Κόσμος

Σε ισχύ η εκεχειρία στη Συρία

archio-lipsis-2

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο ανελέητων αεροπορικών επιδρομών, ετέθη σε εφαρμογή στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας η εκεχειρία σε όλο το έδαφος της Συρίας.

Παραμένει άγνωστο, όμως, εάν επταήμερη εκεχειρία αυτή, η δεύτερη προσπάθεια Ουάσιγκτον και Μόσχας μέσα στο 2016, θα τηρηθεί και από τις οργανώσεις του αντάρτικου της χώρας.
Την Παρασκευή, συριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ χαιρέτισε τη συμφωνία, που ελήφθη την Παρασκευή στη Γενεύη μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και συζητήσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε σήμερα τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό να σταματήσει τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον μονάδων των κούρδων μαχητών για να βοηθήσει στην εφαρμογή της επικείμενης κατάπαυσης των εχθροπραξιών.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας θα συνεχίσουν να διεξάγουν επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του (πρώην γνωστού) Μετώπου Αλ Νόσρα.
Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας στην Συρία, το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε πως εγκαθιδρύεται ένα ρωσο-αμερικανικό κέντρο συντονισμού για τον καθορισμό των ρωσικών στόχων και των στόχων του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

“Με βάση την συμφωνία (Ρωσίας–ΗΠΑ), το καθεστώς εκεχειρίας σε όλη την επικράτεια της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας θα τεθεί σε ισχύ την Δευτέρα στις 19:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας)” δήλωσε ο στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι.
“Η Ρωσία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία”, πρόσθεσε ο Ρώσος στρατηγός.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το