Τοπικά

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα ελικόπτερα Kiowa Warrior που φιλοξενούνται στην 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο

Το πρόγραμμα επιχειρησιακής ένταξης μέσω της διαδικασίας ενεργοποίησης και συντήρησης των ελικοπτέρων Kiowa Warrior είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται κανονικά, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής σχεδίασης.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με θέμα «Επιχειρησιακή Αξιοποίηση ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior». Ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρων αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης, φιλοξενείται στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι το συνολικό ύψος του συγκεκριμένου υποπρογράμματος ανέρχεται σε 46,7 εκατ. δολάρια ενώ το σύνολο των 70 παρεληφθέντων ελικοπτέρων «δύναται να επανέλθει σε πτήσιμη κατάσταση». Όπως σημείωσε ο υπουργός, το Γενικό Επιτελείο Στρατού «μεριμνά για την κάλυψη όλων των αναγκών συντήρησης και επαναφοράς σε πτήσιμη κατάσταση, μέσω των υπαρχόντων διακρατικών συμφωνιών και λοιπών συμβάσεων προμηθειών».
«Παράλληλα», πρόσθεσε, «βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού και της σχετικής νομοθεσίας, υποπρόγραμμα διετούς διάρκειας για υποστήριξη των ελικοπτέρων».
«Έχει προβλεφθεί η αξιοποίηση έως δέκα ελικοπτέρων Kiowa Warrior, ως εναλλακτική πηγή ανταλλακτικών, ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες, για την υποστήριξη των υπολοίπων 60 ελικοπτέρων», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Τέλος, διευκρίνισε ότι από το σύνολο των παρεληφθέντων ελικοπτέρων, τα 36 έχουν σχεδιαστεί «για ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών, διαθέτοντας πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας, ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων», ενώ τα υπόλοιπα 24 «αρχικά θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως εκπαιδευτικά ενώ θα έχουν βασικό εξοπλισμό επικοινωνιών και ναυτιλίας ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες».

Παρέμβαση μελών ΚΚΕ και ΚΝΕ στο στρατόπεδο «Γεωργούλα»
Μαζική εξόρμηση στους στρατευμένους της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο στρατόπεδο «Γεωργούλα», πραγματοποίησαν χθες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της εβδομάδας πανελλαδικής παρέμβασης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων. Στη συγκέντρωση δηλώσεις έκανε το μέλος της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου.
Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απαιτούν να μην αυξηθεί η θητεία, αντί να δίνονται 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τις στρατιωτικές δαπάνες , να εξασφαλιστούν μέτρα για την αποσυμφόρηση θαλάμων και κοινόχρηστων χώρων, συνεχή απολύμανση, επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ, να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια για να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός των στρατιωτών και να δοθούν όλες οι άδειες, και άδειες ορκωμοσίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το