Τοπικά

Σε έναν μήνα στα φαρμακεία της γειτονιάς τα φάρμακα υψηλού κόστους

Σε έναν περίπου μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονιάς μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας είναι θετικοί, βλέπουν, όμως και κάποιους κινδύνους που χρειάζονται προσοχή.
Ωφελημένοι από την όλη εξέλιξη είναι οι ασθενείς, καθώς δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων για να προμηθεύονται τα φάρμακα που τόσο έχουν ανάγκη για τη σοβαρή τους πάθηση. Αντιθέτως σε λίγες εβδομάδες με μια σύντομη μετακίνηση στο φαρμακείο της γειτονιάς θα είναι σε θέση να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία.

«Η θέση του φαρμακευτικού κλάδου είναι πως τα φάρμακα πρέπει να διατίθενται από τα φαρμακεία και σε αυτό πλαίσιο βλέπουμε θετικά τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς που μέσα στην κρίση έχουν σταθεί δίπλα στον ασθενή και τον πολίτη. Και η πληροφόρηση που έχουμε, είναι πως η διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς θα ξεκινήσει σε περίπου έναν μήνα, καθώς ψηφίστηκε ο νόμος, αλλά απαιτείται εξειδίκευση και εδώ εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας» τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης.
Τα ΦΥΚ και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα αποτελούν το 20% του συνόλου των σκευασμάτων, ενώ η τιμή ενός φαρμάκου ξεκινά κατά μέσο όρο από τα 500 ευρώ και άνω.
Πρόκειται συνεπώς για ακριβά φάρμακα που ένα φαρμακείο της γειτονιάς θα πρέπει να προσπαθήσει να το προμηθευτεί, δεδομένου μάλιστα ότι ένα σημαντικό ποσοστό φαρμακείων είναι χρεωμένο.
Πώς λοιπόν το φαρμακείο της γειτονιάς θα μπορεί να εξασφαλίσει τα φάρμακα αυτά στους ασθενείς που μπορεί να πάσχουν από νεοπλασίες, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες σοβαρές ασθένειες;

Όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, τα φαρμακεία μπορούν να εκτελούν τη συνταγή παραγγέλνοντας το ΦΥΚ από την εταιρία και διαθέτοντάς το άμεσα στον ασθενή. Η εταιρεία με τη σειρά της θα λαμβάνει τα χρήματα απευθείας από το Κράτος, άρα ο φαρμακοποιός θα είναι ο μεσάζων, καθώς είναι πολύ δύσκολο για τους περισσότερους να αγοράζουν οι ίδιοι τα φάρμακα που είναι πανάκριβα, δεδομένου μάλιστα ότι και το ποσοστό κέρδους είναι ελάχιστο.
«Οι φαρμακοποιοί μπορούν να λαμβάνουν μια μικρή αποζημίωση από το Κράτος για το γεγονός ότι αναλαμβάνουν να διαθέτουν τα ΦΥΚ στους ασθενείς και έτσι να μην επιβαρύνονται τα Νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ. Και αυτή είναι μια σκέψη στον φαρμακευτικό κλάδο» τόνισε ο κ. Ματσιόλης.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως στον νόμο υπάρχει και ένα σημείο με το οποίο ο κλάδος δεν συμφωνεί. Ειδικότερα αναφέρεται πως «για τις απομακρυσμένες περιοχές η διάθεση των ΦΥΚ μπορεί να γίνεται και μέσω courier με το οποίο δεν συμφωνούμε».
Εκτός από τα φαρμακεία της γειτονιάς ΦΥΚ θα μπορούν να διαθέτουν και οι ιδιωτικές κλινικές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το