Τοπικά

Σε ένα μήνα η απόφαση για την αίτηση αναστολής της έκπτωσης από την εταιρεία «ΕΝΙΠΕΑΣ» κατά της ΔΕΥΑΜΒ

Συζητήθηκε χθες στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας η αίτηση αναστολής της έκπτωσης της εργοληπτικής εταιρείας «ΕΝΙΠΕΑΣ», που κατέθεσε κατά της ΔΕΥΑΜΒ, για το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Ν. Ιωνίας, που έχει σταματήσει από τις 5 Νοεμβρίου 2018.
Οι συνήγοροι των δύο πλευρών έλαβαν προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουλίου, προκειμένου να καταθέσουν υπομνήματα. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε ένα περίπου μήνα. Η απόφαση θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα εξαρτηθεί αν θα εκκαθαριστεί ή όχι η εργολαβία, ώστε να συνεχιστεί το έργο. Η εταιρεία κρίθηκε έκπτωτη στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ την απόφαση έκπτωσης ενέκρινε και το υπουργείο Υποδομών, που έφερε την υπογραφή του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και παράλληλα πριν λίγες ημέρες (29 Ιουνίου) το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε στην οριστικοποίηση της έκπτωσης, προχωρώντας στην αναζήτηση άλλου αναδόχου από τις άλλες δύο εταιρείες που είχαν υποβάλει προσφορά, για τη συνέχιση του έργου. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, η ΔΕΥΑΜΒ φέρεται διατεθειμένη να διεκδικήσει και τις 240.000 ευρώ περίπου που έλαβε η εταιρεία ως προκαταβολή για το έργο προϋπολογισμού 13,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διαπιστωτική έκθεση του υπουργείου Υποδομών, «το ποσοστό υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης είναι πολύ μικρό, μόλις 6% έπειτα από 12 μήνες, που αντιστοιχούν στο 30% του συμβατικού χρονοδιαγράμματος εργασιών, με σημαντική υπαιτιότητα της αναδόχου, η οποία παρέκλινε συνεχώς από το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τις συμβατικές της υποχρεώσεις». Ακόμα η «ΕΝΙΠΕΑΣ» «δεν έχει καλύψει το ποσό της ληφθείσας προκαταβολής 240.000 ευρώ για το οποίο δεν προσκόμισε στην υπηρεσία καμία ενημέρωση. Συμπερασματικά δεν υφίσταται και ουδέποτε υπήρξε οικονομική ζημία της αναδόχου».

Το υπουργείο θεωρεί ότι η διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών και καθαιρέσεων είναι υποχρεώσεις που βαρύνουν τον ανάδοχο, ο οποίος «μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελέσει καμία ολοκληρωμένη δοκιμή στεγανότητας του δικτύου», ενώ «το χρονικό διάστημα από 2/11/2018 έως και 28/1/2019 δεν εκτελούταν καμία εργασία κατασκευής δικτύου ούτε υπήρξε συνεργασία ή ενημέρωση για την κατασκευή του έργου από πλευράς του αναδόχου».
Επίσης ο δημόσιος φορέας στην έκθεσή του ανέφερε ότι «από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν ενώπιον του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων και από όσα διαμείφθηκαν κατά την εξέταση της ένστασης προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, με υπαιτιότητα της αναδόχου, η οποία μετά την επίδοση προς αυτή της Ειδικής Πρόσκλησης δεν προέβη σε καμία ενέργεια επιτάχυνσης του ρυθμού των εργασιών και από την όλη συμπεριφορά της δεν προκύπτει καταφανής βελτίωση στην εξέλιξη της εκτέλεσης του έργου, αφού δεν έχει εκτελέσει και παραδώσει σε λειτουργική χρήση κανένα τμήματα του δικτύου ύδρευσης ενώ και μετά την κήρυξη της έκπτωσης η ανάδοχος εξακολουθεί να παραμελεί τις υποχρεώσεις της», κατέληγε αποφασίζοντας τελικά να προχωρήσει στην έκπτωση της «ΕΝΙΠΕΑΣ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το