Ελλάδα

Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού δύο προσκυνητών στο Άγιον Όρος

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί επιχείρηση εντοπισμού δύο ατόμων που χάθηκαν στο Άγιον Όρος.

Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε περίπου στις 6 το πρωί για τον «αποπροσανατολισμό» δύο ατόμων και στο σημείο έχουν ήδη μεταβεί 8 πυροσβέστες με μέλη της Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας – Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης ΕΜΑΚ.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες για δύο άτομα από ομάδα εννέα Ουκρανών προσκυνητών, που παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, επιχείρησε να ανέβει χθες στον Άθωνα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα (Voria.gr) ενώ η ομάδα ξεκίνησε την κάθοδο, δύο άτομα -οι αγνοούμενοι- έμειναν πίσω. Όταν οι υπόλοιποι αντιλήφθηκαν την απουσία τους, επέστρεψαν για να τους βρουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Προβλήματα στο Μεσολόγγι
Η τρίτη ημέρα κακικαιρίας προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη Βόρεια και την Δυτική Ελλάδα. Η βροχή που έπεφτε όλη τη νύχτα της ΠΑρασκευής πλημμύρισε δρόμους σε συνοικία του Μεσολογγίου. Το ύψος του νερού έκανε απροσπέλαστους τους δρόμους στην περιοχή νότια του Νοσοκομείου. Από το ξημέρωμα η στάθμη του άρχισε να υποχωρεί.

Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από τον όγκο του νερού και υπερχειλίσεις χειμάρρων παρατηρήθηκαν στο Αιτωλικό και στον Αστακό.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να παρέμβει σε δύο περιπτώσεις για να βοηθήσει ηλικιωμένους να βγουν από τα σπίτια τους που είχαν αποκλείσει τα νερά.
Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ζημιές στο αλιευτικό καταφύγιο.

Ζερεφός: Έπεσε το 1/3 της ετήσιας βροχής
«H βροχόπτωση της Πέμπτης σε ορισμένες περιοχές της χώρας μέσα σε λίγες μόνο ώρες αποτελεί το 1/3 της βροχής που πέφτει συνολικά ετησίως. Αυτό είναι ένα ακραίο φαινόμενο» ανέφερε ο ακαδημαϊκός και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός αποτιμώντας την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Ένας καύσωνας όπως αυτός που είδαμε το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με διάρκεια πάνω από δέκα μέρες είναι ακραίο φαινόμενο. Ακραία φαινόμενα βλέπουμε τουλάχιστον τα τελευταία 30-40 χρόνια. Πριν υπήρχαν αλλά η διάρκεια τους και η έντασή τους δεν ήταν το ίδιο όπως αυτά που βλέπουμε τώρα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζερεφός και προσθέτει:

«Οι καύσωνες πριν από το 1987 είχαν διάρκεια μια δυο μέρες και δεν ήταν τόσο ζεστοί όσο ο καύσωνας εκείνος, ο καύσωνας του 2007 ήταν ακόμα χειρότερος και του 2021 ακόμα χειρότερος. Η αύξηση των φαινομένων αυτών δεν σημειώνεται με γραμμική πρόοδο αλλά πολύ πιο γρήγορα».

Το φαινόμενο της γρήγορης εναλλαγής ακραίων καιρικών φαινομένων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς η κλιματική αλλαγή συμβαίνει στον πλανήτη συνολικά. Αν ο άνθρωπος δεν λάβει τα μέτρα του, όπως ζητούν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια, το ακραίο θα γίνει σύνηθες και όταν συμβεί αυτό τότε δεν έχουμε επιστροφή προς τα πίσω, όπως προειδοποιεί ο κ. Ζερεφός. «Αν δεν κάνουμε τίποτα υπάρχουν εκτιμήσεις μείωσης των βροχοπτώσεων συνολικά στη χώρα μας που μπορεί να φτάσει και το 15% αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ακραίες βροχοπτώσεις όπως αυτή που ζήσαμε την Πέμπτη. Αυτές μάλιστα θα είναι πιο συχνές και με μεγαλύτερη ένταση καθώς περνούν τα χρόνια», επισημαίνει Έλληνας ακαδημαϊκός.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το