Οικονομία

Σε επενδύσεις 2,5 δισ. προχώρησαν οι εισηγμένες επιχειρήσεις το 2014

dei

Το ύψοςτων 2,5 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι επενδύσεις των εισηγμένων για την παρελθούσα οικονομική χρήση, έναντι επενδύσεων 1,5 δισ. ευρώ το 2013. Σύμφωνα με τις επενδυτικές ροές στο εννεάμηνο του 2014 προέκυψε ότι κυρίως οι εισηγμένες με μέση κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. ευρώ προχώρησαν το 2014 σε ενίσχυση των επενδυτικών τους προγραμμάτων. Η επαναφορά του θετικού κλίματος στην οικονομία επέτρεψε σε αρκετές επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα με στόχο να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς στους κλάδους που δραστηριοποιούνται αλλά και να ενισχύσουν τον δείκτη εξωστρέφειας.

Από το 2010 μέχρι και το 2013 οι εισηγμένες περιόριζαν συνεχώς τις επενδύσεις τους λόγω της ύφεσης. Ετσι από επενδύσεις 4,5 δισ. ευρώ το 2010 το 2013 οι επενδύσεις περιορίσθηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ. Βέβαια, το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδυτικών ροών υλοποιήθηκε τη φετινή χρονιά από λίγες εταιρείες όπως φαίνεται και στον πίνακα και αφορούσε τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την Coca Cola HBC και την Grivalia Properties.

Οι επενδύσεις των εισηγμένων θα συνεχισθούν και το 2015. Για παράδειγμα, στη ΔΕΗ το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει το σημαντικότερο έργο παραγωγής που είναι η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα, ενώ συνεχίζει η επιχείρηση να επενδύει στην αναβάθμιση και των δικτύων. Για τον σκοπό αυτό, η επιχείρηση υπέγραψε τον Σεπτέμβριο, τη δεύτερη δανειακή σύμβαση χρηματοδότησης ύψους 180 εκατ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Παράλληλα, η θυγατρική εταιρεία, ΑΔΜΗΕ, προχωρά στην υλοποίηση της διασύνδεσης του ηπειρωτικού συστήματος με τις Κυκλάδες, με στόχο τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια εφοδιασμού τους, δεδομένων και των μελλοντικών προοπτικών για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων όλα τα διυλιστήρια λειτουργούν σε υψηλό βαθμό απασχόλησης, οδηγώντας σε αύξηση εξαγωγών. Το διυλιστήριο Ελευσίνας, μετά τις εργασίες βελτίωσης του Μαρτίου-Απριλίου 2014, ξεπέρασε το 100% του βαθμού απασχόλησης έναντι προδιαγραφών σχεδιασμού καθ’ όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου 2014, με σημαντική συνεισφορά στα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ.

Ο όμιλος Folli Follie Group για το 2015 θα ενισχύσει την ανάπτυξή του στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα θα δοθεί έμφαση στο νέο λιανικό concept με την επωνυμία Collective. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αλυσίδα (με καταστήματα σε Ψυχικό, Κολωνάκι, Γλυφάδα και Πάτρα) συγκεντρώνει αρκετές από τις φίρμες του ομίλου, λειτουργώντας ως μίνι πολυκατάστημα.

Για τον Τιτάνα αυξάνεται η ζήτηση δομικών υλικών στην εγχώρια αγορά, σε σύγκριση με τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του 2013, ως αποτέλεσμα υλοποίησης δημοσίων έργων και κυρίως της επανεκκίνησης της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, η οποία παραδοσιακά αποτελεί την κύρια πηγή ζήτησης, παραμένει τελείως υποτονική. Η διατήρηση ικανοποιητικού βαθμού λειτουργίας των εργοστασίων στην Ελλάδα εξακολουθεί να βασίζεται στις εξαγωγικές δυνατότητες, στο πλαίσιο έντονου ανταγωνισμού από χώρες με χαμηλό κόστος ενέργειας και χωρίς περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το