Τοπικά

Σε απόγνωση νεφροπαθείς στη Μαγνησία: Καμία μεταμόσχευση το πρώτο εξάμηνο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι νεφροπαθείς της Μαγνησίας, καθώς συμπληρώνεται το πρώτο εξάμηνο του 2018 και δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία μεταμόσχευση νεφρού, ενώ αρνητικά είναι τα μηνύματα και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στον Νομό Μαγνησίας 65 νεφροπαθείς βρίσκονται στη λίστα αναμονής η οποία αυξομειώνεται. Το ανησυχητικό είναι πως αυξάνεται συνεχώς ο χρόνος αναμονής για τη λήψη του μοσχεύματος και έχει φτάσει πλέον στα δέκα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι συμπολίτες θα πρέπει να μπαινοβγαίνουν στο Νοσοκομείο και τις Κλινικές για να κάνουν την αιμοκάθαρση και να αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα υγείας τους.

Ο πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος ανέφερε πως «είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που πέρασε το πρώτο εξάμηνο και ακόμη δεν έχει γίνει στη Μαγνησία καμία μεταμόσχευση νεφρού ή άλλου οργάνου. Η κατάσταση είναι δραματική για τους δεκάδες νεφροπαθείς του Νομού που βρίσκονται σε απόγνωση και βλέπουν να μεγαλώνει ο χρόνος αναμονής. Πέρυσι είχαμε τρεις μεταμοσχεύσεις. Φέτος δεν έχει γίνει καμία δωρεά και καμία μεταμόσχευση. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Είναι ζήτημα της πολιτείας για το οποίο πρέπει να ενδιαφερθεί. Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου. Η πολιτεία να βοηθήσει τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως είναι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ)».

Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε πως η μηνιαία αιμοκάθαρση ενός νεφροπαθή αγγίζει σε κόστος τα 2.200 ευρώ, ενώ, αν έρχεται από μακρινή περιοχή και μετακινείται με ταξί ή άλλο μέσο, τότε το κόστος από την αποζημίωση αυξάνεται κατά 400 ευρώ».
Ο χρόνος αναμονής όλο και μεγαλώνει. «Πλέον έφτασε τα δέκα χρόνια που πρέπει να περιμένει κάποιος νεφροπαθής για να λάβει το θείο δώρο που είναι το μόσχευμα. Υπάρχουν ηλικιωμένοι νεφροπαθείς, αλλά και πιο νέοι».
Ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει πως «μοσχεύματα από εγκεφαλικούς θανάτους και τροχαία ατυχήματα δυστυχώς χάνονται και γι’ αυτό, αν η πολιτεία ευαισθητοποιούσε τον κόσμο, μέσα από τη δράση των ψυχολόγων, των εντατικολόγων, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα».
Πανελλαδικά οι νεφροπαθείς αγγίζουν τους 11.000 και παρατηρείται μια αυξητική τάση. Από αυτούς οι 1.300 είναι σε λίστας αναμονής. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 40 μεταμοσχεύσεις. Πέρυσι πανελλαδικά είχαν γίνει 80 μεταμοσχεύσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το