Τοπικά

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού αύριο τμήμα της Μαγνησίας – Στο “πόδι” οι αρμόδιες υπηρεσίες για τυχόν πυρκαγιές

Αλλαγή του νόμου για τις πυρκαγιές με αυστηροποίηση του πλαισίου απονομής της δικαιοσύνης ζητά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, απευθύνοντας έκκληση σε όλους όσοι κινούνται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να απέχουν από εργασίες στην ύπαιθρο και να ειδοποιούν τους αρμόδιους φορείς αμέσως μόλις υποπέσει στην αντίληψη τους ύποπτη κίνηση ή ενέργεια. «Ο νόμος όπως ισχύει σήμερα πιστεύω ότι δύναται να οπλίσει το χέρι ή και να αθωώσει…, για πυρκαγιές στις οποίες χάνονται ανθρώπινες ζωές, καταστρέφονται αγαθά και περιουσίες και επιβαρύνεται ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Με κάθε πυρκαγιά που ξεσπά στη χώρα, αφαιρούμε οξυγόνο από το μέλλον της κοινωνίας, αφαιρούμε οξυγόνο από το μέλλον της Ελλάδας και των παιδιών μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απ όλες και απ όλους αυτές τις μέρες που τμήμα της Μαγνησίας βρίσκεται στην Κατηγορία 5 Κόκκινου Συναγερμού και μεγάλο κομμάτι της Θεσσαλίας στην Κατηγορία 4 Πολύ Υψηλού Κινδύνου πυρκαγιάς. Έχουμε ενημερώσει όλους και είμαστε σε επαφή με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους Δήμους, τις Τοπικές Κοινότητες, τους Συλλόγους Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων, τις τεχνικές εταιρίες και όλους όσοι δρουν και εργάζονται στην ύπαιθρο. Ευχαριστώ τις εθελοντικές ομάδες και την Αερολέσχη Καρδίτσας που βρίσκονται έξω και επιτηρούν. Όσοι κινούνται στην ύπαιθρο και αντιληφθούν ύποπτες κινήσεις ή ενέργειες να ειδοποιούν αμέσως την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια. Τα δάση τα χρειαζόμαστε γιατί δίνουν ζωή. Προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή, προφυλάσσουμε αγαθά και περιουσίες των συμπολιτών μας, προστατεύουμε το κοινό μας σπίτι, το περιβάλλον».

Δύσκολη μέρα αύριο για τη Μαγνησία – Σε επιφυλακή Περιφέρεια και Πυροσβεστική

Σε εγρήγορση βρίσκονται Περιφέρεια και Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αυριανή ημέρα, που ίσως να είναι και η δυσκολότερη ημέρα κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα, καθώς τμήμα της Μαγνησίας βρίσκεται στο κόκκινο και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός. Την αγανάκτησή του για τα πολλά μέτωπα φωτιάς εξέφρασε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εμφανώς οργισμένος για όσους ευθύνονται για τις πυρκαγιές αυτές.
«Να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε παντού, να ξεχάσουν αυτό που ήξεραν μέχρι σήμερα. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Να καταλάβουν όμως ότι θα μας βρουν μπροστά τους» διεμήνυσε.

Όπως είπε ο κ. Αγοραστός, βρισκόμαστε ίσως στη δυσκολότερη περίοδο, χρειάζεται τεράστια προσοχή και δεν επιτρέπονται λάθη από κανέναν, σημειώνοντας ότι υπάρχει συντονισμός με την Πυροσβεστική, την οποία συνεχάρη για τις άμεσες παρεμβάσεις της σε όλη τη Θεσσαλία. «Είμαστε τυχεροί που έχουμε πολύ καλό συντονισμό με όλους τους φορείς. Έχουμε συνεννοηθεί με την αστυνομία και με ομάδες περιπόλων, θα υπάρχει συνδρομή και από την αερολέσχη Καρδίτσας που θα περιπολεί πάνω από τη Θεσσαλία και θα συνδράμουμε με τα καύσιμα» πρόσθεσε.
Επισήμανε ακόμη ότι ήδη οι δυνάμεις έχουν κουραστεί και έχουν διασπαρθεί, με τις φωτιές που κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. «Ας ελπίσουμε στη Θεσσαλία να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα, έχουμε στείλει σε αγρότες, συλλόγους, ενώσεις και συνεταιρισμούς, μήνυμα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όλος ο κόσμος αν δει κάτι ασυνήθιστο, αμέσως να ειδοποιεί. Εδώ και μέρες έχουμε ζητήσει να αλλάξει ο νόμος των ποινών για τους εμπρησμούς, να είναι πιο αυστηρός και πριν από λίγο είδα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να το κάνει. Καμία ανοχή πλέον, χρειάζεται περισσότερη βοήθεια το περιβάλλον, γιατί είναι το κοινό μας σπίτι, το οξυγόνο της ζωής μας και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή» τόνισε.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη σημείωσε ότι θα πρέπει οι υδροφόρες των δήμων και των μητρώων μηχανημάτων να είναι γεμάτες νερό. Όπως ανέφερε υπάρχουν 10 μηχανήματα στον Αλμυρό σε απόλυτη ετοιμότητα, έχει σταλεί επιστολή σε κτηνοτρόφος και τους μελισσοκόμους, έχουν ενημερωθεί οι διαχειριστικές κατασκηνώσεων και κάμπινγκ, θα βγει ανακοίνωση με τις απαγορευμένες περιοχές.

