Τοπικά

Σε δίκτυο ευρωπαϊκών ΑΕΙ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Να ενταχθεί σε δίκτυο ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων θα επιδιώξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο της νέας κατεύθυνσης που δίνεται για να υπάρξει ακόμη καλύτερος ανταγωνισμός τόσο με τα αμερικανικά ΑΕΙ, όσο και με τα ανερχόμενα ασιατικά ΑΕΙ.
Στο δίκτυο των ευρωπαϊκών συνεργασιών θα μπορούν να συμμετάσχουν από τρία έως οκτώ ΑΕΙ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρώτο βήμα του δικτύου θα είναι η παροχή προγραμμάτων σπουδών με χρήση μεθόδων εξ’ αποστάσεως φοίτησης, θα ακολουθήσει η δημιουργία κοινοπραξιών και κατόπιν η σύσταση ιδρυμάτων.
Το θέμα των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων συζητήθηκε εκτενώς στην τελευταία σύνοδο πρυτάνεων για το 2018, όπου ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου δεσμεύτηκε για την κατάθεση νόμου στη Βουλή με τον οποίο θα ορίζονται τα κριτήρια εισαγωγής των Ελλήνων φοιτητών στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι προτάσεις από τα ενδιαφερόμενα πανεπιστήμια, ενώ μέχρι τέλος της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς θα ανακοινωθούν και οι προτάσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 30.000.000 ευρώ. Μέσω των δικτύων αυτών θα τονωθεί η κινητικότητα των ακαδημαϊκών, των φοιτητών, των υπαλλήλων, η διάχυση της επιστημονικής και ερευνητικής γνώσης.
Η αντιπρύτανης για τα θέματα έρευνας κ. Ιωάννα Λαλιώτου επισήμανε πως τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική που έχει προωθήσει η πολιτική Μακρόν και αφορούν κοινοπραξίες με κοινά προγράμματα σπουδών όπου ο φοιτητής θα μετακινείται από το ένα ΑΕΙ στο άλλο και θα λαμβάνει τον πτυχίο του. Και εμείς ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρισκόμαστε σε διεργασίες για να ενταχθούμε σε ένα τέτοιο δίκτυο με ΑΕΙ από τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ανατολική Ευρώπη και έχουμε μπει σε αυτή τη συζήτηση για την εύρεση εταίρων. Είναι ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ και το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ένα σχέδιο νόμου».

Ήδη υπάρχουν Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που έχουν βρει εταίρους για την κοινοπραξία και το δίκτυο. Για παράδειγμα στην κοινοπραξία που συμμετέχει το ΕΚΠΑ δημιουργείται ένα μεγάλο ΑΕΙ με 384.000 φοιτητές και 55.000 μέλη διδακτικού και μη διδακτικού προσωπικού.
Παράλληλα τόνισε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Μάλιστα στο πλαίσιο της συγχώνευσης με τα ΤΕΙ υπάρχει η πρόβλεψη για ένα ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα στις αθλητικές σπουδές. Το πρόγραμμα θα έχει δίδακτρα και θα απευθύνεται σε μη Ευρωπαίους πολίτες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το