Τοπικά

Σε έλλειψη ξανά τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία του Βόλου 

Σε έλλειψη είναι ξανά στα φαρμακεία της πόλης τα αντιγριπικά εμβόλια, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επόμενη προμήθεια θα γίνει σε λίγες ημέρες. Πάντως φέτος το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό είναι πολύ πιο έντονο από πέρσι.
Ο πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης επισήμανε στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» πως «αυτές τις μέρες δεν έχουμε επάρκεια σε αντιγριπικά εμβόλια. Η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα και να δώσει λύση. Τα φαρμακεία έχουν στερέψει από εμβόλια. Έγιναν και προσπάθειες για να γίνουν εισαγωγές και πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θα υπάρξει προμήθεια αρχές Δεκεμβρίου. Πάντως αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Από την αρχή του Φθινοπώρου τα φαρμακεία έχουν λάβει δύο φορές προμήθεια με αντιγριπικά εμβόλια, αλλά λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του κόσμου, οι ανάγκες είναι περισσότερες. Εμείς λέμε στους πολίτες ότι περιμένουμε μέρα με τη μέρα να μας έρθουν τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του φαρμακοποιού και του πολίτη και είναι το στοιχείο για το οποίο τα φαρμακεία της γειτονιάς άντεξαν στα χρόνια της κρίσης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς τόνισε πως «έχουμε καταφέρει φέτος και ευαισθητοποιήσαμε πολύ περισσότερο κόσμο για την ανάγκη εμβολιασμού. Μάλιστα σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ, αθλητές και καλλιτέχνες μπορέσαμε και βγάλαμε ένα πολύ ενημερωτικό σποτ το οποίο είχε σημαντική επίδραση».
«Η κίνησή μας μας να ενημερώσουμε τον κόσμο για τη σημασία του εμβολιασμού πέτυχε. Έτσι πέρυσι εμβολιάστηκαν 2.200.000 άτομα και φέτος εκτιμάται ότι θα εμβολιαστούν 3.000.000 άτομα. Ο κόσμος ήρθε από τον Οκτώβριο στα φαρμακεία για να εμβολιαστεί. Βέβαια λόγω του κακού σχεδιασμού υπάρχει μια καθυστέρηση στην ομαλή ροή των αντιγριπικών εμβολίων. Η αυξημένη ζήτηση προκάλεσε το πρόβλημα της τεχνητής έλλειψης. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 2.500.000 εμβόλια, ενώ μέχρι τέλος του μήνα θα έρθει ακόμη μια παρτίδα με 500.000-600.000 αντιγριπικά εμβόλια. Από εκεί και πέρα θα πρέπει η πολιτεία να δει πώς θα εξασφαλίσει επιπλέον εμβόλια, αφού όλα αυτά γίνονται με παραγγελίες» είπε ο κ. Βαλτάς.
Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν κατόπιν συνταγογράφησης, ενώ, αν δεν συνταγογραφηθεί κοστίζει γύρω στα 12-13 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Καθημερινής» τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι συνταγογραφήσεις για τα αντιγριπικά εμβόλια. Ειδικότερα το 2015-2016 οι συνταγογραφήσεις ανήλθαν στις 924.073, το 2016-2017 στις 1.133.062, το 2017-2018 στις 1.600.838, το 2018-2019 στις 1.928.361, και το 2019-2020 και μέχρι τώρα τον Νοέμβριο στις 1.800.000.
Ένα στα δύο άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών εμβολιάστηκε πέρσι, ενώ 374 νοσηλεύτηκαν την ίδια χρονιά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το