«Θα θέλαμε βοήθεια αστυνομίας και πυροσβεστικής, οι εθελοντές να είναι εδώ. Έχουμε ανακαλέσει άδειες από υπηρεσίες και πριν λίγο ζητήσαμε από υπουργεία για αυτές τις ώρες να έρθει πλωτό μέσο στο λιμάνι του Βόλου για τα νησιά. Τα νησιά είναι ήδη στελεχωμένα και σε σχετική ετοιμότητα» δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν έτοιμα τα σχέδια εκκένωσης. «Υπάρχουν ελάχιστοι δήμοι που δεν έχουν κοινοποιήσει το σχέδιο εκκένωσης» είπε. Συνεχάρη επίσης την πυροσβεστική γιατί στη Μαγνησία σε 10 μέρες είχαμε 10 πυρκαγιές. «Θεωρώ ότι ήταν πολύ γρήγορη και συντονισμένη η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Έχουμε απόλυτα καλή συνεργασία, εύχομαι να μην χρειαστεί να παρέμβουμε, αλλά κι αν χρειαστεί θα είμαστε έτοιμοι» .

Ο επικεφαλής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Ευάγγελος Φαλάρας δήλωσε ότι είμαστε σε έναν «πόλεμο» καθώς 21 πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται εκτός Θεσσαλίας, τα 18 βρίσκονται στην Εύβοια και τρία φεύγουν για Σποράδες. «Ένα στα τέσσερα υδροφόρα έχει απομακρυνθεί από την ηπειρωτική Θεσσαλία» δήλωσε και έκανε έκκληση σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ να κάνουν ενέργειες για να φροντίσουν τα δίκτυα. Ο επικεφαλής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας, Γιώργος Βλόντζος ζήτησε από τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, και από την ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ μέχρι το Σάββατο να είναι σε επιφυλακή και όπου γίνεται να καθαρίσουν περιμετρικά τους πυλώνες. Ο διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Βόλου Πασχάλης Παρασχούδης σημείωσε ότι συνεχίζονται όλες τις εργασίες συντήρησης χωρίς διακοπές και χωρίς να διαταράσσεται το δίκτυο και επιπλέον γίνονται επιθεωρήσεις – περιπολίες στις ευαίσθητες περιοχές του Νομού, ενώ έχουν γίνει όλες τις ενέργειες συντήρησης και προετοιμασίας. Εκ μέρους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας ο κ. Φώτης Μπρίζας επισήμανε η αστυνομία κάνει περιπολίες για την προστασία των δασών.

Άμεση ετοιμότητα με μηχανήματα έργου και βυτιοφόρα ζητεί από τους Δήμους η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Με κατεπείγουσα επιστολή της, η Περιφέρεια Θεσσαλίας- Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καλεί το σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας να έχουν σε ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση, στελεχωμένα χωματουργικά μηχανήματα και βυτιοφόρα οχήματα, από σήμερα Πέμπτη 5-8-2021 και για το επόμενο τριήμερο, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που δημιουργούν συνθήκες έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, τμήμα της Μαγνησίας βρίσκεται αύριο Παρασκευή σε κατηγορία κινδύνου 5 Κόκκινου Συναγερμού και το μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλίας στην Κατηγορία 4 Πολύ Υψηλού Κινδύνου πυρκαγιάς.

