Τοπικά

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου και του Αλμυρού – Μεγάλη καταστροφή στην παραγωγή λόγω του δάκου

Ελαιοπαραγωγοί στον Αλμυρό βρίσκονται σε απόγνωση και κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή στην παραγωγή λόγω του δάκου. Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών στο Πήλιο έχει πάθει σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή από τον δάκο και τον μύκητα που αναπτύχθηκε, γεγονός που ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού.
Ο κ. Μιχάλης Μακρής, αντιδήμαρχος Αλμυρού και ελαιοπαραγωγός, επισήμανε ότι «υπάρχει προσβολή στην παραγωγή ελιάς από τον δάκο. Αν και φέτος η παραγωγή δεν είναι μεγάλη, παρόλα αυτά αυτή που υπάρχει έχει υποστεί ζημιά κατά 90%».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ζημιά οφείλεται στους μεγάλους πληθυσμούς στον δάκο και πρόσθεσε ότι παρότι τα συνεργεία ψεκάζουν, η παραγωγή έχει χτυπηθεί. «Οι βροχές του καλοκαιριού και η υγρασία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πληθυσμού του δάκου» συμπλήρωσε ο κ. Μιχάλης Μακρής.

Από την πλευρά της η κ. Σούλα Στίγκα, ελαιοπαραγωγός, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική και η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη με ελάχιστες ελιές να έχουν μείνει πάνω στα δέντρα. «Ο δάκος έχει καταστρέψει τα πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Κατά τη γνώμη μου και σε συζητήσεις που κάνω με άλλους ελαιοπαραγωγούς, δεν έγιναν συντονισμένες προσπάθειες ούτως ώστε να μπορέσει να καταπολεμηθεί το θέμα δάκος, αλλά σίγουρα ήταν μεγάλος και ο πληθυσμός του δάκου» επισήμανε η ίδια.
«Άλλοι ψέκαζαν νωρίτερα, άλλοι αργότερα και σε ελάχιστες περιπτώσεις κάποιοι ψέκασαν συγκεκριμένη μέρα και σκότωσαν τον δάκο. Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται δεν είναι μακράς διαρκείας, αλλά το πολύ τριών ημερών» τόνισε η κ. Σούλα Στίγκα.

Η ίδια επισήμανε πως πολλοί έχουν αρχίσει τη συγκομιδή, ενώ οι περισσότεροι αρχίζουν από τη Δευτέρα, αλλά η ζημιά έχει ήδη φανεί. «Οι ελιές πέφτουν, είναι κάτω και έχουν σαποβούλα, σαπίζει η ελιά δηλαδή» τόνισε για να συμπληρώσει: «Εκτός ελαχίστων παραγωγών δεν νομίζω ότι θα βρεθεί καθαρή ελιά για να δοθεί, αφού είναι όλες χτυπημένες από τον δάκο».
Ο κ. Γιώργος Κεχαγιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πτελεού, επισήμανε ότι «τα συνεργεία, που είχε ο Συνεταιρισμός, έκαναν πολύ καλή δουλειά και ο δάκος περιορίστηκε πάρα πολύ. Ταυτόχρονα μαζί με τους παραγωγούς που έκαναν καλύψεις παράλληλα και αυτοί, περιορίστηκε στο ελάχιστο ο δάκος, με αποτέλεσμα να έχουμε μία πολύ καλή παραγωγή φέτος και ο κόσμος να πάρει χρήματα».
Εν τω μεταξύ ο κ. Γιώργος Κεχαγιάς σημείωσε ότι συνεργεία του ΕΛΓΑ από τη Λάρισα και τη Λαμία επισκέφτηκαν την περιοχή μετά την επέλαση του «Ζορμπά» με την εκτίμησή τους να είναι ότι η ζημιά φτάνει το 5%. «Για εμάς δεν είναι 5%, αλλά πολύ μεγάλη, βέβαια αυτοί είναι οι υπεύθυνοι και αυτοί αποφασίζουν. Το θέμα είναι ότι εμείς πληρώνουμε τόσα χρόνια και όταν έχουμε τη ζημιά δεν μας αποζημιώνουν» κατέληξε.

Διπλή προσβολή στην παραγωγή από δάκο και μύκητα στο Πήλιο
Ο κ. Γιάννης Διανελλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων, τόνισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών έχει πάθει σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή από τον δάκο και τον μύκητα που αναπτύχθηκε, κάτι που ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού.
Ο ίδιος σημείωσε ότι παρά τους ψεκασμούς και την άριστη συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων πάνω σε αυτό, δεν μπόρεσε να καταπολεμηθεί ο δάκος και ειδικά ο μύκητας στον καρπό, με αποτέλεσμα οι ελιές να πέφτουν από τα δέντρα, αλλά και τη μεγάλη και έντονη προσβολή.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων τόνισε ότι μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις και τις ανεμοθύελλες ο ΕΛΓΑ επισκέφτηκε την περιοχή και η εκτίμησή του ήταν ότι το αίτιο δεν ήταν οι καιρικές συνθήκες, αλλά η μεγάλη δακοπροσβολή, κάτι που σημαίνει ότι το αίτιο δεν είναι αποζημιώσιμο.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η παραγωγή δεν είναι μεγάλη, η προσβολή όμως του δάκου και ιδίως ο μύκητας την κατέστρεψαν. «Ο δάκος υποβαθμίζει την παραγωγή, αλλά ο μύκητας είναι αυτός που την καταστρέφει» συμπλήρωσε.
«Το επόμενο βήμα είναι να περιμένουμε το πόρισμα του ΕΛΓΑ, ώστε στη συνέχεια να προσφύγουμε στις υφυπουργούς κ.κ. Παπανάτσιου και Χρυσοβελώνη, στους βουλευτές της Μαγνησίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε το θέμα να πάει στη Βουλή και να βρεθεί τρόπος αποζημιώσεων» ανέφερε.
Τέλος ο κ. Γ. Διανελλάκης τόνισε ότι η διπλή προσβολή που δέχτηκε η παραγωγή έχει ως αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στη μικρή φετινή παραγωγή, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, και το αποτέλεσμα είναι η υποβάθμιση του λαδιού και του καρπού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το