Τοπικά

Σε αναζήτηση οικογενειακών γιατρών οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Στην αναζήτηση του οικογενειακού γιατρού που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους δωρεάν βρίσκονται ήδη αρκετοί ασφαλισμένοι με το αλαλούμ να βρίσκεται προ των πυλών, αφού αρκετοί δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως.
Ο νέος θεσμός του οικογενειακού γιατρού εφαρμόζεται από προχθές Τετάρτη. Οι 200 επισκέψεις στον συμβεβλημένο γιατρό καταργήθηκαν από τους 50 συμβεβλημένους παθολόγους και γενικούς γιατρούς του Βόλου έχουν απομείνει δεκατέσσερις που δέχτηκαν να κάνουν νέα σύμβαση και οι οποίοι θα πρέπει να εξυπηρετούν πολύ περισσότερους ασθενείς.
Πολλοί ασφαλισμένοι τηλεφωνούν στον παθολόγο ή τον γενικό γιατρό που τόσα χρόνια εξυπηρετούνται και ρωτούν αν έκαναν νέα σύμβαση ή όχι.
Κάποιοι παραμένουν σταθεροί στον γιατρό τους ασχέτως αν δεν προχώρησαν σε νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και ξέρουν ότι από δω και πέρα θα πληρώνουν. Υπάρχουν, όμως και άλλοι που με το που ακούν ότι ο γιατρός τους δεν έκανε νέα σύμβαση, αμέσως κλείνουν το τηλέφωνο και προσπαθούν να βρουν άλλο γιατρό για να εξετάζονται δωρεάν.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης «η επίσκεψη για τη συνταγογράφηση κοστίζει δέκα ευρώ και για μια εξέταση μεταξύ 20-30 ευρώ. Το ποσό δεν είναι απαγορευτικό για μια πλειοψηφία που δεν αντιμετωπίζει άμεσο οικονομικό πρόβλημα. Άλλωστε στον παθολόγο θα πάει κάποιος μια φορά στο τρίμηνο και εάν για εξέταση. Πάντως πολλοί ασφαλισμένοι είναι σε αναζήτηση οικογενειακού γιατρού».
Σημειώνεται πως οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να μπουν στο ιντερνέτ και να επιλέξουν τον συμβεβλημένο γιατρό από τον οποίο θα εξυπηρετούνται.

600 γιατροί έκαναν σύμβαση

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας διαβλέποντας τα προβλήματα που θα προκύψουν από την έλλειψη νέων συμβεβλημένων γιατρών προχώρησε σε κάποιες διευκρινίσεις.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε, το νέο σύστημα συμβάσεων Υγείας, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:
α) Τη δέσμευση συγκεκριμένου χρόνου καθημερινά για τη φροντίδα των πολιτών, έτσι ώστε να συμπληρώνονται 20 ώρες την εβδομάδα για όλο τον μήνα.
β) Την έγκαιρη δήλωση ωραρίου, ημερών και ωρών εργασίας ανά εβδομάδα με ανάρτησή τους στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Με το παλιό σύστημα, οι περίπου 1.700 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περίπου 340.000 επισκέψεις μηνιαίως, ενώ προς το παρόν, οι περίπου 600 που έχουν ήδη συμβληθεί, μπορούν λόγω του αυξημένου διαθέσιμου χρόνου, να πραγματοποιήσουν περίπου 200.000 ραντεβού.
Οι οικογενειακοί γιατροί που προσλαμβάνονται στις ΤΟΜΥ – των οποίων ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επαναπροκήρυξης – ανταποκρίνονται ήδη σε ένα πολύ σημαντικό όγκο επισκέψεων για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας».
Παράλληλα, είναι γνωστό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, βγαίνει η προκήρυξη 450 θέσεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, διαφόρων ειδικοτήτων, για τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου όλης της χώρας.

Οι παραπομπές σε άλλες ειδικότητες

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019 αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς.
Μέχρι τότε, οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό, τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Τέλος, επισημαίνεται ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις μονάδες της πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, κέντρα υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, περιφερειακά ιατρεία) και δευτεροβάθμιας περίθαλψης (νοσοκομεία).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το