Ελλάδα

Σε διαπραγμάτευση για γερά νεύρα εξελίσσεται το Σκοπιανό

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, με την γειτονική χώρα να επιμένει στην ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν», να δέχεται το erga omnes (ονομασία για όλες τις χρήσεις) αλλά να μην κάνει κουβέντα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Στην Αθήνα παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις κρατώντας χαμηλούς τόνους.

Είναι ενδεικτικό πως λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Ζόραν Ζάεφ αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία εκφράζει την ικανοποίηση του για το «erga omnes» αλλά παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις από την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» μετά την αρνητική στάση που είχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Χωρίς να γίνεται αναφορά στο «Ιλιντεν» η κυβέρνηση καλεί την γειτονική χώρα να συνεχίσουν την προσπάθεια για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό επαναφέροντας στην ουσία τα ονόματα που είχε θέσει ο Μάθιου Νίμιτς.
«Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς». Παράλληλα υπενθυμίζουν πως «κόκκινη γραμμή» για την εξεύρεση λύσης είναι και οι αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων.

«Επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση»

Θετικά τα Σκόπια στο «Ιλιντεν»
Σε τελείως διαφορετικό κλίμα συνεδρίασε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στην γειτονική χώρα υπό την προεδρία του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ με ανάρτηση του στο twitterανέφερε ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».
Αποκάλυψε επίσης σε δηλώσεις του πως η ονομασία θα είναι μεταφρασμένη και για όλες τις χρήσεις δηλαδή «Republika Ilindenska Makedonija» στο εσωτερικό της χώρας και «Republic of Ilinden Macedonia» ως διεθνή ονομασία. Παράλληλα υποστήριξε πως το θέμα θα τεθεί σε δημοψήφισμα κάτι για το οποίο έχει συμφωνήσει – όπως είπε – η ελληνική πλευρά.

Προειδοποιήσεις από τον Τσίπρα
Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα προς την γειτονική χώρα. «Ας μη χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία, ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα στα τελευταία μέτρα. Διανύσαμε μεγάλη απόσταση, ας διανύσουμε με σύνεση και τα τελευταία κρίσιμα μέτρα και να είναι σίγουροι ότι Ελλάδα πάντα θα είναι αρωγός της προσπάθειας τους για οικονομική ανάπτυξη και για ευρωπαϊκή προοπτική και για όποιους άλλους διεθνείς οργανισμούς θέλουν να ενταχθούν» είπε χαρακτηριστικά. Στο Μαξίμου μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα τους, ωστόσο όπως σημειώνουν η μπάλα είναι πλέον στο στρατόπεδο της γειτονικής χώρας καθώς η Ελλάδα έχει θέσει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να συμφωνήσει.

φωτο reuters
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το