Ελλάδα

Σε επιφυλακή Αθήνα-Λευκωσία: Η Άγκυρα παίζει με την φωτιά

Σε ένα λεπτό τεντωµένο σχοινί, µεταξύ τουρκικών προκλήσεων που κλιµακώνονται από τη µία πλευρά κατά τρόπο πρωτοφανή και ευρωπαϊκών κυρώσεων που επανέρχονται ως ζητούµενο από την άλλη, κινούνται πια οι σχέσεις της Τουρκίας µε τον έξω κόσµο, καθώς η Αγκυρα δοκιµάζει τις αν(τ)οχές συµµάχων και εταίρων στον δρόµο προς τα επόµενα κρίσιµα ραντεβού του Ιουνίου: τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (20-21 Ιουνίου), τη Σύνοδο των υπουργών Αµυνας του ΝΑΤΟ (26-27 Ιουνίου) αλλά και τη Σύνοδο της οµάδας του G20 στην Ιαπωνία (28- 29 Ιουνίου). Σηµειώνεται ότι από χθες έως και τις 22 Ιουνίου θα βρίσκεται στην Αγκυρα και αντιπροσωπεία του ελληνικού ΥΠΕΘΑ µε αποστολή την προώθηση των Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (MOE).

Απτόητη απέναντι στις διεθνείς πιέσεις, η Αγκυρα επιµένει να προκαλεί λόγω και έργω όχι µόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά συνολικά όποιον τολµήσει να ασκήσει δηµοσίως κριτική στους µονοµερείς και αυθαίρετους τουρκικούς χειρισµούς.

Μόλις την περασµένη Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε, µέσω του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Anadolu», ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» («Πορθητής») που έχει στείλει η Αγκυρα δυτικά της Κύπρου ήδη από τις 4 Μαΐου… µόλις ξεκίνησε γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης, σε µια περιοχή ωστόσο στην οποία το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι «δεν υπάρχει καµία έγκυρη συµφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών», όπως σηµείωνε το ίδιο σε ανακοίνωσή του στις 6 Μαΐου (καθιστώντας έτσι επί της ουσίας παράνοµη ακόµη και την ίδια την τουρκική γεώτρηση).

Η είδηση της παράνοµης γεώτρησης, της πρώτης που πραγµατοποιεί η Τουρκία στα χρονικά, έµελλε να προκαλέσει βέβαια µπαράζ διεθνών αντιδράσεων, που µένει πλέον να φανεί εάν θα περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, οδηγώντας σε κυρώσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτµεντ
Αποτυπώνοντας το µέγεθος όσων διακυβεύονται αυτήν τη στιγµή στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυπριακή κυβέρνηση µιλάει πλέον ανοιχτά για «εισβολή στη θάλασσα» και «επίθεση εναντίον της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας». Το «διακύβευµα» φαίνεται να γίνεται αντιληπτό ωστόσο και από τον διεθνή παράγοντα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellasjournal.com, εκπρόσωπος του αµερικανικού Στέιτ Ντιπάρτµεντ αποκήρυξε ως «ιδιαίτερα προκλητική» την κίνηση της Τουρκίας, παραπέµποντας στη σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει το αµερικανικό ΥΠΕΞ στις 6 Μαΐου. Σε αναλόγως επικριτικό πνεύµα, οι ηγέτες των χωρών του Νότου της ΕΕ (Med7) εξέφρασαν το περασµένο Σάββατο από τη Βαλέτα της Μάλτας την «πλήρη στήριξή τους» προς την Κυπριακή ∆ηµοκρατία, καταγγέλλοντας µάλιστα «τις συνεχιζόµενες παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», προτού καλέσουν ανοιχτά την ΕΕ «να εξετάσει τη λήψη κατάλληλων µέτρων (σ.σ.: κατά της τουρκικής προκλητικότητας) σε πλήρη αλληλεγγύη µε την Κύπρο».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το