Κόσμος

Σε ηλικία 106 ετών πέθανε η γραμματέας του Γιόζεφ Γκέμπελς

Η πρώην γραμματέας του υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ Γιόζεφ Γκέμπελς πέθανε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου–Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος– σε ηλικία 106 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο δημιουργός ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή της.

Η Μπρουνχίλντε Πόμζελ πέθανε σε οίκο ευγηρίας του Μονάχου, όπως ανακοίνωσε ο Κρίστιαν Κρένες, ο οποίος πραγματοποίησε πολλές συνεντεύξεις μαζί της για την τελευταία του ταινία το 2016 με τίτλο “A German Life” (“Μια Γερμανική Ζωή”).
Η Πόμζελ, η οποία εργάστηκε για τρία χρόνια ως γραμματέας και στενογράφος του Γκέμπελς, επέμενε ότι δεν είχε ιδέα για το Ολοκαύτωμα που στοίχισε τη ζωή σε έξι εκατομμύρια Εβραίους. Γεννημένη τον Ιανουάριο του 1911, εργάστηκε κατά τα τελευταία χρόνια της εφηβείας της ως κειμενογράφος για έναν εβραίο ασφαλιστή προτού αναλάβει μια ανάλογη θέση για έναν δεξιό συγγραφέα.
Σύμφωνα με το BBC, παρότι ισχυριζόταν ότι ανέκαθεν υπήρξε απολιτική, εντάχθηκε στους κόλπους του ναζιστικού κόμματος όταν ανέλαβε την εξουσία το 1933 για να πιάσει κυβερνητική δουλειά στο γερμανικό εθνικό ραδιόφωνο.
Οι ικανότητές της ως δακτυλογράφου, όπως η ίδια είχε πει, ήταν που της εξασφάλισαν την θέση της γραμματέας του Γκέμπελς το 1942 στη διάρκεια του πολέμου, όταν εκείνος ήταν υπουργός Προπαγάνδας.
Η Πόμζελ είχε αιχμαλωτιστεί από τα σοβιετικά στρατεύματα στο τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και πέρασε τα επόμενα πέντε χρόνια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προτού προσληφθεί στο γερμανικό ραδιόφωνο το 1950 όπου και εργάστηκε για τα επόμενα 20 χρόνια.
Δεν μιλούσε ανοιχτά για την θητεία της ως γραμματέα του Γκέμπελς μέχρι το 2011 που έδωσε μια συνέντευξη σε εφημερίδα και στη συνέχεια, σε μεγαλύτερη έκταση, στο ντοκιμαντέρ του 2016.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το