Ελλάδα

Σε ασφυκτικό κλοιό η κυβέρνηση -Οι υπουργοί «πατούν» τις κόκκινες γραμμές

ypourgoi-kyb-708

Σε ασφυκτικό κλοιό μνημονιακών υποχρεώσεων κινούνται τουλάχιστον πέντε υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι και καλούνται να διαχειριστούν χαρτοφυλάκια με αυξημένες απαιτήσεις.

Με το «βλέμμα» στραμμένο στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί, αρχίζουν και… πατούν τις «κόκκινες γραμμές». Τα χρονικά περιθώρια,πάντως, είναι σχεδόν ανύπαρκτα καθώς έως την Πέμπτη το βράδυ θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες της πρώτης λίστας προαπαιτούμενων αν θέλει η κυβέρνηση όχι μόνο να πάρει τα 2 δις ευρώ αλλά και να μην ανατραπεί το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, που ήδη έχει εκτροχιαστεί λόγω των εκλογών.

Το Euroworking Group έχει αναβληθεί μια φορά και ενδεχόμενη νέα αναβολή θα επιβεβαιώσει το κακό σενάριο που θέλει την αξιολόγηση να «τραβά» και μέσα στο Δεκέμβριο, βάζοντας «φωτιά» στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, που όπως έχει επισημάνει το iefimerida αποτελεί το νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των «σκληρών» του Βορρά και του Μάριο Ντράγκι.

Προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα
Την ίδια ώρα, όλοι είναι αναγκασμένοι να «προσγειωθούν» στη σκληρή πραγματικότητα, αφήνοντας πίσω τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, η εφαρμογή των μέτρων είναι επιβεβλημένη, μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, και πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό.

Πεντάδα για… ειδικές αποστολές
Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Βαγγέλης Αποστόλου, κρατούν στα χέρια τους «καυτούς» φακέλους, ενώ οι δηλώσεις ορισμένων, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις:

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκεται, όπως το… συνηθίζει, ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος με τις δηλώσεις του έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στους κόλπους της κυβέρνησης. Ο ίδιος επανέλαβε πρόσφατα την άποψη ότι «αν μια οικογένεια θέλει να στείλει το παιδί της στο ιδιωτικό σχολείο είναι δική της υπόθεση», ενώ πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα σχολίασε πως ο πρωθυπουργός της χώρας «είναι εύπορος». Στο «δια ταύτα», πάντως, στις κλειστές συσκέψεις που γίνονται τατελευταία εικοσιτετράωρα στο Μαξίμου ο συντελεστής ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και τα ισοδύναμα είναι πρώτο θέμα, με το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση δεν συζητά συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Το βάρος της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών σηκώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τα «χέρια» του οποίου περνούν: δημοσιονομικά, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και βέβαια όλες οι απαιτούμενες δράσεις μέχρι να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Σ’ αυτές ανήκει και ο «κόκκινος» φάκελος για τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία συνιστούν μοχλό πίεσης για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Τους χειρισμούς για τα «κόκκινα δάνεια» συντονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, την ώρα που η ενδεδειγμένη «διαδρομή» για τους δανειστές είναι: απελευθέρωση πλειστηριασμών, πώληση «κόκκινων δανείων» σε distress funds, αξιολόγηση προγράμματος και ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να διαπραγματευτεί σκληρά για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν,στρώνει «χαλί» για τη μείωση των συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο της κριτικής, καθώς μέσα από συνέντευξή του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής. Επιπλέον, είναι ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να αυξηθούν εκ νέου οι εργοδοτικές εισφορές -ως αντίμετρο- προκειμένου να υπάρξει και ανάλογη αύξηση στα έσοδα Κοινωνικής Ασφάλισης και να αποφευχθούν μεγάλες περικοπές.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να κατατεθούν οι νέες προτάσεις για το ασφαλιστικό (το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στα μέσα Νοεμβρίου), αφού ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε κρύψει τη δυσαρέσκειά του, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν εκφράζει την κυβέρνηση το περιεχόμενο της πρότασης της επιτροπής «σοφών».

Ένα ακόμα, όμως, μέτωπο φαίνεται να ανοίγει σύντομα καθώς με κάθοδο στην Αθήνα θα ξεκινήσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, πιθανότατα αύριο, Πέμπτη. Ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου καλείται να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φορολογικό των αγροτών, αλλά οι δεσμεύσεις του μνημονίου δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια. Παράλληλα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζεται σενάρια… διαχείρισης των συνεπειών για τους αγρότες και παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποφάσεις.

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να προκρίνει τη λύση των ισοδυνάμων (και για τους αγρότες), όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το