Τοπικά

Σε “καραντίνα” πέντε κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια

aigoprobata

Σε “καραντίνα” έχουν τεθεί τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία, δυο στο Βελεστίνο, μία στα Κανάλια και μία στο Σέσκλο, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

Η ασθένεια πιστοποιήθηκε μετά την εργαστηριακή εξέταση στα δείγματα εγκεφάλου πέντε ζώων, από το πιστοποιημένο εργαστήριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη Θεσσαλονίκη. Η e-thessalia.gr διαθέτει τα σχετικά έγγραφα τα οποία κοινοποιήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας στις 7 Μαίου 2015 και αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι η ασθένεια Μεταδοτική Σπογγώδη Εγγεφαλοπάθεια (ΜΣΕ) εντοπίστηκε σε πέντε ζώα, πρόβατα και κατσίκες.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας απέστειλε στις 12 Μαϊου έγγραφο προς τις συγκεκριμένες κτηνοτροφικές μονάδες (δυο στο Βελεστίνο, μία στο Σέσκλο και μια στα Κανάλια) με το οποίο τις χαρακτήριζε “ύποπτες προσβολής από την Τρομώδη Νόσο” και επέβαλε μέτρα προστασίας, όπως:

Την κλινική εξέταση των ευαίσθητων ειδών ζώων της εκτροφής
Τη θανάτωση των ύποπτων ζώων και αποστολή δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού στο αρμόδιο εργαστήριο
Την αποτέφρωση των πτωμάτων των ύποπτων ζώων
Την ατομική σήμανση και καταγραφή όλων των ευαίσθητων ζώων της εκμετάλλευσης
Την απομόνωση όλων των ζώων εντός των ορίων της εκμετάλλευσης
Την απαγόρευση εισόδου νέωων ζώων στην εκμετάλλευση
Την απαγόρευση εξόδου ζώων από την εκμετάλλευση καθώς και ζωϊκών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και των προϊόντων αυτού, καθώς και ζωοοτροφών με εξαίρεση το σπέρμα, χωρίς την άδεια του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων.

Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια είναι σπάνια νευροεκφυλιστική νόσος που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία και έγινε γνωστή ως νόσος των τρελών αγελάδων. Η πορεία της επιδεινώνεται ραγδαία, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι θανατηφόρα για το ζώο. Θεωρείται ότι μεταδόθηκε στις αγελάδες από τα μολυσμένα πρόβατα, διότι για τις ζωοτροφές χρησιμοποιούνταν τα πτώματα των προβάτων. Στους ανθρώπους μεταδόθηκε μέσα από την κατανάλωση βοοειδών που έπασχαν από αυτή την ασθένεια ή μέσω μετάγγισης αίματος από ασθενείς που έπασχαν από τη νόσο.
Για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια ευθύνεται ο αργός ιός, ο οποίος μπορεί να εμφανίσει συμπτωματολογία ακόμη και 15 χρόνια μετά τη μόλυνση.  Δεν είναι συχνή η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, διότι απαιτείται η επαφή με μολυσμένους ιστούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το