Ελλάδα

Σε εγρήγορση για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού

Την εκτίμηση ότι επιστρέφουμε στο επίπεδο Μαρτίου σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς διπλασιάστηκαν σε διάστημα 12 ημερών οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων, εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε επίσης τον φόβο μήπως έχουμε την εξέλιξη των άλλων βαλκανικών χωρών με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

«Από ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Μάρτιο. Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου από τα 41 πήγαμε στα 83 κρούσματα, δηλαδή καταγράφηκε διπλασιασμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέσα σε 12 μέρες, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήταν γύρω στους 7-8 και τώρα έχουμε πάει στους 13», σημείωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που καταλήγουν από τον COVID-19. «Σήμερα το πρωί καταγράφηκε στις Βρυξέλλες ο θάνατος μια κοπέλας 18 χρονών, η οποία δεν είχε προβλήματα υγείας. Είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει πλέον ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας και αυτό γιατί οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι στο σπίτι», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

Πάντως, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμα στο 2ο κύμα και οι αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανοδική πορεία της καμπύλης, δεν ισχύει για τη δική μας χώρα μας, καθώς ο δείκτης Ro είναι ακόμα χαμηλά, στο 0,30-0,35. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το γεγονός το 2ο κύμα να έρθει νωρίτερα, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται στα beach bar, η κ. Παγώνη δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα κλείσουν και αυτά. «Ξεκινήσαμε από τα πανηγύρια που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο, 2.000-3.000 άτομα και μετά θα πάμε σε εκδηλώσεις με μικρότερο αριθμό ατόμων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για το εάν το Εθνικό Σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει την αύξηση των κρουσμάτων, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ, από τα 556 στα 785, ενώ μαζί με αυτά που έχουν δεσμευτεί στις ιδιωτικές κλινικές, ξεπερνούν τα 1.000.

«Χρειάζεται οπωσδήποτε κι άλλη αύξηση των κρεβατιών, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα, οπότε θα έχουμε διασωληνώσεις» πρόσθεσε. Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο για γενικό lockdown, σημειώνοντας ότι αν γίνει θα είναι μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτό διότι τα μέτρα κρίνονται επαρκή, ωστόσο δεν τηρούνται.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των μέτρων.

Χθες, ανακοινώθηκαν 27 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τέσσερα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, βγήκαν δηλαδή θετικά σε ταξιδιώτες που υπεβλήθησαν σε τεστ κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Αλλα πέντε κρούσματα αφορούσαν τουρίστες που προσήλθαν για έλεγχο, αφού παραθέριζαν στην Ελλάδα, επειδή δεν ένιωθαν καλά. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Αττική (8), στη Θεσσαλονίκη (5), στα Γρεβενά (2), στην Ξάνθη (1) στην Καστοριά (1) και στην Πάρο (1). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.910, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες. Δεκατρείς συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 58, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το