Τοπικά

Σε άθλια κατάσταση το δικαστικό μέγαρο Βόλου – Τηλεφωνικό κέντρο έγινε θρύψαλα

Άλλο ένα περιστατικό χθες στο δικαστικό μέγαρο Βόλου ήρθε να επιβεβαιώσει την ανάγκη ανέγερσης νέου, αφού πλέον κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα δικαστικών υπαλλήλων, δικαστών, δικηγόρων και φυσικά των πολιτών, που καθημερινά το επισκέπτονται.
Χθες το μεσημέρι κατέπεσε από τον τοίχο στον οποίο ήταν κρεμασμένο, ένα ολόκληρο τηλεφωνικό κέντρο… Πρόκειται για ένα κέντρο πολλών κιλών βάρους, που κυριολεκτικά ξεκόλλησε από τις βίδες με το οποίο στηριζόταν στον τοίχο, αφού έσπασαν τα πλαστικά σημεία συγκράτησης και κατέπεσε με θόρυβο. Ήταν γύρω στις 2.10’ χθες το μεσημέρι, όταν ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος. Το κέντρο ξεκόλλησε και κατέπεσε, ενώ το τζάμι που βρισκόταν στο μπροστινό του μέρος έσπασε και έγινε θρύψαλα. Το τηλεφωνικό κέντρο βρισκόταν κρεμασμένο στον προθάλαμο της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου και δίπλα από το γραφείο όπου βρίσκεται ο αστυνομικός φρουρός.
Ευτυχώς την ώρα της πτώσης δεν περνούσε κάποιος υπάλληλος ή πολίτης, διότι θα τραυματιζόταν. Έντρομοι οι υπάλληλοι των γειτονικών γραφείων πετάχτηκαν από τις θέσεις τους για να δουν τι έγινε, ενώ διακόπηκαν οι τηλεφωνικές γραμμές σε πολλά γραφεία.
Υπολογίζεται ότι το τηλεφωνικό κέντρο είχε τοποθετηθεί το 2004 από τον ΟΤΕ στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Δυστυχώς η παλαιότητα του δικαστικού μεγάρου προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του, ενώ σε πολλά σημεία είναι εμφανή τα σημάδια σκουριάς στις σιδεριές της τοιχοποιίας.
Εκτός από τις ελλείψεις χώρων ακροατηρίων, η κατάσταση του κτιρίου χαρακτηρίζεται άθλια, αφού η ηλικία του φθάνει πλέον τα 100 χρόνια… Εμφανέστατες είναι οι ρωγμές που έχει υποστεί, αλλά και τα προβλήματα στην τοιχοποιία του. Ρωγμές σε διάφορα σημεία της τοιχοποιίας, κυρίως στο ισόγειό του, κενά, σκουριασμένες σωληνώσεις, σπασμένα πλακάκια στο δάπεδο, ακόμη και τα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου είναι έτοιμα να αποκολληθούν από τη θέση τους…
Και όμως το δικαστικό μέγαρο Βόλου συνεχίζει τη λειτουργία του, υποδεχόμενο καθημερινά δεκάδες πολίτες. Πρόκειται για διώροφο λιθόκτιστο κτίριο, εμβαδού 1.348,21 τ.μ., το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 20ού αιώνα, με δαπάνες του κληροδοτήματος Συγγρού και περατώθηκε τη δεκαετία του 1920. Στην αρχική του μορφή είχε πλούσιο διάκοσμο από μαρμάρινα και τραβηχτά διακοσμητικά στοιχεία, πολλά από τα οποία καταστράφηκαν από τους σεισμούς του 1955, που έπληξαν την περιοχή και τις επισκευαστικές εργασίες που ακολούθησαν τους σεισμούς. Το 1974 στην πίσω πλευρά του κτιρίου έγιναν δύο προσθήκες ίσου ύψους με το παλιό κτίριο, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των Δικαστηρίων για λειτουργικούς χώρους, προσθήκες όμως που αλλοίωσαν ώς ένα βαθμό την αρχική αρχιτεκτονική σύνθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση-πρόταση του Δήμου Βόλου για τη χωροθέτηση του δικαστικού μεγάρου, που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας τον Σεπτέμβριο του 2012, «η ανάγκη δημιουργίας νέου χώρου ως Δικαστικού Μεγάρου, κρίνεται απολύτως απαραίτητη εδώ και πολλά χρόνια, αφού το υφιστάμενο κτίριο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής, πολύ δε περισσότερο όταν δεν έχει καν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας ως χώρος συνάθροισης κοινού, σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις (ΥΑ 3046/304/89, ΦΕΚ 59/Δ/3-02-89). Το κτίριο δεν τηρεί τις προδιαγραφές του κτιριοδομικού κανονισμού και των κανονισμών πυροπροστασίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το