Τοπικά

Σε δύο χρόνια η ανέγερση των δύο πανεπιστημιακών κτιρίων στα Παλαιά

Μέσα σε δύο χρόνια προβλέπεται να έχουν ανεγερθεί τα δύο πανεπιστημιακά κτίρια στα Παλαιά, για τη στέγαση των Τμημάτων Πολιτικών και Μηχανολόγων Μηχανικών συνολικού προϋπολογισμού 55.000.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά για τα δυο κτήρια σύμφωνα με το σχέδιο επέκτασης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προβλέπονται τα εξής:
Νέο κτήριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών: Κόστος 27.000.000 ευρώ, Αποπεράτωση σε 24 μήνες.
Το κτίριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 14.145,00 τ.μ. που περικλείεται από τις οδούς Αλμυρού, Λαχανά, Λήμνου και Ζάχου του Δήμου Βόλου (ΟΤ 4Ν – 5Ν – 1 – 2), πλησίον των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής Σχολής, το κτίριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών θα ανεγερθεί στο υπόλοιπο οικόπεδο, αφήνοντας έναν ανοικτό κοινόχρηστο χώρο.
Το συγκρότημα αποτελείται από τρία κτίρια (Α Β και Γ) που διασυνδέονται μέσω εσωτερικών ή εξωτερικών (καλυμμένων) διαδρόμων που τοποθετούνται κατά μήκος των άκρων του οικοπέδου. Τα κτίρια Α και Β στο βορειοδυτικό τμήμα του συγκροτήματος φιλοξενούν τα εργαστήρια και τις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ στο κτίριο Γ φιλοξενούνται εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας και αμφιθέατρα στα κατώτερα επίπεδα και γραφεία προσωπικού στα ανώτερα επίπεδα.
Το κτίριο αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και θα περιλαμβάνει 16 αίθουσες διδασκαλίας (διαφόρων μεγεθών από 25 έως 80 φοιτητές), τρεις αίθουσες – αμφιθέατρα (βασικό 253 θέσεις, 105 θέσεις και 135 θέσεις), 15 εργαστήρια έρευνας και διδασκαλίας, 44 γραφεία διδασκαλίας και υποστήριξης και στο υπόγειο, χώρους αποθήκευσης καθώς και 99 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. Επιπλέον 23 θέσεις στάθμευσης περιφέρονται μέσα στο οικόπεδο.
Το νέο κτίριο θα αποτελείται από 10.833,00 τ.μ. υπογείων και 6770,83 τ.μ. υπόγειων χώρων συνολικού εμβαδού 17603,63 τ.μ.

Μηχανολόγοι μηχανικοί

Νέο κτήριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών: Κόστος 28.000.000 ευρώ, Αποπεράτωση σε 24 μήνες.
Το κτίριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα ανεγερθεί στο ίδιο οικόπεδο που θα χρησιμοποιηθεί για το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στις οδούς Αλμυρού, Λαχανά, Λήμνου και Ζάχου στην περιοχή των Παλαιών του Δήμου Βόλου.
Το συγκρότημα αποτελείται από 6 διακριτούς όγκους. Οι αίθουσες διδασκαλίας και τα γραφεία οργανώνονται στους κύριους 5 ορόφους κατά μήκος του κεντρικού ανοικτού χώρου, ενώ τα ερευνητικά εργαστήρια βρίσκονται σε 4 πανομοιότυπους χώρους σε κοντινή απόσταση από την οδό Λήμνου για εύκολη πρόσβαση σε προμήθειες. Οι χώροι των εργαστηρίων είναι χαμηλότεροι σε ύψος με μόνο 2,5 επίπεδα (κατά μέσο όρο), αλλά με μεγαλύτερο καθαρό εσωτερικό ύψος. Ένας πέμπτος χώρος φιλοξενεί εργαστήρια στο επίπεδο εδάφους και αίθουσες διδασκαλίας. Όλοι οι όγκοι και χώροι διασυνδέονται και τρόπους που να διευκολύνουν την κυκλοφορία.
Το κτίριο θα καλύψει τις ανάγκες του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών με κατάλληλες υποδομές, όπως μεταξύ άλλων 14 αίθουσες διδασκαλίας (διαφόρων μεγεθών από 25 έως 80 φοιτητές), αίθουσα – αμφιθέατρο με 300 θέσεις, διδασκαλίας και υποστήριξης, χώρους διοίκησης, αναψυκτήριο κλπ. Το νέο κτίριο θα αποτελείται από 9.705,00 τ.μ. υπόγειων και 5.150,00 τ.μ. υπόγειων χώρων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το