Τοπικά

Σε αναμονή γονείς στη Μαγνησία για να δώσουν νεφρό σε παιδιά τους

Τουλάχιστον τρεις οικογένειες από τη Μαγνησία προσπαθούν εδώ και πέντε μήνες να δώσουν τον ένα από τους νεφρούς τους στα αγαπημένα τους πρόσωπα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, αλλά λόγω έλλειψης γιατρών και κλινών στα αρμόδια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ακόμη δεν μπορούν να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους που περιμένουν το θείο δώρο.
Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα νεφρού και ο σύλλογος νεφροπαθών Μαγνησίας αναφέρεται στα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου κάθε έτους έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια.

Παράλληλα ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασίλης Γιαννάκος αναφέρεται και στην αναγκαιότητα της πρόληψης μέσα από τις αντίστοιχες εξετάσεις που πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο.
«Η πρόληψη αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα προστασίας των νεφρών, μιας και τα συμπτώματα της νεφρικής βλάβης είναι λίγα και δεν παρουσιάζονται σε αρχικό στάδιο. Άρα, κάνοντας ετήσιο ιατρικό έλεγχο προστατεύουμε τους νεφρούς μας.
Επίσης, η γυμναστική, η ισορροπημένη διατροφή, η απουσία κακών συνηθειών (κάπνισμα, αλκοόλ) είναι μερικές ακόμη καλές πρακτικές που προστατεύουν την υγεία των νεφρών» τονίζει ο ίδιος.

Από τον σύλλογο νεφροπαθών Μαγνησίας αναφέρθηκε πως «Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 12.000 περίπου νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία τεχνητού νεφρού ή σε περιτοναϊκή πλύση. Οι νεφροπαθείς που περιμένουν μόσχευμα φτάνουν στους 1.200 και άνω πανελληνίως, ενώ πάνω από 150 περιμένουν μόσχευμα ήπατος, καρδιάς ή πνεύμονα. Αρκετά είναι επίσης τα άτομα που έχουν χάσει το φως τους και η μόνη τους ελπίδα είναι ένα μόσχευμα κερατοειδούς. Πολλές χιλιάδες απ’ αυτούς πιθανόν να καταλήξουν διότι δεν γίνονται αρκετές δωρεές οργάνων.
Στον Νομό Μαγνησίας είναι περίπου 60 με 65 άτομα στη λίστα αναμονής, στην πλειοψηφία νέοι. Η ηλικία κυμαίνεται από 18 έως 65 ετών.

Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογιζόμενος σε έτη αιμοκάθαρσης είναι τα 6-10 χρόνια, με ελάχιστο τον 2,5-3 χρόνο και μέγιστο τα 15 χρόνια. Στην περίπτωση του ελάχιστου χρόνου δεν υπολογίζονται τα «Επείγοντα» και οφείλεται σε υψηλή μοριοδότηση λόγω μεγάλης συμβατότητας με τον δότη ή στην ύπαρξη συγγενικού δότη. Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 20 ασθενείς που παρουσιάζουν ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων όπως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά».
Δυστυχώς, όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος ο πρόεδρος των Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, στον Νομό μας είχαμε τη μεγαλύτερη μείωση σε δωρεές οργάνων και σε μεταμοσχεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Από το 2014 που είχαν γίνει 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες και 1 από ζώντα δότη (μάνα σε κόρη), το 2015 έγιναν μόνο 2 μεταμόσχευσεις, το 2016 δυστυχώς και το 2017 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη. Το 2018 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη. Επίσης, στον Νομό μας, δωρεές οργάνων τα τρία τελευταία χρόνια είχαμε 3 το 2016, 2 το 2017 και 2 το 2018 από εγκεφαλικά νεκρούς.

Η απογοήτευση για την πολύχρονη αναμονή για ένα μόσχευμα οδηγεί τους γονείς και συγγενείς να θελήσουν να δώσουν στα παιδιά τους και στα αγαπημένα τους πρόσωπα τον έναν από τους δύο νεφρούς για να μπορέσουν να ζήσουν χωρίς την ταλαιπωρία της αιμοκάθαρσης.
«Στη Μαγνησία έχουμε τουλάχιστον τρεις τέτοιες περιπτώσεις που εδώ και 5-6 μήνες έχουν εκφράσει τη διάθεση να δώσουν τον ένα από τους δύο νεφρούς τους, αλλά λόγω έλλειψης γιατρών και χειρουργικών κρεβατιών στο Λαϊκό και στον Ευαγγελισμό, καθυστερεί η δωρεά οργάνων και συνακόλουθα η μεταμόσχευση. Τα Νοσοκομεία τους έχουν ενημερώσει πως από εβδομάδα σε εβδομάδα θα γίνει η δωρεά, αλλά ακόμη περιμένουν. Μεταξύ αυτών πρόκειται για γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το