Τοπικά

Σε απόγνωση οι παραγωγοί στον κάμπο και στο Πήλιο εξαιτίας των μειωμένων τιμών στα προϊόντα

Δύο και τρεις φορές πιο ακριβό από την στιγμή που αγοράζεται από τον παραγωγοί μέχρι την ώρα που φτάνει στον καταναλωτή, πουλιέται το ένα κιλό ελαιόλαδου. Ωστόσο οι τιμές πώλησης για τους παραγωγούς είναι πολύ χαμηλές, ενώ πολλοί στο Κεντρικό και Νότιο Πήλιο έχουν στις αποθήκες των σπιτιών τους αδιάθετες σημαντικές ποσότητες λαδιού.
Οι ελαιοπαραγωγοί στο Πήλιο συνεχίζουν να διανύουν μια πολύ δύσκολη περίοδο με τη ζήτηση να είναι πολύ χαμηλή, τις τιμές να έχουν πάρει την κατιούσα και οι ίδιοι να προσπαθούν να βρουν κάποια κεφάλαια για να αρχίσουν ξανά τις αγροτικές εργασίες.
Μάλιστα φαίνεται πως για την ερχόμενη χρονιά η παραγωγή θα είναι μικρότερη από φετινή επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι δύσκολα οι ελιές μπορούν να δώσουν για δύο συνεχείς χρονιές καλές παραγωγές.
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης δήλωσε πως πριν 20 χρόνια η τιμή του ενός κιλού λαδιού στο χονδρικό εμπόριο πωλούνταν 1.000 δρχ., δηλαδή σημερινά κοντά στα τρία ευρώ, ενώ τώρα η τιμή του είναι κοντά στα δύο ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερα. Παράλληλα πολλοί παραγωγοί έχουν στις αποθήκες τους μεγάλες ποσότητες που δεν έχουν διαθέσει και μένουν απούλητες, γιατί η ζήτηση είναι χαμηλή. Είναι φυσιολογικό να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν ξέρουν να έχουν έσοδα».

Εξηγώντας τους λόγους που φέτος οι ποσότητες παραμένουν αδιάθετες, ο κ. Διανελλάκης απάντησε πως «οι λόγοι ποικίλλουν. Υπάρχουν δέκα-δεκαπέντε μεγαλέμποροι σε διεθνές επίπεδο που κάνουν τα δικά τους παιχνίδια και θέλουν να κρατήσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις τιμές για να επωφελούνται οι ίδιοι. Έτσι εξηγείται και το γεγονός πως η τιμή του λαδιού ξεκινά από τον παραγωγό από τα δύο ευρώ και φτάνει στο τραπέζι του καταναλωτή ακόμη και 6-7 ευρώ, δηλαδή δύο και τρεις φορές πάνω από την τιμή της καλλιέργειας. Επίσης φέτος ήταν μια πολύ καλή παραγωγή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ένας ακόμη λόγος είναι πως πλέον στην μεγάλη αγορά του λαδιού έχουν μπει δυναμικά πλέον και χώρες από τη Βόρεια Αφρική, όπως η Τυνησία, το Μαρόκο. Μάλιστα στην Ελλάδα εισάγονται ελαιόλαδα από αυτές τις περιοχές ακόμη και την Τουρκία».
Και συμπλήρωσε πως «παρά όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής από το Κράτος ούτε ένα ευρώ για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με την πανδημία. Πολλοί άλλοι κλάδοι έλαβαν χρήματα, όπως οι ελαιοπαραγωγοί τίποτα και ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις από τον δάκο των προηγούμενων ετών».

Μειωμένη τιμή πώλησης για κριθάρι
Τουλάχιστον κατά τρία λεπτά φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι πωλείται φέτος το ένα κιλό κριθάρι από τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δυσμενής.
Μοναδική «ανάσα» για τους παραγωγούς του κάμπου είναι η χαμηλότερη τιμή στο πετρέλαιο. Ωστόσο το κόστος σε όλα τα υπόλοιπα υλικά και εφόδια παραμένει υψηλό και αρκετοί με δυσκολία καλλιεργούν τις εκτάσεις τους.
Σε ποσοστό πάνω από 80% έχει προχωρήσει η συγκομιδή των ποσοτήτων κριθαριού που καλλιεργήθηκαν το περασμένο διάστημα σε διάφορες περιοχές των Δήμων Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου.
Και η αγωνία των παραγωγών είναι πλέον σε ποιες τιμές θα μπορούν να πωλούν το συγκεκριμένο προϊόν.
«Φέτος τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά για τις τιμές πώλησης του κριθαριού. Πιο συγκεκριμένα το ένα κιλό πωλείται κατά τρία λεπτά φθηνότερο από πέρυσι.» τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Αερινού κ. Νίκος Αγγελής και πρόσθεσε πως «με τα 50-55 ευρώ έσοδα από το κάθε στρέμμα, δεν μπορούν να βγουν τα έξοδα και οι παραγωγοί δεν θα είναι δυνατόν να καλλιεργήσουν. Μάλιστα, ενώ έκαναν υποδομές και προμηθεύτηκαν υλικά τα προηγούμενα χρόνια για παραγωγές βαμβακιού, ζαχαρότευτλων, τελικά επέστρεψαν σε καλλιέργειες που υπήρχαν πριν 30 χρόνια».
Παράλληλα ανέφερε πως «ο κτηνοτρόφος θα αγοράσει μετά από λίγο καιρό σε πολλαπλάσια τιμή το κριθάρι.
«Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί η εγγυημένη κατώτερη τιμή για να μπορέσει να ζήσει και ο παραγωγός,. καθώς τα καθημερινά έξοδα είναι πολλά. Άλλωστε οι παραγωγοί είναι αυτοί που κρατούν ζωντανά τα χωριά» ανέφερε ο κ. Αγγελής.
Ακόμη αναφέρθηκε και στις μειώσεις που θα υπάρχουν στα έσοδα από τη νέα ΚΑΠ που αγγίζει 14,5%

Πρόσληψη πέντε γεωπόνων
Την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά πέντε ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών στο Πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της Ελιάς έτους 2020 ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων, που εδρεύει στο Βόλο.
Στον Βόλο θα προσληφθούν πέντε γεωπόνοι ΠΕ ή εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγοι Γεωπόνοι (Φυτικής Παραγωγής).
Οι υποψήφιοι για την απόδειξη των απαιτούμενων προσόντων, των λοιπών ιδιοτήτων τους και της εμπειρίας τους οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) όλα τα απαιτούμενα από την παρούσα ανακοίνωση και το «Παράρτημα ανακοινώσεων Συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ)» με σήμανση έκδοσης «02.12.2019» δικαιολογητικά.
Οι γεωπόνοι θα εργαστούν από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης για διάστημα 6,5 μηνών και όχι πέραν της 30-11-2020.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το