Με την κατεπείγουσα επιστολή της, η Περιφέρεια Θεσσαλίας –Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καλεί επίσης τους Δήμους που εδρεύουν στα πεδινά να μεριμνήσουν για τη στελέχωση γεωργικών ελκυστήρων –τρακτέρ για την πιθανή δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και την Ελληνική Αστυνομία να πυκνώσεις τις αμιγείς περιπόλους σε ευαίσθητες περιοχές, ιδιαίτερα τις επικίνδυνες ώρες 2μ.μ.- 8 μ.μ. με σκοπό την αποτροπή έναρξης πυρκαγιών και την εξέλιξή τους σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Πλωτό μέσο για τη μεταφορά μηχανημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων στα νησιά ζητεί η Δωροθέα Κολυνδρίνη

Κατεπείγουσα επιστολή για διάθεση πλωτού μέσου, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που θα επικρατήσουν την Παρασκευή 6-8-2021 στην Ηπειρωτική και Νησιωτική Μαγνησία, απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη στα Υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Άμυνας και στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Με την παρούσα επιστολή, επανερχόμαστε σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό για το Νομό Μαγνησίας θέμα, που έχει να κάνει με τη διάθεση πλωτού μέσου. Όπως γνωρίζετε στην ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων υπάγονται διοικητικά οι νήσοι Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος (καθώς και οι μικρότερες κυρά- Παναγιά, Σκάντζουρα κλπ). Λόγω περιορισμένων δρομολογίων των ακτοπλοϊκών γραμμών στα ως άνω νησιά παρακαλούμε για την διερεύνηση δυνατότητας μεταστάθμευσης πλωτού μέσου αρμοδιότητάς σας, το οποίο θα δύναται να μεταφέρει τόσο μηχανήματα έργου για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όσο και πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού, κατ’ελάχιστον τις ημέρες όπου η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς της ΓΓΠΠ είναι κατηγορίας 4 (ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ) ή 5 (ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ) για τις Βόρειες Σποράδες.

Ειδικότερα επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
α) Να δύναται να μεταφέρει 8 Πυροσβεστικά Οχήματα, 3 Υδροφόρες και 3 Φορτωτές.
β) Να ευρίσκεται αγκυροβολημένο στον Εμπορικό Προβλήτα Λιμένος Βόλου αμέσως μετά την έκδοση του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς , ήτοι 13:00 , και ως της λήξεως ισχύος του χάρτη ήτοι 13:00 της επομένης ημέρας.
To ως άνω αίτημα καθίσταται εξαιρετικά επείγον, τόσο λόγω της πυκνής βλάστησης που χαρακτηρίζει τα νησιά των Βορείων Σποράδων σε συνδυασμό με τις χιλιάδες τουριστών που τα επισκέπτονται , όσο και των συμπερασμάτων που προέκυψαν μετά το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (δυστοκία μετάβασης οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς στις Β. Σποράδες).

Σας γνωρίζουμε επίσης χρήσιμα στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του πλωτού μέσου:
1.Οι λιμένες φόρτωσης και εκφόρτωσης μηχανημάτων και προσωπικού είναι τα λιμάνια Βόλου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.
2. Οι διαστάσεις και το μικτό βάρος ενός έκαστου των μηχανημάτων είναι: για φορτωτές 7mx3m και μικτό βάρος 15τόνοι έως 20 τόνοι για υδροφόρες 8,66mχ3m και μικτό βάρος έως 20 τόνοι
3. Ο αριθμός και ο εξοπλισμός επιβαίνοντος προσωπικού εξαρτάται από την κατάσταση επικινδυνότητας σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓΠΠ (κατηγορία 4 ή 5).
4. Τυχόν απαίτηση μεταφοράς εύφλεκτων/επικίνδυνων υλικών είναι μόνο η μεταφορά πετρελαίου κίνησης των οχημάτων.
5. Ημέρα και ώρα φόρτωσης, θα γίνεται μετά από εισήγηση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου.
6. Διάρκεια διάθεσης πλωτού μέσου, θα πρέπει να υφίσταται κατά τις ημέρες όπου η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι 4 ή 5 σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓΠΠ.
7. Το κόστος της διάθεσης του πλωτού μέσου θα πρέπει να γίνει από τα αρμόδια Υπουργεία καθώς η ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων αδυνατεί να διαθέσει κονδύλιο για αυτό τον σκοπό.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και την ενημέρωση του γραφείου της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων. Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το