Οικονομία

Σε δύο ταμπλό η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες

τσίπρας

Σε δύο επίπεδα εξελίσσεται από το μεσημέρι η διαπραγμάτευση – θρίλερ στις Βρυξέλλες, με αβέβαια μέχρι στιγμής την τελική κατάληξη. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται κλεισμένος από τις 2 το μεσημέρι στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάρευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δίνουν τη μάχη στο Euroworking Group και αργότερα στο Eurogroup.

Οπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να αρχίσει αν δεν ολοκληρωθεί προηγουμένως η τετραμερής συνάντηση του κ.Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Η σύνοδος του Eurogroup ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 8 το βράδυ, ωστόσο οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι θα καθυστερήσει, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα συνεχιστεί όλη νύχτα μέχρι να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά και ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις αντιρρήσεις των δανειστών σε σχέση με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνοντας ότι το μείζον πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στο ότι δεν δέχονται αυτές τις προτάσεις, αλλά και στο ότι απορρίπτουν διάφορες μορφές ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά.

«Παραμένει πολύ αβέβαιο. Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία», είπε αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters για το αν υπήρξε πρόοδος, το απόγευμα, μετά από συνάντηση των επικεφαλής των εκπροσώπων της ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ.

«Οι επικεφαλής των χωρών της ΕΕ δεν αναμένεται να διαπραγματευτούν», είπε ο αξιωματούχος που συμμετέχει στις προετοιμασίες για την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. «Οι προσδοκίες τους είναι να καλωσορίσουν μια συμφωνία που θα κλείσει στο Eurogroup, ακόμα και αν χρειάζεται οι υπουργοί Οικονομικών να εργαστούν ακόμα και το βράδυ μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης», είπε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, συνεδριάζουν οι εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, στο λεγόμενο Euroworking Group, οι οποίοι αξιολογούν τις ελληνικές προτάσεις και την αντιπρόταση των θεσμών, με στόχο την άρση του αδιεξόδου.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το