Τοπικά

Σε κινούμενη άμμο η οικονομία – Στενεύουν τα περιθώρια για νέες παροχές

 

Μπορεί οι οικονομικοί δείκτες της οικονομίας να αποπνέουν μια αισιοδοξία, ωστόσο, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος αφενός λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους αφετέρου λόγω του στενέματος των περιθωρίων του κράτους να προβαίνει συνεχώς σε παροχές. Γι’ αυτό και τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, είναι δύσκολο να δώσουν τις «ανάσες» που θα ήθελαν τα πληττόμενα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.
Αρμόδιοι από το πανεπιστήμιο και την αγορά καταθέτουν τις απόψεις τους για το οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται από εδώ και πέρα στη Μαγνησία αλλά και ευρύτερα.
Ουσιαστικά έχουμε δύο πλευρές. Από τη μια η οικονομία που αναπτύσσεται και το κράτος έχει έσοδα και από την άλλη τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν λόγω της αύξησης των αγαθών και των υπηρεσιών. Πόσα περιθώρια έχει το κράτος να στηρίζει την κοινωνία με διάφορες παροχές και πόσο θα επηρεάσουν οι εκλογές που αναπόφευκτα θα πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκάμηνο;

Στενεύουν τα περιθώρια για παροχές
Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών επιστημών κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης ανέφερε πως τα καλά νέα μέχρι στιγμής είναι ότι τα έσοδα του κράτους πάνε καλά και αυξάνονται.

Αυτό οφείλεται στις εισπράξεις από την υψηλή επισκεψιμότητα που πάει φέτος να σπάσει ρεκόρ, αλλά και την πολύ καλή εξέλιξη των φορολογικών εσόδων. Επίσης και οι εισπράξεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν πάει πολύ καλά. Παράλληλα υπάρχουν και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που συμβάλλουν στις επενδύσεις, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην κατανάλωση. Επίσης η χώρα συνεχίζει να δανείζεται από τις αγορές με ένα επιτόκιο που είναι ακόμη αποδεκτό, δηλαδή γύρω στο 3%, ενώ πέρυσι ήταν ακριβώς στο μισό. Αυτοί είναι και οι λόγοι που η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί γύρω στο 4%. Υπάρχουν, όμως, και τα πιο ανησυχητικά νέα, σημείωσε ο κ. Ζουμπουλάκης και συνέχισε: «Το υψηλό κόστος στην ενέργεια συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει, αν δεν τερματίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση θα διαθέσει ως επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος τον Σεπτέμβριο γύρω στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν μήνα, όπου δεν έχουμε κρύο ούτε πολλή ζέστη, άρα τι θα γίνει, όταν θα έρθει και ο χειμώνας. Τα πράγματα με την ενέργεια είναι σε μια πλήρη αβεβαιότητα και αυτό επηρεάζει τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει κάποια μέτρα ενόψει της ΔΕΘ, όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και οι αυξήσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων από το 2023. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων δεν είναι αρκετά. Τα περιθώρια για επιπλέον παροχές πέραν αυτών της ΔΕΘ, στενεύουν και αν δεν υπάρξει ένα ταμείο ενεργειακής στήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αντίστοιχο με αυτό που υπήρξε στην περίοδο της πανδημίας, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για νέα μέτρα στήριξης».

Οι κίνδυνοι από έναν μακρύ εκλογικό κύκλο
Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας τόνισε πως «η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό και το μεγάλο κόστος στην ενέργεια το οποίο αναμένεται να παραμείνει για τους επόμενους αρκετούς μήνες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όμως, για την ελληνική οικονομία είναι ένας μακρύς εκλογικός κύκλος και μια παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα. Οι εκλογές, όποτε και αν γίνουν, είτε πρόκειται για πρόωρες είτε για την «ώρα τους», είναι πιθανό να δημιουργήσουν ένα δίμηνο με τρίμηνο αβεβαιότητας κατά την οποία δεν θα υπάρχει μια ουσιαστική και λειτουργική κυβέρνηση. Και γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι σε αυτές τις περιόδους οι μηχανισμοί λειτουργίας του κράτους, όπως της είσπραξης εσόδων, ατονούν, ενώ και οι επενδύσεις υποχωρούν. Για τη φάση που διανύει η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία και εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ένας τέτοιος παρατεταμένος εκλογικός κύκλος θα ήταν μεγάλο πρόβλημα».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο φετινός χειμώνας για τα νοικοκυριά θα είναι δύσκολος και ασχέτως των μέτρων στήριξης που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες για νέες παροχές.
Βέβαια σε όλο αυτό το δύσκολο τοπίο υπάρχουν δύο θετικά σημεία, πρώτον, το γεγονός ότι η χώρα έχει τα ταμειακά διαθέσιμα για να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεολύσια για τους επόμενους 18 μήνες και να μην αναγκαστεί να βγει στις αγορές, όπου τα επιτόκια μπορεί να έχουν αυξηθεί, και δεύτερον, ότι το ελληνικό χρέος είναι ρυθμισμένο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δεν επηρεάζεται από τους διεθνείς οικονομικούς κλυδωνισμούς.

