Τοπικά

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας – Μειωμένη η παραγωγή γάλακτος μέχρι και 50%

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας που βλέπουν την παραγωγή γάλακτος να έχει μειωθεί μέχρι και 50% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της κακοκαιρίας που επικράτησε σε καίριες περιόδους για την αναπαραγωγή των ζώων τον φετινό χειμώνα, αλλά και της αδυναμίας να θρέψουν τα ζώα εξαιτίας του υψηλού κόστους των ζωοτροφών.
Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση, το επάγγελμα εγκαταλείπεται από τον κόσμο, ενώ εκτός από το υψηλό κόστος για τις ζωοτροφές έχουν να αντιμετωπίσουν και το μεγάλο πρόβλημα με την εισαγωγή γάλακτος από άλλες χώρες.
Η πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλία παντού» του 9,86, περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση, η οποία είναι πολύ δύσκολη.

Συγκεκριμένα, η κ. Διβάνη επισήμανε πως «δυστυχώς περάσαμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, αφού έπεσε η παγωνιά πάνω στην περίοδο της αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόβλημα τόσο στα αρνιά, όσο και στην παραγωγή του γάλακτος. Ειδικότερα, καθώς ξεκινήσαμε να αρμέγουμε γάλα εδώ και δύο μήνες, βλέπουμε ότι η παραγωγή έχει πέσει κάτω από το 50%, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Παράλληλα λόγω της παγωνιάς τα αρνιά και τα γίδια χρειάζονταν διπλάσια τροφή για να μεγαλώσουν και να βγάλουν γάλα και αυτό επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τις οικονομικές αντοχές των κτηνοτρόφων.
Η ίδια αναφέρθηκε σε ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που είναι η μείωση της τιμής του γάλακτος. «Πέρσι το ένα κιλό γάλακτος πωλούνταν στα 0,95 λεπτά, ενώ πλέον το γίδινο πωλείται στα 0,75 λεπτά και στα 0,45 λεπτά το αγελαδινό.

Ζητούσαμε να γίνονται έλεγχοι από το κράτος οι οποίοι δυστυχώς δεν γίνονται. Ο υπουργός και οι βουλευτές δεν ασχολούνται. Γίνονται εισαγωγές γάλακτος με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Πώς μπορεί και επιβιώνει ένας κτηνοτρόφος με αυτές τις συνθήκες; «Απλά δεν επιβιώνει» απάντησε η κ. Διβάνη και πρόσθεσε πως «μπαίνει συνεχώς μέσα. Ένας κτηνοτρόφος με 200-300 πρόβατα μπαίνει μέσα λόγω του υψηλού κόστους στις ζωοτροφές, γύρω στα 100 ευρώ. Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης βλέπει ότι έχει μειωθεί το γάλα, η τιμή, ότι υφίστανται δυσκολίες. Κατεβαίνουν οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας και τον ενημερώνει. Ο υπουργός θα έπρεπε να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους που μέρα με τη μέρα διαλύονται. Διαλύεται δηλαδή η κτηνοτροφία. Τόσα χρόνια δεν έχουμε δει έναν βουλευτή να πάει σε έναν κτηνοτρόφο και να μάθει από κοντά τα προβλήματά του. Δεν τους νοιάζει, απαξιούν».
Η ίδια ανέφερε πως η συνδεδεμένη ενίσχυση θα πρέπει να δοθεί τον Απρίλιο, δηλαδή λίγο νωρίτερα, γιατί υπάρχουν ανάγκες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το