Τοπικά

Σε έξαρση οι αλλεργίες με μορφή πανδημίας “Θ”

allergia

Η γύρη που μεταφέρεται σε μεγάλη πυκνότητα ακόμα και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων τούτη την εποχή, αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση συντελούν στην αύξηση των περιστατικών αλλεργίας που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι αλλεργικοί απαιτείται να ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, καθώς πέρα από όλες τις άλλες επιπτώσεις οι αλλεργίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή εξαιτίας της δύσπνοιας. Η κύρια θεραπεία περιλαμβάνει τη διάγνωση με τεστ δερματικής αλλεργίας που είναι σύντομο και ανώδυνο και ακολουθούν η φαρμακευτική αγωγή και η ανοσοθεραπεία. «Σε έξαρση οι αλλεργίες με μορφή πανδημίας» επισημαίνει η αλλεργιολόγος κ. Εύη Πολύζου – Ξαϊδάρα.

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους, με την κυριότερη αιτία να είναι η γύρη που μεταφέρεται στην ατμόσφαιρα.
«Την τρέχουσα χρονική περίοδο» επισημαίνει η κ. Εύη Πολύζου – Ξαϊδάρα «οι αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση και παίρνουν τη μορφή πανδημίας. Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι κυρίως το αλλεργικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και η ατοπική δερματίτιδα. Κύρια συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος είναι ο βήχας και η δύσπνοια. Η έξαρση των ανοιξιάτικων αλλεργιών αποδίδεται ως επί το πλείστον στη γύρη που αυτή την εποχή μεταφέρεται σε μεγάλες ποσότητες στην ατμόσφαιρα. Προβλήματα παρατηρούνται κυρίως στο Πήλιο από τα γρασίδια, τη γύρη της ελιάς και την αντίστοιχη του φυτού περδικάκι, το οποίο εδώ στη Μαγνησία ανθοφορεί οκτώ μήνες τον χρόνο. Πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά την άνοιξη η γύρη μεταφέρεται σε απόσταση έως και 400 χιλιομέτρων. Βεβαίως, η έξαρση που παρουσιάζουν αυτή την εποχή οι αλλεργίες αποδίδεται και στην ατμοσφαιρική ρύπανση» υπογραμμίζει η αλλεργιολόγος.
Σχετικά με τη θεραπεία η κ. Εύη Πολύζου – Ξαϊδάρα σημειώνει ότι «οι ασθενείς πρέπει να είναι καλυμμένοι με την κατάλληλη θεραπεία και την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή. Η κύρια θεραπεία γίνεται αφού διαγνωστεί αρχικά η μορφή της με τεστ δερματικής αλλεργίας, τα οποία είναι σύντομα και ανώδυνα. Δεν διαρκούν περισσότερα από 20 λεπτά της ώρας. Με τη διάγνωση βλέπουμε σε τι ακριβώς οφείλεται η αλλεργία και από ποια μορφή της πάσχει ο ασθενής. Στη συνέχεια ακολουθούν σε πρώτη φάση η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσουμε στον ασθενή και σε δεύτερη φάση η ανοσοθεραπεία, προκειμένου να απαλλαγεί ο πάσχων από την αλλεργία που τον ταλαιπωρεί» σημειώνει η γιατρός.
Οι επιπτώσεις των αλλεργιών δεν είναι πάντα ανώδυνες, όπως ο περισσότερος κόσμος θεωρεί.
«Οι αλλεργίες» αναφέρει η κ. Εύη Πολύζου – Ξαϊδάρα «ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Ωστόσο, προκαλούν και περαιτέρω επιπτώσεις τόσο στην υγεία τους, όσο και στην καθημερινότητά τους γενικότερα. Οι αλλεργίες προκαλούν επιπτώσεις στην εργασία των ασθενών, με αδυναμία συγκέντρωσης, κόπωση και στρες. Πρέπει να σημειωθεί για να το γνωρίζουν οι ασθενείς ότι οι αλλεργίες μπορούν να αποβούν μοιραίες ακόμα και για τη ζωή εξαιτίας της δύσπνοιας. Με τη θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθήσει ο ασθενής ειδικά στα πρώτα στάδια εκδήλωσης της αλλεργίας πετυχαίνουμε να μην επέλθουν τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος που είναι το πλέον επικίνδυνο» καταλήγει η αλλεργιολόγος.
Τέλος, να αναφερθεί ότι την επόμενη Τετάρτη 18 Μαΐου στις 8 το βράδυ στο ξενοδοχείο «Παρκ» ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου διοργανώνει σχετική εκδήλωση με ομιλία της κ. Εύης Πολύζου – Ξαϊδάρα με θέμα «Για μια υπέροχη ζωή με αλλεργίες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το