Τοπικά

Σε «αναμμένα κάρβουνα» δανειολήπτες στη Μαγνησία

 

Φωτιά έχουν πάρει από την Παρασκευή τα τηλέφωνα νομικών συμβούλων στη Μαγνησία, αλλά και η Ένωση Καταναλωτών Βόλου δέχεται βροχή ερωτημάτων σχετικά με τι μέλλει γενέσθαι μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που αποφάσισε να δώσει δυνατότητα στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers), οι οποίες συστάθηκαν με βάση τον νόμο του 2003, να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και διαδικαστικές πράξεις, όπως και εκείνες που υφίστανται με βάση το πλαίσιο του 2015.

Χιλιάδες είναι οι δανειολήπτες που αγωνιούν αν πλέον μπορεί να εκπλειστηριαστεί η περιουσία τους, καθώς στο παρελθόν είχαν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων που είτε έδωσαν αυτή τη δυνατότητα στις εν λόγω εταιρείες (servisers) κατ’ εφαρμογή νεότερου νόμου του 2015, απόρροια μνημονιακής υποχρέωσης για τη μεταβίβαση των λεγόμενων κόκκινων δανείων, είτε, οι περισσότερες, τις απέκλεισαν κρίνοντας ότι μπορούν να προβαίνουν μόνο σε εξωδικαστικές πράξεις όπως όριζε ο νόμος του 2003 που διευκόλυνε την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων και την αγορά τους από funds.

Η δικηγόρος που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών Κωνσταντίνα Ευσταθίου ερωτηθείσα σχετικά με το τι σηματοδοτεί καταρχάς αυτή η απόφαση του Αρείου Πάγου, συστήνει αρχικά ψυχραιμία, κάνοντας λόγο για μια αναμενόμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι θα χαθούν όλων τα σπίτια, καθώς υπάρχουν τρόποι άμυνας για τους ευάλωτους δανειολήπτες από τη στιγμή που πράγματι δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, έχοντας το δίκιο με το μέρος τους.

«Είναι ομολογουμένως μια αρνητική απόφαση, αφού δίδεται το «πράσινο φως» στις εταιρείες να έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για δάνεια που έχουν «κοκκινήσει», όμως, δεν σημαίνει ότι ήρθε και το τέλος του κόσμου» τονίζει η έμπειρη νομικός. Παράλληλα ζητεί από τους δανειολήπτες να απευθύνονται στον δικηγόρο τους, ώστε να δουν τι μπορούν να κάνουν ώστε να θέσουν εμπόδια σε κάποιον ενδεχόμενο πλειστηριασμό, από τη στιγμή που πέρα από την παραπάνω απόφαση μπορούν να εντοπιστούν διαφορετικά νομικά ελαττώματα σε μια αναγκαστική διαταγή, με στόχο την ανακοπή της. Ουσιαστικά ο Άρειος Πάγος αυτό που έκανε, σύμφωνα με την κ. Ευσταθίου, ήταν να ερμηνεύσει για το αν οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν να προχωρήσουν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης εν ονόματι ξένων σχημάτων και με ποιο νόμο είχε ανατεθεί η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων (3156/03, ή ο 4354/2015). Μέχρι τώρα ίσχυε ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης για λογαριασμό αλλοδαπών funds, με βάση την 822/2022 τμήματος του Αρείου Πάγου η οποία μπλόκαρε ανάλογες αποφάσεις.
«Επίσης οι δανειολήπτες των οποίων τα χρέη τους είναι σε ξένα funds θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν σημαίνει πως οι πρώτες τους κατοικίες θα βγουν σε πλειστηριασμό. Θα πρέπει να απευθυνθούν στον δικηγόρο τους για να βρουν μαζί του την ενδεδειγμένη λύση» καταλήγει η κ. Ευσταθίου.

Έρχεται «Αρμαγεδδών» πλειστηριασμών
Οργισμένος με την πλειοψηφία της Ολομέλειας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών – Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος Γιώργος Λεχουρίτης, κάνοντας λόγο για κατάπτυστη, απαράδεκτη και αδιανόητη απόφαση, η οποία προσβάλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, λέγοντας πως η δικαιοσύνη μετατράπηκε σε υποχείριο των εταιρειών, που πίσω από αυτές κρύβονται οι τράπεζες. Προβλέπει μάλιστα ένταση της ροής της διαδικασίας πλειστηριασμών, μιλώντας μάλιστα για Αρμαγεδδώνα, ο οποίος έρχεται εντός του 2023, ενώ από την Παρασκευή δεν σταματά να χτυπά το τηλεφωνικό κέντρο του γραφείου στην Αθήνα, και στην άλλη γραμμή είναι δανειολήπτες που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα.

Αγωνία από δανειολήπτες στη Μαγνησία
Ίδια αγωνία επικρατεί και στη Μαγνησία, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΚΑ Βόλου Αλ. Κουτσελίνη, ο κόσμος ανησυχεί μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου, που οδηγεί σε επίσπευση των πλειστηριασμών, και που την περίμεναν χρονικά μεταγενέστερα.

Όπως αναφέρει, πλέον ανοίγει ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς, τη στιγμή που διάφορα funds που «εξασφάλισαν» «κόκκινα» δάνεια έχουν δημιουργήσει εταιρείες που ασχολούνται με κτηματομεσιτικά, ώστε να αγοράζουν ακίνητα που προέρχονται από πλειστηριασμούς για να τα διαθέσουν κατόπιν στην αγορά. «Υπάρχει μάλιστα και τράπεζα η οποία δίνει δάνεια σε πολίτες για να αγοράζουν ακίνητα προερχόμενα από πλειστηριασμούς, αρκεί να διαθέτουν ένα μικρό αρχικό κεφάλαιο. Όλες οι κινήσεις σε συνδυασμό με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων οδηγούν σε εντατικοποίηση των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, ακόμη και οι πλειστηριασμοί που έβγαιναν άγονοι, πλέον είναι πιο πιθανό να τελεσφορήσουν» επισημαίνει ο κ. Κουτσελίνης, ο οποίος μιλά και για τα επιτόκια δανεισμού, τα οποία το τελευταίο διάστημα σε κάποιες περιπτώσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, πλήττοντας τους ευάλωτους δανειολήπτες. «Η επιδότηση κατά 50% της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού δεν δίνει ουσιαστική λύση και ενδεχομένως να δούμε να δημιουργείται μια νέα γενιά υπερχρεωμένων» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΝΚΑ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το