρτύριό του ότι η πίστη ανοίγει οδό θυσίας, άσκησης, παιδείας, συνάντησης των ανθρώπων που οφείλουν να διαφυλάξουν την παράδοση, να κρατήσουν ταυτότητα, γλώσσα, αρχοντιά, μαχητικότητα, που νιώθουν ότι «ψυχή και Χριστός μας χρειάζεται».
Εδώ γεννήθηκε ακόμα ο προπομπός του άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός, ο οποίος, 100 χρόνια νωρίτερα, δίδαξε την οδό της ταπείνωσης, της ελεημοσύνης, της λειτουργικής ζωής, της κατήχησης, της αγάπης για τα γράμματα, του γνήσιου εκκλησιαστικού φρονήματος.
Εδώ ασκήτεψαν άγιοι όπως ο Όσιος Βάρβαρος ο Πενταπολίτης, αλλά και μαρτύρησαν άλλοι, όπως ο άγιος νεομάρτυς Ιωάννης ο εν Βραχωρίω.
Εδώ και ο φλογερός επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, ο επικεφαλής της αντίστασης των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Μεσολογγίου, θυσιάστηκε μαζί με τους ιερείς του, για να μην αφήσει τον άμαχο πληθυσμό να πέσει στα χέρια των βάρβαρων εχθρών.
Εδώ, τέλος, είδε το φως και ο σύγχρονός μας άγιος Καλλίνικος, Μητροπολίτης Εδέσσης, ο «ασκητής Επίσκοπος», ο «διάφανος Ιεράρχης», «το κόσμημα της Εκκλησίας», ο «μη εκ του τόπου σεμνυνόμενος, αλλά τον τόπον σεμνύνων αφ᾽ εαυτού».
Ταπεινά ασπάζομαι τα ίχνη που άφησαν στο πέρασμά Τους όλοι αυτοί οι γίγαντες της πίστεως και της πατρίδος. Επικαλούμαι τις πρεσβείες Τους, ώστε να συνεχίσω με τη Χάρη του Θεού το δικό Τους έργο, σε ένα τόπο που γίνεται πλέον η πατρίδα μου, και σε μια τοπική Εκκλησία, που είναι στερεωμένη σε τέτοια ιερά και άσειστα θεμέλια».