Τοπικά

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας – Μικρότερες παραγγελίες και μειωμένες τιμές στα αμνοερίφια

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, καθώς αφενός πολλά αμνοερίφια δεν πρόκειται να πουληθούν ενόψει του Πάσχα, αφετέρου οι τιμές διάθεσής τους στους εμπόρους και τους κρεοπώλες είναι κατά 30% χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι.
Ήδη χθες γιορτάστηκε το Πάσχα των καθολικών, χωρίς να έχουν γίνει στην Ιταλία εξαγωγές αρνιών, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό ήταν το πρώτο πλήγμα για τους κτηνοτρόφους, που συνήθως διοχετεύουν ένα ικανοποιητικό μέρος των αμνοεριφίων τους στη γείτονα. Αυτό, όμως δεν συνέβη φέτος, λόγω του κορωνοϊού.
Για τον ίδιο λόγο και το ελληνικό Πάσχα δεν πρόκειται να έχει τη ζήτηση σε αμνοερίφια, όπως γνωρίζαμε μέχρι και πέρσι.
Οι παραγγελίες είναι ήδη πολύ χαμηλότερες και όσα νοικοκυριά τιμήσουν την παράδοση, αντί για τον οβελία στη σούβλα, θα γευτούν τον οβελία στον φούρνο. Αυτό σημαίνει λιγότερα κιλά σε παραγγελίες αρνιού και κατσικιού.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη επισημαίνει πως «οι παραγγελίες για αμνοερίφια θα είναι 50% χαμηλότερες από πέρσι. Ήδη πέρασε το Πάσχα των καθολικών και έγιναν λίγες εξαγωγές λόγω της πανδημίας. Παραδοσιακά μέχρι και πέρσι ένα τμήμα των αμνοεριφίων προωθούνταν στην ιταλική αγορά για το Πάσχα. Παράλληλα, ενόψει του δικού μας Πάσχα σε λίγες μέρες, πάλι οι παραγγελίες είναι υποτονικές».
Εκτός από τις λίγες παραγγελίες, μειωμένες είναι και οι τιμές. «Πέρσι πωλούσαμε ως κτηνοτρόφοι 5,80-6 ευρώ το κιλό στο αρνί και φέτος η αντίστοιχη τιμή κυμαίνεται μεταξύ 3,80-4 ευρώ το κιλό. Άρα έχουμε μια μείωση 30% στην τιμή».
Συμπλήρωσε δε, πως, όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, υπάρχει το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο για τους κτηνοτρόφους να τους μείνουν τα αμνοερίφια τα οποία ήδη μεγαλώνουν και χρειάζονται περισσότερη τροφή, άρα πιο πολλά έξοδα.
«Παρά τις δυσκολίες που βιώνουμε, ακόμη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ενέργεια στήριξης των κτηνοτρόφων. Το περιμένουμε να το πράξει» κατέληξε η κ. Διβάνη.

Το ωράριο λειτουργίας των κρεοπωλείων
Από το Σωματείο Κρεοπωλών Βόλου ανακοινώθηκε το ωράριο λειτουργίας των κρεοπωλείων τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πιο αναλυτικά, από τη Μ. Δευτέρα έως και τη Μ. Πέμπτη τα κρεοπωλεία θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα με συνεχόμενο ωράριο, τη Μ. Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και το Μ. Σάββατο από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Κλειστά θα είναι τα κρεοπωλεία την Κυριακή του Πάσχα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το