Έρχονται και νέες ανατιμήσεις
Το υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και οι συνεχείς ανατιμήσεις σε πολλά αγαθά που απομειώνουν την κατανάλωση, είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα για τις επιχειρήσεις αυτή την περίοδο που δίνουν μάχη επιβίωσης.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης ανέφερε πως «υπάρχει ένας περιορισμός αγορών αγαθών από τους καταναλωτές για να ανταπεξέλθουν σε βασικές τους υποχρεώσεις. Ένα σημαντικό κομμάτι των νοικοκυριών κόβει ακόμη και τα βασικά, όπως τα γαλακτοκομικά, όπου η μείωση κυμαίνεται κοντά στο 5%, την ώρα που οι τιμές εκεί αυξήθηκαν κατά 6%.


Γενικότερα καταγράφεται μια αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά που οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επηρεάζεται η παραγωγή και μεταφορά πρώτων υλών, όπως είναι τα σιτηρά και το ηλιέλαιο. Μάλιστα αναμένουμε μεγαλύτερη έξαρση στις τιμές, γιατί πρώτον τελειώνουν τα αποθέματα με τις περυσινές τιμές των παραγγελιών, ενώ τα μηνύματα που λαμβάνουμε για το ενεργειακό κόστος είναι απογοητευτικά. Στο ράφι του καταναλωτή αναμένεται να έχουμε ανατιμήσεις από Σεπτέμβριο σε πάνω από 500 βασικά καταναλωτικά αγαθά που μεσοσταθμικά θα είναι της τάξης του 10-15%. Επίσης η βιομηχανία τροφίμων αναμένει και μια αύξηση στα εισηγμένα προϊόντα. Ακόμη και οι τιμές στα οπωροκηπευτικά είδη είναι στα ύψη, ενώ στα κρέατα και τα δημητριακά είχαμε αύξηση 17% με βάση την ΕΛΣΤΑΤ.
Όλη αυτή η κατάσταση σημαίνει μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης που για τις επιχειρήσεις επιφέρει τη μείωση του όγκου πωλήσεων. Μάλιστα λόγω των ανατιμήσεων που θα έρθουν, εμείς περιμένουμε μια νέα απομείωση στην κατανάλωση ειδικά στα δευτερεύοντα προϊόντα, καθώς σε κάποια βασικά, όπως στο ψωμί, το γάλα, το λάδι, η μείωση δεν μπορεί να είναι μεγάλη».
Ακόμη αναφέρθηκε και στις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο πρωτογενής τομέας. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι είναι αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος στα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, το πετρέλαιο θέρμανσης και το ηλεκτρικό.
«Η παραγωγή γάλακτος είναι μειωμένη γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στις ζωοτροφές και πολλά ζώα οδηγούνται στη σφαγή, αφού οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να τα συντηρήσουν» είπε ο κ. Μπασδάνης.
Αναφερόμενος στον δύσκολο δρόμο που θα πρέπει να διανύσουν οι επιχειρήσεις στο επόμενο διάστημα, ανέφερε πως θα πρέπει να βρουν τρόπο για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, δηλαδή το ρεύμα και αυτό είναι πιο δύσκολο να γίνει για τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις σε σχέση με τις λιγότερο ενεργοβόρες. Για κάποιες ιδιόκτητες επιχειρήσεις υπάρχει μια σκέψη για να βάλουν φωτοβολταϊκά.
Άλλωστε μόνο για τον Ιούλιο είχαμε αυξήσεις 180% στο φυσικό αέριο, 65% στο πετρέλαιο θέρμανσης 65% και 56% στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Γι’ αυτόν τον λόγο εμείς περιμένουμε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να προβεί στην ανακοίνωση ενός γενναίου πακέτου για το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις», κατέληξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το