Τοπικά

Σε απόγνωση ιδιοκτήτες ακινήτων στο Βόλο “Θ”

foroi_akinita
Σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Βόλο, καθώς με το τρίτο μνημόνιο αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης για τα εισοδήματα που προέρχονται από τα ενοίκια. Όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες, με τα νέα δεδομένα δεν μένει ούτε το 30% ως καθαρό κέρδος από το ενοίκιο, ενώ πολλοί αναζητούν τρόπους να πουλήσουν τα ακίνητά τους, αλλά και πάλι είναι εγκλωβισμένοι, καθώς οι τιμές έχουν πέσει στα τάρταρα.

Ακόμη μεγαλύτερους φόρους για τα εισοδήματα που λαμβάνουν από τα ενοίκια θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα στο τρίτο μνημόνιο αναφέρεται πως ο συντελεστής φορολόγησης αυξάνεται από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα από ενοίκια μέχρι και 12.000 ευρώ, ενώ για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης αυξάνεται από το 33% στο 35%.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, όταν όμως ήταν αυτοί που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια την πραγματική οικονομία τονώνοντας με τις αγορές που έκαναν την κτηματαγορά από την οποία εξαρτώνται περίπου 80 επαγγέλματα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός από την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης έχουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και το χαρτόσημο.

«Αν προσθέσουμε όλα όσα πρέπει να πληρώσουν στο Κράτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τότε τα καθαρά έσοδα από τα ενοίκια δεν ξεπερνούν το 30% του συνολικού ποσού» τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Μαγνησίας κ. Νεοκλεία Κρατήρα.

Σύμφωνα με την ίδια, το τρίτο μνημόνιο ήρθε για να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τους ιδιοκτήτες που όλα αυτά τα χρόνια στήριζαν την πραγματική οικονομία και προχώρησαν σε αγορές από πόρους τους οποίους απέκτησαν μετά από προσωπικούς κόπους χρόνων.

«Με τις παρούσες συνθήκες οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι απεγνωσμένοι, καθώς υπολόγιζαν σε έσοδα τα οποία είτε δεν υπάρχουν είτε είναι πολύ μειωμένα. Μάλιστα ο ΕΝΦΙΑ υπάρχει ακόμη και για ακίνητα τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα» σημειώνει η κ. Κρατήρα.

Προσθέτει δε πως στη χειρότερη θέση από τους ιδιοκτήτες βρίσκονται αυτοί που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους, δηλαδή είναι ξενοίκιαστα είτε πρόκειται για διαμερίσματα είτε για επαγγελματική στέγη. Μάλιστα υπάρχουν άνεργοι ιδιοκτήτες που τουλάχιστον υπολόγιζαν σε έσοδα από το ενοίκιο το οποίο δεν υπάρχει, ενώ καλούνται να πληρώσουν και φόρους.

«Φέσια»

Αλλά ακόμη και να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα ή μια επαγγελματική στέγη, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι από τον διαμένοντα. Και αποτελεί δυστυχώς σημείο των καιρών να προκύπτουν πολλά φέσια. Σύνηθες είναι το φαινόμενο να πληρώνουν οι μισθωτές τα κοινόχρηστα και βέβαια ορισμένα ενοίκια. Μάλιστα εγκαταλείπουν το διαμέρισμα, όποτε θέλουν, αφήνοντας εμβρόντητους τους ιδιοκτήτες. Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες, «κάνουμε το σταυρό μας για τον άνθρωπο που θα βάλουμε μέσα στο διαμέρισμα».

Αδυναμία πώλησης

Η τελευταία επιλογή που έχουν οι ιδιοκτήτες είναι να πουλήσουν το διαμέρισμα ή την επαγγελματική στέγη. Μάλιστα, όπως τόνισε η κ. Κρατήρα, ήδη αρκετοί είναι αυτοί που στράφηκαν σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και πάλι φαίνεται να έχουν εγκλωβιστεί. Και ο λόγος είναι ότι οι τιμές πώλησης έχουν πέσει στα τάρταρα, οπότε δεν αξίζει να το πουλήσουν για ένα ελάχιστο ποσό, όταν ξόδεψαν πολλά χρήματα για να το αγοράσουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το