Τοπικά

Σε Δαμάσι και Μεσοχώρι κλιμάκιο του ΤΕΕ Μαγνησίας

Σε Δαμάσι και Μεσοχώρα βρέθηκε κλιμάκιο της διοίκησης του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ), συνοδευόμενο από κλιμάκιο της διοίκησης του ΤΕΕ-ΚΔΘ, και τους προέδρους των γειτονικών ΤΕΕ, Μαγνησίας και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να επιθεωρήσουν και να εκτιμήσουν την έκταση των ζημιών και φθορών σε κτίρια και κτίσματα των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου, στην ΠΕ Λάρισας. «Οι κρατικές και δημόσιες αρχές θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα τις διαδικασίες για τη βέλτιση αποκατάσταση των κτιρίων και των υποδομών που επλήγησαν από τον σεισμό, ώστε τα κτίρια συναθροίσεων να καταστούν ασφαλή όσο πιο γρήγορα γίνεται», υπογράμμισαν ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΚΔΘ, Νίκος Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του ΣΠΜΕ, δρ. Βασίλειος Μπαρδάκης, στις διαδοχικές επαφές που είχαν με τους δημάρχους Τυρνάβου, Γιάννη Κόκουρα και Ελασσόνας, Νίκο Γάτσα, και στη Λάρισα, με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη και τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Ντίνο Διαμάντο, καθώς και την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ.Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου.

Από την πλευρά του ΣΠΜΕ, εκτός από τον κ.Μπαρδάκη, στο κλιμάκιο που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές ήταν η Όλγα Μαρκογιαννάκη (α΄ αντιπρόεδρος), ο Ελευθέριος Αβραμίδης (ταμίας) και η Αικατερίνη Πόδα (μέλος). Στην επίσκεψη μετείχαν η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, ο πρόεδρος, Αθανάσιος Λυκόπουλος και το μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Δημήτρης Χασιώτης, ενώ από την πλευρά του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, εκτός από τον κ.Παπαγεωργίου, μετείχαν ο Αχιλλέας Κέλλας (γενικός γραμματέας) και τα μέλη Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Αστέριος Νάρης και Γιώργος Τάτσης.

Συνεργασία για επίσπευση των διαδικασιών
Τα ζητήματα της επίσπευσης των διαδικασιών για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποκατάσταση κτιρίων και κτισμάτων, ιδίως των σχολικών μονάδων, αλλά και των κτιρίων και υποδομών δημοσίου ενδιαφέροντος και συναθροίσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του κλιμακίου των Μηχανικών με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τόσο ο κ.Παπαγεωργίου, όσο και ο κ.Μπαρδάκης τονίζουν ότι, ιδίως για τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία, θα πρέπει να ορισθεί αποκατάσταση και βελτίωση των υποδομών στο επίπεδο ασφαλείας «Β1», που προβλέπεται και για τα νέα κτίρια. Όσο για τους πολίτες, θα πρέπει να απευθυνθούν σε μηχανικό της εμπιστοσύνης τους, προκειμένου να αναλάβει τις διαδικασίες και την εκπόνηση των μελετών που θα χρειαστούν για την αποκατάσταση φθορών και ζημιών.
Το θέμα των σχολικών μονάδων κυριάρχησε στη συνάντηση με τον κ.Αγοραστό, από τον οποίο οι μηχανικοί ενημερώθηκαν για την κατάσταση των ελέγχων, καθώς και τα αποτελέσματα των ελέγχων από τα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών. «Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία, με καινούρια κτίρια. Δεν μπορεί τα παιδιά να πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο που πήγαιναν οι παππούδες τους», σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Για την άμεση ανταπόκριση και συνδρομή των μηχανικών ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΤΕΕ-ΚΔΘ, ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος επίσης ενημέρωσε το κλιμάκιο μηχανικών του ΣΠΜΕ για την κατάσταση στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου. «Τα παιδιά μας πρέπει να μπουν σε ασφαλή κτίρια», είπε και ο κ.Καλογιάννης. Νωρίτερα, οι επισκέπτες μετέβησαν στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Λάρισας για να δουν τις φθορές, συνοδευόμενοι από τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Ντίνο Διαμάντο.
«Να τρέξουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες, να μην γίνει καμία αδικία. Είμαστε σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία, τόσο με τους φορείς των μηχανικών, όσο και με τους πολίτες», σημείωσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ.Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, δήλωσε σχετικά:

«Με την επίσκεψή μας στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι, Βλέπουμε τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι συμπολίτες μας, λόγω του σεισμού. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτά που δεν άντεξαν είναι σπίτια που ήταν πετρόκτιστα, πλινθόκτιστα, ωστόσο ήταν κατασκευές που τις συναντάμε συχνά σε χωριά και οικισμούς.
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για τα σπίτια που δεν έχουν κτιστεί με βάση τους νεότερους αντισεισμικούς κανονισμούς, ώστε να γίνουν ασφαλή απέναντι στον «Εγκέλαδο». Θα πρέπει να εξαλειφθεί η όποια γραφειοκρατία, διότι οι συνθήκες που ζουν είναι πολύ δύσκολες. Οι επισκευές και κατασκευές, ιδίως για τα σπίτια που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, θα πρέπει να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το