Τοπικά

Σε δημογραφικό μαρασμό οδηγείται ο Βόλος – Αρνητικό το ισοζύγιο θανάτων-γεννήσεων

Ισχυρή τάση συρρίκνωσης επιδεικνύει ο πληθυσμός στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, με το ισοζύγιο θανάτων, γεννήσεων να γέρνει αρκετά υπέρ των πρώτων. Έτσι σε περίπτωση που η κατάσταση δεν ανατραπεί και δεν συμβεί κάποια θεαματική αλλαγή, τότε τα επόμενα χρόνια η πόλη θα μικρύνει πληθυσμιακά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρωνας Κοτζαμάνης επισημαίνει πως θα πρέπει να εξεταστεί πόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει ξεπεράσει τα 65 έτη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει περισσότερο, ενώ και ο αριθμός των γεννήσεων αποτελεί συνάρτηση με τον πληθυσμό των γυναικών στον Βόλο, που είναι θέση να τεκνοποιήσουν (18-40 περίπου ετών). Έτσι σε περίπτωση που ο αριθμός τους είναι μικρότερος, σε σχέση για παράδειγμα με τη Λάρισα, τότε στη γειτονική πόλη θα έχουμε, όπως είναι φυσικό, περισσότερες γεννήσεις. Γενικότερα όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή, και στον Βόλο ισχύει ο κανόνας των 1,6 παιδιών ανά οικογένεια, που εμφανίζεται σε πανελλαδικό επίπεδο. «Πολλές φορές οι απόλυτοι αριθμοί οδηγούν σε αυθαίρετα συμπεράσματα, για τα οποία οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να εξετάζονται πολλοί παράγοντες, όπως είναι η γήρανση του πληθυσμού και ο αριθμός των γυναικών που είναι σε θέση να γεννήσουν παιδιά. Σε μια πόλη, εάν είναι αρκετοί άνω των 65, θα έχουμε και αυξημένη θνησιμότητα, αντίστοιχα εάν υπάρχει μικρός πληθυσμός γυναικών, που βρίσκεται σε ηλικία τεκνοποίησης, θα σημειώνονται λιγότερες γεννήσεις», εξηγεί ο καθηγητής, που σημειώνει πως όταν συμβαίνει αυτό, για να αλλάξουν τα δεδομένα, πρέπει να υπάρξει εσωτερική μετανάστευση, για να καλυφθούν οι απώλειες του αρνητικού ισοζυγίου, ή να εγκατασταθούν αλλοδαποί πληθυσμοί. «Είναι γεγονός ότι ο Βόλος παρουσιάζει σημαντικό αρνητικό ισοζύγιο, που στο μέλλον θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του αριθμού των κατοίκων του».

Ρεκόρ λιγότερων γεννήσεων
Με το… σταγονόμετρο γεννήθηκαν μέσα στο 2020 παιδιά στη Μαγνησία, σπάζοντας τους πρώτους 10 μήνες του έτους κάθε ρεκόρ από το 2013. Συγκεκριμένα είχαμε 640 γεννήσεις, από τις οποίες οι 638 στον Βόλο, ενώ την ίδια στιγμή αποδήμησαν 2.025 συνάνθρωποί μας από τους οποίους οι 1.235 μόνο στη Δημοτική Ενότητα του Βόλου. Συμπεριλαμβάνοντας τη Δ.Ε. Νέας Αγχιάλου, με 61 θανάτους, τη Δ.Ε. Πορταριάς με 48 απώλειες, τότε το ισοζύγιο υπέρ των θανάτων είναι υπερδιπλάσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι θάνατοι κάθε χρονιά ξεπερνούν τις 2.000 στη Μαγνησία, κινούμενοι μεταξύ 2.100 και 2.200 ανθρώπων, αλλά αντίθετα οι γεννήσεις σημειώνουν συνεχή πτώση. Το 2013 ήρθαν στον κόσμο 747 παιδιά, το 2014 939 και από εκεί και πέρα άρχισε η πτώση. Το 2015 γεννήθηκαν 936 παιδιά, 873 το 2016, 895 το 2017, 893 το 2018, 766 πέρσι, για να φτάσουμε στις 640 μέχρι στιγμής. Όπως δείχνουν τα στατιστικά της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο Βόλος ίσως να είναι από τις μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού πόλεις, που τα τελευταία χρόνια έχει αρνητικό ισοζύγιο θανάτων – γεννήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως η γειτονική Λάρισα, μέχρι στιγμής καταγράφει 1.331 θανάτους και 2.218 γεννήσεις, τη στιγμή που πέρσι είχε 1.433 θανάτους και 2.747 γεννήσεις. Ταυτόχρονα όλα τα μεγάλα αστικά συγκροτήματα της χώρας, όπως οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Χανίων, καταγράφουν περισσότερες γεννήσεις, παρά θανάτους, με τον Βόλο να φαίνεται πως αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.
Δεν θα επηρεάσει η πανδημία
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα επηρεάσει δημογραφικά τον πληθυσμό στην Ελλάδα η πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Κοτζαμάνης ανέφερε, πως σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε πριν λίγους μήνες, το ποσοστό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας θα είναι μικρό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό αυτών, που θα φύγουν από τη ζωή τη φετινή χρονιά. Ειδικότερα οι θάνατοι αναμένονται φέτος περίπου στις 125.000 πανελλαδικά, με αυτούς που θα οφείλονται στον Covid, να μην ξεπερνούν τις 3.000 στη χειρότερη περίπτωση (το «κοντέρ» την Παρασκευή έγραφε 1.419).

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ένα συναρπαστικό διήμερο για παιδιά στο Fashion City Outlet!

Τι κοινό μπορεί να έχουν το ταχυδρομείο του Αϊ Βασίλη, η Peppa Pig, η ελληνική…

8 Δεκεμβρίου 2023

Επεισόδια στου Ρέντη: Διασωληνωμένος και σε καταστολή ο αστυνομικός που τραυματίστηκε – Το ιατρικό ανακοινωθέν

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο αστυνομικός που τραυματίστηκε σοβαρά στο μηρό από ναυτική…

8 Δεκεμβρίου 2023

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Θλίψη στο «αντίο» στην 43χρονη Γεωργία

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η κηδεία της 43χρονης Γεωργίας που δολοφονήθηκε από τον 71χρονο πρώην…

8 Δεκεμβρίου 2023

Μηχανισμός

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Κώστας Τσουράπας αναφέρθηκε…

8 Δεκεμβρίου 2023

Σε εξέλιξη η έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη που έριξε τη φωτοβολίδα – Συλλέγονται αποτυπώματα και DNA

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό του δράστη που, κατά…

8 Δεκεμβρίου 2023

Ο άνθρωπος που «καρατόμησε» τον Χ. Καρακατσούνη επιτέθηκε και σε δημοσιογράφο

Έντονη δυσαρέσκεια στον κόσμο του ελληνικού μπάσκετ προκάλεσε το γεγονός που έγινε στην Πάτρα, όταν…

8 Δεκεμβρίου 2023