Κόσμος

Σε κλίμα διχασμού η 10η επέτειος από το θάνατο του Αραφάτ

Palestinian Fatah supporters wear a T-shirt and hold a poster depicting late Palestinian leader Yasser Arafat during a rally marking the tenth anniversary of his death, in Gaza City

Μέσα σε κλίμα έντασης, διχασμού και χωρίς εκδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας τιμούν σήμερα οι Παλαιστίνιοι τη 10η επέτειο του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ, μιας εμβληματικής μορφής του αγώνα τους για την ανεξαρτησία.
Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «σαμποτάρει» και «καταστρέφει» την παλαιστινιακή συμφιλίωση, μετά τις εκρήξεις την Παρασκευή που είχαν στόχο σπίτια και οχήματα στελεχών του κόμματός του, Φάταχ, στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτοί που ευθύνονται για τις εκρήξεις στη Γάζα είναι οι ηγέτες της Χαμάς», δήλωσε ο Αμπάς σε ομιλία του στη Ραμάλα με την ευκαιρία της επετείου, καταγγέλλοντας τις ενέργειες αυτές που έχουν στόχο να «σαμποτάρουν και να καταστρέψουν το παλαιστινιακό εθνικό σχέδιο».

«Η ώρα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας έχει έρθει» είναι το μήνυμα γιγαντιαίας αφίσας πάνω στην εξέδρα όπου ο Μαχμούντ Αμπάς, διάδοχος του Αραφάτ, εκφώνησε την ομιλία του.
Στην πόλη αυτή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, χιλιάδες άνθρωποι κρατούσαν την κίτρινη σημαία της Φάταχ μέσα στη Μουκάτα, όπου τάφηκε ο Αραφάτ, μετά τον θάνατό του σε νοσοκομείο του Παρισιού την 11η Νοεμβρίου 2004. Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί πίσω από στελέχη του κόμματος, ενώ μπάντες, χορωδίες, παλαιστινιακές σημαίες και αντιπροσωπείες από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετείχαν στις εκδηλώσεις.

Περί τις 12 εκρήξεις σημειώθηκαν την Παρασκευή σε σπίτια και οχήματα στελεχών της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής Χαμάς από το 2007.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το