Κατηγορίες: Τοπικά

Σε εξέλιξη η μελέτη που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον εντοπισμό της προέλευσης των οσμών στο Βόλο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη διερεύνηση της χημικής σύστασης του αέρα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Η μελέτη εκπονείται από το μοναδικό στη χώρα πιστοποιημένο Εργαστήριο
Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με επικεφαλής την καθηγήτρια κ. Κων. Σαμαρά.
Το Εργαστήριο εγκατέστησε τρεις σταθερούς δειγματολήπτες σε επιλεγμένες θέσεις εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του Βόλου και ξεκίνησαν οι πρώτες δειγματοληψίες. Οι θέσεις, επιλέχθηκαν από την κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, με χωροταξικά κριτήρια προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου.
Σε κάθε μία από τις τρεις θέσεις δειγματοληψίας, διεξάγονται δύο τύπων δειγματοληψίες: τακτικές, σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες και έκτακτες, σε περιπτώσεις επεισοδίων δυσοσμίας. Επιπλέον των δειγματοληψιών μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, διεξάγονται δειγματοληψίες και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής, οι οποίες επιλέγονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου. Για τη δειγματοληψία VOCs στις βιομηχανικές δραστηριότητες χρησιμοποιούνται τρεις φορητοί δειγματολήπτες που διαθέτει το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέχρι σήμερα έγιναν 15 δειγματοληψίες, πέντε φορές από τον κάθε ένα δειγματολήπτη. Επιπλέον γίνονται έλεγχοι και αυτοψίες σε βιομηχανίες καθώς και λήψη δείγματος αέρος έξω από βιομηχανίες.

Το αντικείμενο της μελέτης
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2020, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, Προγραμματική Σύμβαση για τη μελέτη, ύψους 154.380 ευρώ με τίτλο «Επιχορήγηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη Διερεύνηση της Χημικής Σύστασης και της Προέλευσης Δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου». Η σύμβαση, διάρκειας 20 μηνών, αφορά στη διερεύνηση της χημικής σύστασης και της προέλευσης της δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου, δηλαδή την ταυτοποίηση της/των χημικής/ών ουσίας/ών που προκαλούν τη δυσοσμία και το χωρικό εντοπισμό της/ων πηγής/ών που τυχόν ευθύνονται. Η διερεύνηση στηρίζεται στην επί τόπου δειγματοληψία με εξειδικευμένους για την περίπτωση δειγματολήπτες των οσμηρών χημικών ουσιών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και ταυτοποίηση και προσδιορισμό τους στο εργαστήριο με τη χρήση εξειδικευμένου εργαστηριακού εξοπλισμού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα ταυτοποίησης ενός ευρύτατου φάσματος οσμηρών χημικών ενώσεων.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σούπερ Λιγκ: Όλα ξεκαθάρισαν στα πλέι άουτ

Στην 6η αγωνιστική των πλέι άουτ ο Βόλος κέρδισε 3-1 την ΑΕΛ και την καταδίκασε…

10 Μαΐου 2021

Σούπερ Λιγκ: Ημέρα “Δικεφάλων” στα πλέι οφ

Σε ημέρα των «δικεφάλων» εξελίχθηκε η χθεσινή στα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ, καθώς επικράτησαν…

10 Μαΐου 2021

Γ’ Εθνική: Αποτελέσματα 8ης αγωνιστικής στον 4ο όμιλο-βαθμολογία

Με τις αναμετρήσεις της 8ης αγωνιστικής συνεχίστηκε ο 4ος όμιλος της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, με…

10 Μαΐου 2021

Σούπερ Λιγκ 2: Πέρασε πρώτη η Ξάνθη

Πάμε για φιναλε γκραν γκινιόλ στη Σούπερ Λιγκ 2. Τρίτη ήττα σε ισάριθμα ματς ο…

10 Μαΐου 2021

Βόλος για Κούγια: Το κώνειο του υποβιβασμού τον αποτελείωσε

Απάντηση στα όσα είπε ο Αλέξης Κούγιας για την ομάδα του Βόλου, αλλά και περί…

10 Μαΐου 2021

“Κόλλησε” στο 0-0 ο Γ.Σ. Αλμυρού με τη Νέα Αρτάκη

Ο Γ.Σ. Αλμυρού ήθελε πολύ το νικηφόρο αποτέλεσμα στο εντός έδρας παιχνίδι του με τη…

10 Μαΐου 2021