Τοπικά

Σε έξαρση οι ιώσεις στα παιδιά

 

Σε έξαρση βρίσκονται αυτή την περίοδο οι ιώσεις στα παιδιά με τα συμπτώματα να είναι μεταξύ άλλων ο πυρετός, ο πονοκέφαλος και ο εμετός. Στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου υπάρχει μεγάλη πληρότητα με παιδιά που νοσηλεύονται.
Όπως αναφέρεται από τους γιατρούς, υπάρχουν διάφορες ιώσεις αναπνευστικού που ταλαιπωρούν τα παιδιά, ενώ κυκλοφορούν φαρυγγίτιδες, λαρυγγίτιδες, πνευμονίες και γαστρεντερίτιδες. Μεγάλη επισκεψιμότητα υπάρχει και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Σύμφωνα με τους γιατρούς το γεγονός ότι για δύο χρόνια οι μαθητές φορούσαν μάσκες και ήταν σε αποστασιοποίηση, φαίνεται να έχει παίξει ρόλο στην εξάπλωση των ιώσεων. Παράλληλα διανύουμε και μια περίοδο που οι ιώσεις εμφανίζονται παραδοσιακά στη μετάβαση προς τον χειμώνα, όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο μικρές.
Στο μεταξύ ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου για την επίπτωση της επικράτησης του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων στη νοσηρότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού από άλλα παθογόνα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τις κ.κ. Μαρίνα Βρούτση, Αγγελική Σπαρτινού, Αλίκη-Νικολίνα Τολίδου, Αναστασία Αναστασίου- Κατσιαρδάνη, Καλλιόπη Τανού της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου.
Συγκεντρώθηκαν δεδομένα από το ηλεκτρονικό αρχείο του Νοσοκομείου που αφορούσαν νοσηλείες παιδιών στην Παιδιατρική Κλινική με διάγνωση εξόδου λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού, τα 2 έτη που προηγήθηκαν της πανδημίας (2018-2019), καθώς και για τα 2 πρώτα έτη της πανδημίας (2020-2021), στα οποία πάρθηκαν σοβαρά μέτρα περιορισμού της κοινωνικής κινητικότητας. Τα έτη 2020-2021 καταγράφηκε 28% μείωση των συνολικών νοσηλειών στην Παιδιατρική Κλινική. Η μείωση αυτή ήταν στατιστικά σημαντική για νοσηλείες που αφορούσαν λοιμώξεις του αναπνευστικού που μειώθηκαν κατά 56%. Πιο συγκεκριμένα, οι νοσηλείες με διάγνωση εξόδου πνευμονία μειώθηκαν κατά 83% (από 72 σε 12), με διάγνωση εξόδου λαρυγγίτιδα κατά 82% (από 34 σε 6) και με διάγνωση εξόδου βρογχιολίτιδα κατά 41% (από 111 σε 65). Διαφορά στις διάμεσες ηλικίες των νοσηλευόμενων παιδιών δεν υπήρξε. Παιδιά που διαγνώσθηκαν με COVID-19 στο Νοσοκομείο και έχρηζαν νοσηλείας, διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο αναφοράς.
Η επικράτηση του SARS-COV2, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν σε εντυπωσιακή κατάπνιξη οξέων νοσημάτων του αναπνευστικού που προκαλούνται από άλλα παθογόνα. Αυτό έφερε μείωση της προσέλευσης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και συνεπακόλουθα μείωση των νοσηλειών για τα έτη 2020-2021.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το